ЖК "Дипломат" у Києві: чому будівництво може стати черговим скандалом

Будівництво готельно-житлового комплексу «Дипломат» у Києві може стати прикладом чергової махінації із землею та нерухомістю

Історії, коли будівництво житлових комплексів обростає масою скандалів в Україні - не рідкість. Одним з таких може стати ГЖК "Дипломат", який будують в Києві. Йдеться про ділянку в центрі столиці. За даними ресурсу "ЛУН", право будівництва на ділянці в центрі столиці після кількох перереєстрацій в результаті перейшло братам Анатолію і Володимиру Дроботам і їх компанії "Міськбудінвест", про що писав "Обозреватель".

Так, згідно з рішенням Київської міської ради від 27.05.2004 № 281-2/ тисяча чотиреста дев'яносто один, земельну ділянку площею 0,2181 га на вул. Гоголівській, 44-46, був переданий в постійне користування (держ. Актом від 4.11.2004г - № 01-9-00017) комунальному підприємству "Генеральна дирекція Київської міської ради з обслуговування іноземних представництв" (КП ГДІП). Спочатку ділянка призначалася для будівництва, подальшої експлуатації та обслуговування ГЖК "Дипломат".

Будівництвом готельно-житлового комплексу займалося ТОВ "Данфорт", яке також було власником майнових прав на житло та нежитлові приміщення. Винятком були 10% площі, які призначалися для передачі місту в особі зазначеного комунального підприємства "ГДІП" (на підставі п. 41 Рішення Київської міської ради від 18.12. 2003 № 267/1142 "Про бюджет міста Києва на 2004 рік").

Брати Дробот і ГЖК "Дипломат"

За даними видання VGORODE, в період з 2001 по 2004 рік Володимир Дробот очолював комунальне підприємство "Труханів Острів", яке з 2004 року було віднесено до цілісного майнового комплексу КП "Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв" з новою назвою "Труханів Острів" КП ГДІП. Починаючи з 2004 року, він отримує посаду директора "у спадок" від КП "Труханів Острів". Дехто припускає, що завдяки цій посаді брати Дробот отримали можливість успішно реалізовувати свої бізнес-проекти.

Так, у червні 2005 року, ТОВ "Данфорт" отримало від ПАТ "VAB Банк" кредит в розмірі 2 млн дол. для будівництва ГЖК "Дипломат" за адресою вул. Гоголівська, 44-46 у Києві. Пізніше, у 2008 році, компанія "Данфорт" знову звернулася в банк з проханням збільшити розмір кредиту до 5,5 млн дол. Обов'язковою умовою докредитування стало створення і передача Фонду Фінансування Будівництва (ФФБ) майнових прав забудовника в особі ТОВ "Данфорт" в іпотеку банку. Правда, будівництво так і не було завершено. Тоді писали, що, ймовірно, основною метою таких операцій було отримання кредитних коштів.

Варто звернути увагу, що КП ГДІП взяло на себе зобов'язання сприяти ТОВ "Данфорт" в отриманні необхідних дозвільних документів, проте своїх зобов'язань належним чином не виконало. У 2012 році, коли комунальне підприємство стало державним (ДП "ГДІП"), воно направило листи про розірвання в односторонньому порядку договорів із забудовником на будівництво і з банком про передачу ЖК "Дипломат" в іпотеку. Протиправність такого одностороннього розірвання підтверджена 3 березня 2021 року Верховним судом у ході розгляду справи № 910/11951/18.

Майнові права на будівництво, що належали ТОВ "Данфорт" за договорами 2008 року, ДП "ГДІП" передало ТОВ СК "Міськбудінвест". У договорі з "новим" забудовником державне підприємство відмовилося від отримання цінних квадратних метрів, але погодилося на отримання 10% від кошторисної вартості робіт. Раніше, за договором з ТОВ "Данфорт" ДП повинно було отримати більше 1000 кв.м приміщень готелю. В оновлених умовах готель залишається забудовнику, а держава отримує "10% кошторисної вартості робіт".

Стара дружба Дробота і Кривоноса

ЗМІ раніше вже повідомляли про подібні зміни в договорах між ДП "ГДІП" і СК "Міськбудінвест", які раніше вже мали місце. Зокрема, в 2007 році, в договорі №155-01 від 11.06.2001 про забудову земельної ділянки в Пущі-Водиці з'явилася додаткова угода №4/ 21.09.07 між, тоді ще комунальним підприємством "ГДІП" і СК "Міськбудінвест". Згідно з умовами початкового контракту, забудовник повинен був передати комунальному підприємству 10% загальної площі об'єкта, визначеної у квадратних метрах житлових будинків. Але завдяки додатковій угоді, з'явилися суттєві зміни, згідно з якими ГДІП отримало лише будівлю критого тенісного корту, а забудовник – всі котеджі.

Відзначимо, протягом останніх 25 років керівником КП / ДП "ГДІП" є Павло Кривонос, радником якого протягом двох років був Володимир Дробот.

Можливо, це стало однією з причин того, що брати Дроботи передали право на будівництво ГЖК "Дипломат" третьому забудовнику - компанії "ГАЗОВА БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ", власником якої є цивільна дружина Володимира Дробота - Олена Годяеєва, про що неодноразово повідомляли ЗМІ.

Також варто згадати про компанію "АТЛАНТА ІНВЕСТ ЕНД ДЕВЕЛОПМЕНТ", історія якої виразно схожа з історією ТОВ "Данфорт". Так, "АТЛАНТА ІНВЕСТ ЕНД ДЕВЕЛОПМЕНТ" під час будівництва по вул. Сагайдака, 101 у Києві ледь не втратила 25 млн дол., вкладених у будівництво ЖК "Русанівська Гавань".

Мешканцям ГЖК "Дипломат" від вкладників ПАТ "VAB Банк"

Вимоги за кредитним договором до ТОВ "Данфорт", а також іпотека майнових прав на ЖК "Дипломат" стали частиною лота під час аукціону з продажу активів ВАТ "ВіЕйБі Банк" (VAB Банк), який відбувся 26 лютого 2020 року. За результатами торгів право вимоги перейшло до нового кредитора, який вже приступив до процедури стягнення.

Станом на сьогодні, реалізація квартир ГЖК "Дипломат" офіційно припинена, проте згідно з даними порталу rieltor.ua, оголошення про продаж квартир в цьому комплексі все ще актуальні.

Таким чином, є ймовірність того, що покупці квартир або майнових прав на квартири можуть зіткнутися з витребуванням нерухомого майна, придбаного ними в особи, яка не мала права його продавати.