Головна Новини Бізнес Будівництво Будівельний магнат і скандальний патріот: чи отримають інвестори «Укрбуду» свої квартири
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Будівельний магнат і скандальний патріот: чи отримають інвестори «Укрбуду» свої квартири

Скандали навколо компанії «Укрбуд». Люди, які вклали гроші в будівництво житлових будинків досі не впевнені, чи отримають свої квартири

29 серпня 2020, 23:11 comments8938
Поділіться публікацією:

Уже рік триває епопея з добудовою у Києві житла за рахунок інвесторів, розпочатого групою будівельних компаній "Укрбуд". "Заморожене" будівництво в кінці минулого року влітку було передане для закінчення робіт холдингу "Київміськбуд", але через півроку їх місце може зайняти інша фірма. Хто стоїть за подібним маневром — розбиралися "Коментарі".

Будівельний магнат і скандальний патріот: чи отримають інвестори «Укрбуду» свої квартири

"Проблемні" будинки від "Укрбуду"

Ще в 1991 році у столиці розпочала роботу державна будівельна корпорація "Укрбуд", яка офіційно перебуває в підпорядкуванні Кабінету міністрів України. Пізніше компанія перетворилася у цілий розсип комерційних структур, що належали державі і приватним особам. До 2010 року група компаній, яка перетворилася на одного з найбільших забудовників столиці, виявилася пов'язана з ім'ям майбутнього народного депутата Максима Микитася, який спочатку був її президентом, а пізніше став неофіційним "куратором".

До 2019 року сама компанія і Максим Микитась значилися фігурантами безлічі корупційних скандалів, а фінансовий стан "Укрбуду" погіршувався — за період з 2016 по 2018 роки, активи компанії знизилися з 890 млн грн до близько 310 млн грн, а виручка впала з 290 до 220 млн грн.

Після зміни президента і відходу "сірого кардинала" часів президентства Петра Порошенка — народного депутата України Ігоря Кононенко, якого у вітчизняних ЗМІ називають "тіньовим" партнером і покровителем Микитася — кримінальні провадження, відкриті проти останнього, стали розслідуватися правоохоронцями активніше, ніж раніше. Сам Микитась у вересні заявив про продаж своєї частки в компанії. Втім, це його не захистило від уваги правоохоронців і пізніше його двічі затримували, а потім відпускали через суд під заставу.

Тим часом, сам "Укрбуд" ще з літа початоло "лихоманити" — робота на будівельних майданчиках компанії була зупинена, що не могло не схвилювати 13 тис. інвесторів, які могли опинитися і без грошей, і без житла. Лише у грудні після численних мітингів інвесторів "Укрбуду" і особистого втручання президента Володимира Зеленського було оголошено, що житло добудує ще один великий столичний забудовник — компанія "Київміськбуд".

До березня "Київміськбуд" добудував 5 житлових комплексів з 22 взятих на баланс від "Укрбуду", разом з тим президент компанії Ігор Кушнір зазначив, що для закінчення робіт з будівництва не вистачає 2 млрд грн., які повинні отримати після викупу житла Державною іпотечною установою (ДІУ).

Втім, до кінця червня ситуація мало змінилася, хоча 5 житлових комплексів і були прийняті в експлуатацію, 2 млрд грн на добудову житла компанія так і не знайшла, продовжуючи вести переговори з ДІУ.

Пізніше з'явилася нова інформація.

"Харківський" слід

30 червня відома журналістка Світлана Крюкова розмістила на своїй сторінці в Facebook пост, в якому написала про іншого претендента на роль рятівника інвесторів "Укрбуду" — харківську компанію "БудСітіДевелопмент". При цьому, журналістка висловлювала категорично негативне ставлення до ситуації.

"У справі новий поворот. Тепер добудову квартир інвесторів, прокинуту Мікітасем, хочуть перекласти з "Київміськбуду" на маловідому Харківську компанію роги і копита "БудСітіДевелопмент", засновниками якої є якийсь Єгор Масленников та Олег Ширяєв, засновник патріотичного руху "Східний корпус" у Харкові ", — написала Крюкова.

За даними аналітичної платформи YouControl ТОВ "БудСітіДевелопмент" була створена в лютому 2020 року, тобто 5 місяців тому. Її єдиним власником виступає харківський бізнесмен Єгор Масленников. Відоме у Харкові прізвище Олега Ширяєва в документах компанії відсутнє.

Що стосується самого Єгора Масленникова, то прізвище бізнесмена в Харкові відоме все ж менше, але він намагається бути максимально відкритим, має власну сторінку в соцмережі Facebook, компанія "БудСітіДевелопмент" має свій досить регулярно оновлюваний сайт, а сам підприємець ставав героєм інтерв'ю спеціалізованих будівельних сайтів .

Біографія бізнесмена маловідома. За його словами, в дитинстві він готувався до кар'єри професійного спортсмена-плавця, після навчання в університеті хотів пов'язати свою долю з наукою і написав кандидатську, але в підсумку пішов на роботу в "Укрсоцбанк", а вже звідти потрапив в будівельний бізнес. Як написано на сайті компанії "Строй Сіті" , підприємець працює на будівельному ринку Харкова і Києва з 2010 року і протягом 10 років побудовані і реалізовані 10 об'єктів.

Згідно з даними YouControl, як бізнесмен Єгор Масленников пов'язаний з 6 комерційними структурами, 5 з яких працюють у сфері будівництва та нерухомості, а одна в фінансовій діяльності — закритий венчурний корпоративний фонд "Вілард" зі статутним капіталом в 100 млн грн. Останній, до речі, знаходиться в столиці.

Серед будівельних проектів бізнесмена в Харкові найбільш відомими є житловий комплекс "Віденський будинок" з 11 будинків загальною площею 50 тис. кв. м, і ЖК "Парковий квартал". Крім того, в столиці структурами Єгора Масленникова був реалізований проект житлового комплексу "Київський маєток".

Однак крім житлового будівництва компанії Єгора Масленникова активно займаються і комерційної забудовою, найбільш відомою з них є "IT-парк" Manufactura", заявлений як центр розвитку IT-індустрії і з яким виявився пов'язаний найгучніший, для бізнесмена, скандал.

Зв'язки Єгора Масленникова

Повернемося до Олега Ширяєва, людини, яка відома не тільки в Харкові, але і в Києві.

Як і Єгор Масленников, Олег Ширяєв працював у банківській сфері, займався силовими видами спорту. Громадськості його ім'я стало відомо в 2014 році, коли він очолив громадський рух "Східний корпус". Восени того ж року Олег Ширяєв став майором міліції і командиром роти "Східний корпус", брав участь у боях під Маріуполем.

Період 2016-2018 років виявився на рідкість насиченим для Олега Ширяєва, який пішов з МВС, але продовжував очолювати громадянське крило "Східного корпусу".

У грудні 2016 року авто Ширяєва обстріляли, а 31 серпня 2017 року "Східний корпус" підозрювали в перестрілці біля будівлі "Турбоатома", що сам Ширяєв спростовував. У травні 2018 року громадська організація "Національний корпус" звинуватила Ширяєва у здійсненні рейдерських атак, що той вже традиційно спростував, а сам "Нацкорпус" заявив про розпуск через співпрацю свого глави з СБУ.

У вересні 2019 року Олег Ширяєв був затриманий поліцією за підозрою в рейдерському захопленні елеватора в Зміївському районі, а в листопаді звільнений під заставу в 1 млн грн., ще через 2 тижні був сильно побитий у спорткомплексі "Локомотив", де проходив Чемпіонат України з боксу.

З тих пір офіційно Олег Ширяєв тримається осторонь від політики і рідко з'являється в інформпросторі. Втім, як стверджує Telegram-канал "ZaPravdu Харків" нібито саме Ширяєв стояв за спортивними молодими людьми, використовуваними при рейдерському захопленні харківського ювелірного магазину B2B JEWELRY у травні цього року.

Крім скандалів Олег Ширяєв встигав займатися і бізнесом, наприклад, в 2016 році став співзасновником ПП "БудСіті", після внеску 500 тис. грн до статутного фонду фірми, інші 2 млн грн. вніс якийсь Денис Лісовець.

За даними харківських ЗМІ дане підприємство "засвітилося" в скандалі навколо будівлі колишньої борошномельної фабрики близько Горбатого моста, в якому хочуть зробити пивний ресторан. Скандал був викликаний тим, що сама будівля споруди 1886 року була визнана пам'яткою архітектури обласного значення, але забудовника це не зупинило.

Цікаво, що будівля фабрики входить до складу того самого того самого "IT-парк" Manufactura", про який так любить розповідати в інтерв'ю будівельним порталам Єгор Масленников, тобто тут є явна спадкоємність. Саме схожість назв ПП "БудСіті" і ТОВ "Буд Сіті Девелопмент" підказує, що мова йде про єдину групі компаній на чолі якої стоїть один, максимум два людини. Аналогічну структуру власне мав і "Укрбуд", основна компанія якої називалася "Укрбуд Девелопмент".

Зараз ПП "Буд Сіті" на 100% офіційно належить тому самому Денису Лісовцю, який разом з братом Максимом офіційно володіють ще близько 20 фірм в сфері нерухомості .

Серед цього переліку привертають увагу дві структури:

товариство співвласників багатоквартирних будинків "Парковий квартал" — саме так називається один з житлових комплексів, будівництвом яких займаються структури бізесмена Єгора Масленникова;
- ТОВ "Фалко рент", що займається здачею в оренду нерухомості. При цьому цікаво, що Єгору Масленникову належать дві фірми зі співзвучною назвою — "Фалко кепітал" і "Фалко груп Україна". Словом, виглядає все, як і з "БудСіті", як наявність якоїсь групи компаній "Фалко" в якій Єгор Масленников та Денис Лісовець є партнерами, або ж Денис і Максим Лисовці є якимись підставними фігурами, на яких оформлені ще більше 20 фірм, наприклад, для того ж Олега Ширяєва.

Однак не тільки з радикалом Ширяєвим може бути пов'язаний майбутній "рятівник" інвесторів "Укрбуду" Євген Масленников. Є в його активі радник глави ГБР, правда вже колишній, Євген Устименко.

Так, в січні 2020 року, подаючи декларацію про доходи і матеріальний стан за 2019 рік, як кандидат на пост радника глави ГБР, Євген Устименко вказав серед доходів своєї дружини Олени Устименко кредит від громадянина Єгора Валерійовича Масленникова. Кредит на досить велику суму — 8 млн 306 тис. 479 грн. Чому і на які цілі бізнесмен позичив такі кошти дружині прокурора відділу Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України — загадка, але чужим людям таких кредитів точно не дають. Втім, хоча Устименко і зміг стати радником глави ГБР, але на цій посаді він надовго не затримався і вже в березні подав декларацію перед звільненням.

Київський слід

Втім, як писала журналістка, Єгора Масленникова та Олега Ширяєва хочуть залучити до добудови об'єктів "Укрбуду", звичайно ж це питання поки не вирішене, але однозначно "за" виступають "співвласники Фонду Фінансування будівництва, які довгий час закривали очі на грабіж компанії, і мовчазним невтручанням забезпечили збагачення Микитася".

"Замість того, щоб опікуватися грошима інвесторів, захищаючи їх інтерес, вони щомісяця видавали їх горе-забудовнику на Майбахи і колекцію годинників, за відсоток свого інтересу. Ключові люди в цій схемі Дмитро Кравченко і Єгор Смілий. Все під кримінальними справами від НАБУ і ДБР. Але з якоїсь причини все ще в темі", — писала Крюкова.

7 липня у новому дописі на своїй сторінці в соцмережах журналістка повідомила, що найближчим часом в адміністрацію фінансової компанії "Житло капітал", що прилипла до проблемного проекту "Укрбуд", буде спрямована перевірка Національного банку України. А незабаром введена тимчасова адміністрація.

"Усі майнові права на квартири перед продажем звичайним людям Фонд будівництва викуповував через компанію-транзитера "Спецбуд-плюс". Оформлення відбувалося через отримання кредиту у фінансовій компанії "Каса народної допомоги". Далі формувалася заборгованість по кредиту. Ціна, за якою оформлялися майнові права, була на 10-15 відсотків вище бухгалтерської собівартості. Надалі компанія-транзитер розривала договір з Фондом. І Фонд повертав гроші при продажу квартир реальному покупцю майнових прав за реальною ціною. Різниця між реальною ціною і стартовою йшла на оплату відсотків по кредиту фінкомпанії. Тобто, весь прибуток осідав у них, а далі гроші виводили через фізичних осіб. Скільки? Близько 7 млрд грн в період з 2014 по 2019 рр. За послуги схемщиків і обнальщіків компанія брала комісію в 4,5% — 6,6%", — так описала зміст розкрадань коштів інвесторів з "Укрбуду" журналістка.

ТОВ "Фінансова компанія" Житло-Капітал", очолювана Єгором Смілим, бухгалтером в якій значиться Дмитро Кравченко, давно знаходиться у фокусі уваги ЗМІ та правоохоронців. Створена в 2007 році фірма на 100% належить ТОВ "КТК-груп", чиїми засновниками є ТОВ "Каса народної допомоги" (52,09%), ТОВ "КУА"Український капітал"(47%) і її директор Роман Руденко (0 , 01%). Ключовою структурою в цій фірмі є ТОВ "Каса народної допомоги", яке як писала "Українська правда", було засноване в 2009 році за участю Сергія Ярусевича, позаштатного помічника екс-нардепа Максима Микитася. У 2016 році дане ТОВ кредитував покупку житла в "Укрбуд", що прямо рекламувалося корпорацією на власному сайті.

Втім, ще в 2015 році Державна фіскальна служба України відкрила кримінальне провадження за підозрою в розкраданні 541 млн грн у інвесторів структур "Укрбуду" в 2012-2014 роках, в числі яких були ТОВ "Фінансова компанія "Житло-Капітал" і ТОВ "Каса народної допомоги".

Однак і в 2020 році ТОВ "Фінансова компанія" Житло-Капітал" продовжує свою досить сумнівну діяльність. Так, як повідомляли "Наші гроші", у січні компанія почала відкликати свідоцтва про участь у фонді фінансування будівництва житлового комплексу "Genesis" на вулиці Індустріальній, 2 у Києві, фактично залишаючи людей і без грошей, і без майбутнього житла.

У Печерському районі столиці тривають судові слухання за кількома кримінальними провадженнями, в яких "Житло-Капітал" проходять як підозрювані. Наприклад, у справі про заволодіння землею, що належить Міністерству оборони України на заміну за житло для військовослужбовців, або участь у залученні коштів інвесторів для будівництва об'єктів, які ведуться з порушенням законодавства або зовсім без необхідних документів. Більш того, за версією ГБР за 2016-2019 роки на підставі фіктивних договорів про надання деяких послуг з ТОВ "Фінансова компанія" Житло-Капітал" на підконтрольних фізосіб були виведені 180 млн грн.

Очевидно, що тривалі проблеми "Київміськбуду" з добудовою об'єктів "Укрбуду" на що необхідні 2 млрд грн., можуть спонукати передати їх іншому об'єкту, правда харківські забудовники в особі Єгора Масленникова виглядають досить сумнівно — масштаб може виявитися їм не під силу.

Раніше "Коментарі" писали, що вплив забудовника, мільйонера і президента "Укрбуду" Максима Микитася на столичний ландшафт складно переоцінити. У розмовній мові киян навіть з'явився окремий термін — "мікитаськи", яким позначають численні новобудови, що ростуть уздовж обох берегів Дніпра завдяки бурхливій діяльності його компанії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини