Головна Статті Бізнес Будівництво Без документів і дозволів: як і ким під Києвом зводиться скандальне котеджне містечко «Вітаград»
commentss Cтатті Всі новини

Без документів і дозволів: як і ким під Києвом зводиться скандальне котеджне містечко «Вітаград»

В Україні з будівництвом давно все не дуже благополучно - і приклад «Укрбуд» і «Аркади» тому лише підтвердження. Але не тільки висотки зводяться з порушенням закону, а й котеджні містечка зовсім поруч зі столицею

26 січня 2021, 10:00 comments6121
Поділіться публікацією:








Мода на заміське житло — частково наслідок пандемії і бажання киян виїхати на свіже повітря, отримати можливість жити поза регулярного смогу та інших екологічних неприємностей, уникнути контакту з оточуючими в період поширення коронавірусної інфекції. Підвищений попит створює передумови для відновлення активності забудовників, які прагнуть скоріше обладнати будівельні майданчики для зведення котеджів. Втім, такі містечка часто будуються з порушеннями всіх норм і правил, а майбутні щасливі власники заміських будинків і не здогадуються, в яку авантюру їх втягують, обіцяючи "шикарний вид на озеро" і "розкішну інфраструктуру". Саме так відбувається з котеджним містечком "Вітаград", яке зводиться біля села Ходосівка, що на Обухівській трасі. Але про все за порядком.

Без документів і дозволів: як і ким під Києвом зводиться скандальне котеджне містечко «Вітаград»

План котеджного містечка. Фото: vitagrad.com.ua

За високим парканом

Котеджне містечко "Вітаград" замислювалося, як затишне і повноцінне житлове селище на 80 будинків із закритою територією на 20-ти гектарах в селі Ходосівка Київської області. Судячи з сайту цього містечка, ідея будівництва (та й сам сайт) з'явилася ще в 2015 році. Будиночки, якщо подивитися на план містечка, розміщені на ділянках 6-10 соток, а саме будівництво має бути виконано з досить дорогих фінських матеріалів (покрівля та вікна), з використанням утеплювачів і якісної облицювання.

"Наші котеджі розраховані на людей, які живуть активним життям і прагнуть до затишку в рідному домі. Якщо Ви хочете купити будинок під Києвом — котеджне містечко "Вітаград" розташоване в 30 хвилинах від центру столиці, серед мальовничих лісів Київської області. Тут ви можете насолоджуватися природою, тишею, чистим повітрям і зручною інфраструктурою. Тут, після важкого робочого дня, Ви можете відчути себе вільно і незалежно, адже ми пропонуємо автономність. Придбавши один із будинків у Києво-Святошинському районі Ви не тільки купуєте елітний котедж, Ви стаєте власником території , на якій можете розробити свій оригінальний ландшафт", — написано на сайті містечка, закликаючи покупців розщедритися на покупку будинку "своєї мрії".

А вартість будиночків — не надто скромна. За даними сайту "Лун.Юа", ціна стартує з позначки 6,6 млн. грн., а найдорожчий проект (будинок 320 квадратів) — 12,7 млн. грн.

Однак на ділі, придбати будинок навіть за такі гроші з ходу не вийде — забудовник лише "обіцяє" побудувати будинок на замовлення клієнта. Тобто, покупець отримує за передоплату земельну ділянку, на якому компанія нібито зобов'язується побудувати будинок, згідно із затвердженим проектом. Це означає для покупця досить високі ризики, адже йде не про покупку будинку, а покупку землі, а чи буде побудований в результаті будинок — залишається під питанням.

Варто відзначити, що за більш ніж п'ять років жителями містечка стали від сили дві сім'ї (всього два котеджі стали постійним місцем проживання для двох сімей). Ймовірно, інші пари десятків об'єктів — це коробки, мета яких — показувати потенційним інвесторам, що "будівництво йде".

Крім того, ні на сайті, ні взагалі в Інтернеті неможливо знайти назву компанії-забудовника, яка веде будівництво містечка. Більш того, на сайті містечка вказані два мобільні номери, один з яких "не обслуговується", а дзвінки за іншим залишаються без відповіді.

Разом, за фактом, гарне котеджне містечко дуже сильно нагадує пастку для залучення інвестицій, яка може обернутися для інвесторів банальною втратою їх коштів. Тим більше, що прецеденти подібні в Україні вже були. Варто лише згадати скандальне містечко "Олімпік-Парк" у Київській області, де будівництво було заморожено, а інвестори ходили по судах, намагаючись вибити хоч якусь компенсацію. Втрати інвесторів, що вклали кошти в 2007 році, а в 2012-му звернулися в суд, оцінені на рівні 62,5 млн. доларів.

Сумнівна якість

Навіть якщо припустити, що містечко дійсно будується, наскільки якісною може бути життя в подібному селищі? Організатори містечка скромно замовчують про проблеми, пов'язані з ним. А їх чимало. Наприклад, про яку екологічність може заявляти забудовник, коли поруч з містечком знаходяться дві великі траси і залізниця? Крім того, ділянка під котеджі оточена торфовищами: в разі загоряння це може обернутися і втратою майна, і проблемами зі здоров'ям. Також джерело в селі Ходосівка повідомило, що йдуть роботи з намивання піску, про що з жителями села Ходосівка виникають регулярні суперечки, адже через це частина ділянок сільгосппризначення, що межують з містечком, можуть піти під воду. Не так давно з цього приводу вже почалися мітинги — про що можна подивитися і відео на Youtube  А встановлений забудовником паркан відібрав у місцевих власників землі доступ до їх ділянок. Мешканці кажуть, що землі затоплені, а дістатися до них тепер неможливо.

"Ми страждаємо від забудовника "Вітаград", який поставив паркан і забрав у нас доступ до наших земельних ділянок. Також, як відомо, родючий шар землі вже видалений. Пісок видобувається, і наші земельні ділянки пішли під воду і стали непридатними. Ми просимо допомоги у поліції, Державного Геокадастру і екологів у вирішенні нашої проблеми", — цитує мешканку Ходосівки Наталію Лавренюк видання" СТОПКОР".

Якщо жителі почнуть судитися із забудовником, це може вилитися в арешт рахунків і майна, а значить, й інвестори залишаться ні з чим. Оскільки інвестор не купує готовий будинок з усіма дозволами, а лише вкладає гроші в будівництво на свій страх і ризик.

Цікаво, що ніде в Мережі немає відгуків покупців будинків у котеджному містечку "Вітаград". Це досить дивно, враховуючи, що перший будинок там зведено ще в 2017 році. Лише на порталі build.ua вдалося виявити безсторонній коментар про містечко "Вітаград".

"Будівництво — кустарне, з дозволами на будівництво-велике питання, суцільний пісок, причому видобутий без дозволу, цільове призначення землі — під індивідуальне садівництво, не житлове містечко, поруч залізниця (300 м), на піску нічого рости не буде, кругом торфовища. Зате гучна назва — Котеджне містечко типу в Кончі-Заспі! Так, грошей на будівництво теж немає, і на будинки теж, не кажучи вже про садки і пекарні! Живуть на цьому будівництві аж 2 будинки! Загалом, тримайтеся!" — такий коментар залишили на сайті "Білд.Юа" люди, ймовірно, знайомі з будівництвом цього містечка.

Побудувати сад — без документів

Одне з важливих питань при покупці будинку — призначення землі. Згідно із законодавством, житлові будинки повинні зводитися на ділянках, призначення яких "для житлового будівництва". Однак містечко "Вітаград" — це ділянки для садівництва. Тобто, це земля сільгосппризначення. У Земельному кодексі чітко сказано, що може бути розміщено на ділянках для садівництва, а саме — мова йде про насадженнях плодових дерев і зведення господарських споруд.

"Земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських будівель і т.д.", — йдеться в ст. 35 Земельного кодексу України.

Навіть якщо уявити, що нові мешканці вирішать влаштувати город і сад, то на засипаній піском ділянці зробити це буде неможливо.

Тому викликає питання, яким чином взагалі там можуть зводитися житлові будинки, і яка комісія дасть дозвіл на введення в експлуатацію котеджу, який будується на сільгоспугіддях? Інформація про призначення "садівництво" отримана нами від Держслужби геодезії, картографії та кадастру за запитом щодо однієї з земельних ділянок "Вітаград". У документі чітко сказано, що власник ділянки — Анатолій Прилипко, а призначення землі — садівництво.

Без документів і дозволів: як і ким під Києвом зводиться скандальне котеджне містечко «Вітаград» - фото 2
Без документів і дозволів: як і ким під Києвом зводиться скандальне котеджне містечко «Вітаград» - фото 3

Головний бенефіціар проекту "Вітаград" — це адвокат Анатолій Прилипко, про якого відомо, що його досвід в адвокатській діяльності перевищує 14 років. Партнери Прилипка — теж юристи — Тимофій Захаркевич і Артем Юзефович. Тобто, троє юристів придумали план, за яким працюють, залучаючи інвестиції на будівництво.

Про те, що Анатолій Прилипко — засновник "Вітаград", зрозуміло з даних системи YouControl, де Прилипко числиться засновником 16-ти юридичних осіб. Серед яких — садове товариство "Аргентум-Плюс". Власниками цього товариства зі статутним капіталом 1 тис. гривень значаться також партнери Прилипка — Юзефович і Захаркевич. А основний вид діяльності товариства — "надання ландшафтних послуг". Тобто, не будівництво, не зведення житлової забудови, а саме ландшафт. Тому вказане в статті вище намивання піску — це цілком в рамках профілю вказаного товариства. Якби не одне "але" — у товариства немає дозволу на проведення таких робіт. Адже Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) в минулому році відмовила садовому товариству "Аргентум-Плюс" у водозаборі підземних вод.

Причина проста — Анатолій Прилипко і партнери не надали взагалі ніяких необхідних для отримання такого дозволу документів — ні техумов електро-, газо- і водопостачання, ні оригіналу генплану забудови, ні фотокопії договору підряду на технічний нагляд. Але найважливіше — не було надано витягу з Держреєстру майнових прав на нерухоме майно щодо ділянки "Вітаград" в с. Ходосівка.

У документі ДАБІ сказано, що земельна ділянка з таким кадастровим номером відсутня в публічній кадастровій карті. Тобто, висновки ДАБІ підтверджують, що у Анатолія Прилипка та партнерів немає ніяких дозволів на будівельні роботи зі зведення котеджного містечка "Вітаград", як немає і доведеного права власності на 20 гектарів сільгоспземлі, де ведеться будівництво містечка "Вітаград".

І ось зараз, незважаючи на відмову ДАБІ узгодити проведення робіт з підземними водами, садове товариство "Аргентум-Плюс" продовжує роботи, убезпечило сільгоспземлі високим парканом і намагається продавати котеджі громадянам. Вся ця історія з "Вітаград" нагадує чергове розкручування покупців на гроші. Гарантій, що після трьох років інвестори отримають хоча б коробку "дах+стіни" свого такого бажаного котеджу, немає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Наталія

29 лютого 2024, 17:06

Локація може й добра, але...., дуже велике але, дуже.... Запрошуємо в лихі 90-е, це те, що треба! Якщо Ви з чимось не згодні, Вам просто відключать електрику та й не пустять до свого дому, просто не відкриють ворота! Отакої! Зверху дуже все красиво, звісно, а ще там, навіть жувуть деяки поважні особи! Дуже поважні! І мабудь всі скоро будуть бачити, хто там отримав ділянки, мабудь за вирішення деяких питань для пана Прилипко! Бажаю успіхів всім мешканцям! До речі, поважним особам: сьогодні у Вайнтаймі великі знижкі на алкоголь! :))). Сьогодні було чергове вирішення у господарскому суді м. Києва, тому дуже розлючена жінка! Чекаємо на апеляційний господарский суд м. Києва, буде цікаво!

Петро

19 лютого 2023, 00:36

Возбуждено уголовное дело участки арестованны кроме того есть гражданский иск о возврате полученной суммы с признаком мошенничества против прилипко

Петр

6 лютого 2022, 09:21

Наталия, так и есть сейчас суды начинаются а там и налоговая подтянется откупится ему вырядили удастся

Наталия

3 лютого 2022, 21:20

Петр, не только ему отказывается возвращать( так полагаю, что возвращать нечего уже, все в дело пошло....

Петр

8 січня 2022, 17:35

Да, так он от него хотел 50% просто так без расписки получить а остальное по договору поручению

Петр

8 січня 2022, 17:27

А договор поручения и отсрочка налоговые юристы очень критично оценили

Петр

8 січня 2022, 17:25

Так и есть мой знакомый внёс предоплату за участок Прилипко участок обещал увеличить ничего не сделал аванс возвращать отказывается.Знакомый идёт в суд

Наталия

14 жовтня 2021, 13:59

Если никто из нормальных застройщиков не выкупит это кустарное недостроительство, то оно не будет достроено НИКОГДА! Там разборки уже начались.... Денег нет, но ВЫ держитесь.....

Наталия

14 жовтня 2021, 13:54

ds, право на землю сельхоз.назначения?? А право на домик есть у них? Не смешите!

ds

15 вересня 2021, 19:12

Смешно такое читать, особенно когда там уже живут люди и имеют право собственности на землю.

Дима

18 лютого 2021, 18:22

Мне кажется, что если капнуть глубже и проверить всех застройщиков, то наверное ни один чист не будет... Мы когда выбирали себе квартиру, остановили свой выбор на ЖК Отрадном а теперь пролистайте вниз https://vn.com.ua/complex/zhk-otradnyj и кто застройщик, интеграл буд? А знаете сколько всего я слышал про них? Ух, мама не горюй. Однако пока претензией нет

John

6 лютого 2021, 21:07

Журналисту, похоже, надо мат.часть подтянуть, с юристами пообщаться. Статья слабовата, а дураков нынче не так много


Новини