Головна Новини Бізнес бюджет Пенсії в Україні: з якими ризиками зіткнеться наша країна найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Пенсії в Україні: з якими ризиками зіткнеться наша країна найближчим часом

На думку експертів, робота Пенсійного фонду вже давно викликає питання

28 вересня 2020, 10:48
Поділіться публікацією:

Глава комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова запевняє, що у Пенсійного фонду України (ПФУ) можуть виникнути проблеми з отриманням позики в кінці бюджетного періоду. Отже, виникнуть і ризики по виплаті пенсій. Уряд "топить" за створення накопичувальної системи пенсій, але  з певними нюансами. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки велика небезпека, що українцям перестануть виплачувати пенсії, коли і як можуть вирішитися проблеми з Пенсфондом, а також з переходом від солідарної до накопичувальної системи пенсійного забезпечення.

Пенсії в Україні: з якими ризиками зіткнеться наша країна найближчим часом

"У фонду хронічні проблеми з прибутковою частиною"

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин впевнений, що розганяти паніку не варто.

"У фонду хронічні проблеми з дохідною частиною. Цим проблемам багато років. Дефіцит ПФУ перевалив за 200 млрд гривень. А що, хтось з пенсіонерів не отримує місяцями пенсії? Ні. Все нормально ", — зазначає експерт.

Олег Пендзин закликає доручити питання адміністрування виплати пенсій уряду, яке за це відповідає.

"Ви дійсно вірите, що перед місцевими виборами влада допустить затримку по виплаті пенсій?" — задається експерт риторичним питанням.

"Не можуть сім мільйонів містити 12"

Ситуацію з пенсіями в цей момент вирішити неможливо. Так вважає глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко. Виплачувати їх, за його словами, будуть. Але діра в ПФУ продовжить збільшуватися. Рано чи пізно все це закінчиться серйозною кризою.

"Пенсійна математика у нас — убивча. Офіційно в Україні працює близько 7 мільйонів осіб. А пенсіонерів у нас — 12 мільйонів. Ну не можуть 7 мільйонів містити 12! При цьому кількість пенсіонерів стає дедалі більше. А кількість тих, що працює — зменшується. Що маємо? Маємо на 1 вересня 2020 року 20,5 млрд грн заборгованості з оплати єдиного соціально внеску в ПФУ. Маємо дірку в ПФУ в 170 млрд з очікуваннями у 204 млрд грн на 2021 рік. Це — шлях в нікуди ", — підкреслює експерт.

На думку Олександра Охріменка неможливо змусити людей платити більше податків. А когось із тих, що пішли в тінь — і взагалі платити податки. Тому зараз ситуація з наповненням ПФУ — тупикова.

"Зрозуміло, що будуть популістські заяви з боку влади про те, що пенсії треба підіймати, а пенсреформу — проводити. Але ту ж накопичувальну систему потрібно було запускати років десять тому. А якщо запускати зараз, потрібна валютна обмовка, щоб 50% відрахувань конвертувалися в валюту, купувалися облігації США. А в гривні при нашій спільній нестабільності ця система не запрацює ", — резюмує економіст.

"Це тупий привід обкласти населення ще одним податком"

Економічний експерт Владислав Банків гірко іронізує: "Вся справа в неякісних громадян, всупереч волі держави дожили до пенсії. Якби вони померли раніше — проблеми б не було ... Це якщо не відхилятися від програми керівної партії ".

Пенсія, підкреслює експерт, повинна виконувати соціальну функцію виживання громадян, які дожили до певного віку. У демографічній ситуації, яку ми спостерігаємо в Україні, працездатних громадян, явно недостатньо, щоб забезпечити, пенсіонерів у солідарній пенсійній системі. До того ж частина працездатного населення, зайнята в державному секторі та не генерує доданої вартості для економіки.

"Очевидно, що в нинішній ситуації зібрати більше доходів шляхом збільшення зборів до ПФУ неможливо через жалюгідний стан економіки, — відзначає Владислав Банків. — Рецепт виходу з кризи полягає в переході від виплати так званих "пенсій" до виплати допомог громадянам, що дожили до певного віку ".

При цьому, підкреслює експерт, ліквідація ПФУ дозволить звільнити кілька млрд грн для безпосередніх виплат. Також буде ліквідована ганебна практика виплат пенсій ряду чиновників і т.д., які відрізняються від звичайних пенсій в десятки разів.

"Для одержувачів найбільших пенсій вони, як правило, лише другорядне джерело доходу. А для звичайних пенсіонерів, які отримують виплати трохи більше мінімальних, — основний ", — нагадує Владислав Банків.

На його думку, існування накопичувальної системи в країні, де немає відповідних фінансових інструментів, фактично відсутній фондовий ринок, а національна валюта за два десятки років знецінилася у двадцять разів — маячня.

"Це — тупий привід обкласти  населення, яке працює ще одним податком, — коментує експерт пропозицію глави Мінсоцполітики Марини Лазебної, щоб не тільки роботодавці, а й громадяни щомісяця робили внески для своєї пенсії. — На тлі соціалізації пенсій було б об'єктивно справедливо надати пенсійну податкову пільгу працюючим дітям, які піклуються про своїх батьків ".

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Україні підвищили зарплати та пенсії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини