Головна Новини Бізнес Агро Імпортний банан дешевший за наше яблуко: чому такі ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

Імпортний банан дешевший за наше яблуко: чому такі ціни

Фахівці пояснили, чому імпортний банан дешевший за місцеві фрукти та ягоди в Україні

6 липня 2020, 16:31 comments2197
Поділіться публікацією:

В Україні найдешевшим фруктом виявився банан, який імпортується, а не вітчизняні фрукти та ягоди. Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація із посиланням на дослідження EastFruit.

Імпортний банан дешевший за наше яблуко: чому такі ціни

Так, попередній аудит плодоовочевих відділів супермаркетів України, проведений наприкінці червня, показав: найдешевшим фруктом з доступних на ринку є банан. Середня роздрібна ціна на банан в Києві становить 27,2 грн за кг. Банан трохи дешевший, ніж кавун, і значно дешевший за яблуко.

"Ми спостерігаємо таку ситуацію вперше за останні роки, і головною причиною є холодна весна, яка призвела до втрат врожаю ягід і фруктів і затримала сезон їх дозрівання в середньому на 7-10 днів, а також зниження врожаю яблука в Україні та Європі в цілому, в минулому році", – пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Нагадується, що минулого року ціна на банан в аналогічний період у столиці була майже такою ж – 27,5 грн/кг. А от яблуко в середньому продавалося по 19,4 грн/кг, кавун – по 17, 5 грн/кг. Тож за рік середня роздрібна ціна на банан знизилася на 30 коп/кг або на 1%. В той час як середня ціна на яблуко зросла на 30,4 грн або в 2,6 рази, а ціна на кавун – на 9,7 грн/кг або на 55%.

Більше того, зросли ціни майже на всі основні позиції фруктового кошика в Україні. Персик подорожчав на 27% (порівняно з 2019-м), малина – на 87%, а лохина – на 16%.

Водночас ціни на полуницю цього року на початок липня були нижчими на 37%, ніж роком раніше. Однак увесь сезон коштувала вона  набагато дорожче.

Як повідомлялося, помідори в Україні різко підскочили в ціні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини