Головна Статті Бізнес новини компаній Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України
commentss Cтатті Всі новини

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України

Мабуть, кожен українець знає про існування телеканалів СТБ, ICTV і Нового каналу, більшість навіть знають, що ці "кнопки" належать відомому олігарху Віктору Пінчуку. Але навряд чи багато хтось уявляє собі, наскільки складну структуру формують всі ці телеканали. Як виглядає медіаімперія Пінчука – детально розбирали наші журналісти

24 червня 2020, 19:09 comments12908
Поділіться публікацією:

Відхід з Верховної Ради Святослава Вакарчука, який залишив у важкому становищі власну партію "Голос", став прелюдією до чергового політичного сезону в країні, кульмінацією якого стануть місцеві вибори. В українських реаліях перемогу на виборах приносять поєднання декількох чинників. І не останнім з них є медіаресурси. У списку основних бенефіціарів ЗМІ України чільне місце займає медіахолдинг "StarLightMedia", що об'єднує шість телеканалів країни і контролюється зятем другого президента України Віктором Пінчуком. Навколо компанії активно ходять чутки про намір олігарха продати свій головний медіа-актив.

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України

Український олігарх Віктор Пінчук. Коллаж: Д. Романюк/comments.ua

"Коментарі" розібралися що з себе представляє "StarLightMedia", хто є його власниками і чи може Пінчук втратити вплив у разі продажу своїх телеканалів.

Медіаімперія Віктора Пінчука: дев'ять офшорів для подружжя олігарха

З прийняттям 3 вересня 2015 року закону №1831 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення" влада зобов'язала вітчизняні телеканали розміщувати на своїх сторінках інформацію про структуру власності і власників. Вже в 2015 році перші телеканали почали надавати відповідну інформацію Національній Раді з питань телебачення і радіомовлення, а також розміщувати ці дані на власних сайтах.

Схема власності основних телеканалів, що входять в медіаімперію Віктора Пінчука (ICTV, Новий та СТБ), однотипна: всі вони за допомогою компанії "StarLight Media Limited" (острів Кіпр) перебувають у власності пучка з 8 фірм, зареєстрованих, головним чином, в офшорних юрисдикціях (Кіпр, Сейшели, Британські Віргінські острови). Ці фірми формально належать громадянам цілком респектабельних Франції, Швейцарії та США, але діють як довірені керівники дискретних трастів, власниками яких є Віктор і Олена Пінчуки.

Як свідчать схеми і форма №2 в звітах телеканалів, структура їх власності однотипна: 8 взаємопов'язаних між собою фірм формують 4 ланцюжка, кожен з яких володіє 24,99% статутного капіталу "StarLight Media Limited", зареєстрованій на Кіпрі:

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 2

1) Бенджамін Верне, представлений як громадянин Франції та податковий резидент Швейцарії володіє 100% фірми "GRAINGER CONSULTANTS LIMITED" зареєстрованої в Гонконзі. Вона, в свою чергу, володіє 100% фірми "MOONLIGHT GLOBAL LIMITED", яка зареєстрована на Британських Віргінських островах і має 24,99% "StarLight Media Limited", Кіпр;

2) Крістіан Даєр, громадянин Швейцарії, володіє 100% статутного капіталу зареєстрованої на Сейшельських островах "GALLEN MANAGEMENT LIMITED". А за допомогою її – 100% статутного фонду "CRESTFIELD LIMITED", зареєстрованої на острові Самоа. Але, крім того – також і 24,99% "StarLight Media Limited", Кіпр;

3) Анджело де Різ, також громадянин Швейцарії, володіє 100% "RADNER CONSULTING LIMITED" на Сейшельських островах, яка, в свою чергу, заснувала і є власником 100% "ROSEADOR OVERSEAS LIMITED" на Британських Віргінських островах. Їй же належить 24,99% "StarLight Media Limited", Кіпр;

4) Колін Волкер, який для різноманітності закріплений в штаті Джерсі, США, володіє 100% "CORELLA LIMITED" що зареєстрована в Гонконзі, яка володіє 100% "MANDICA GLOBAL LIMITED" на все тих же Британських Віргінських островах, а та, в свою чергу – 24,99% "StarLight Media Limited", Кіпр.

Як нескладно помітити, кожній з ланцюжків офшорних фірм належить рівно по 24,99% "StarLight Media Limited", що виключає можливість зосередження в одних руках блокуючого пакета 25% + 1 акція. Адже це дає можливість заблокувати рішення керівництва фірми.

Чи то Віктор та Олена Пінчуки не до кінця довіряють один одному, чи то побоюються, що якась з фірм їх ланцюжка може вийти з-під контролю... Але так чи інакше, вони не хочуть давати якійсь фірмі потенційний важіль впливу у вигляді блокуючого пакета в статутному фонді.

Але повернемося до структури власності медіахолдингу Віктора Пінчука та спустимося на рівень нижче: з павутини офшорів в Україну.

Медіаімперія Віктора Пінчука: один холдинг, одна схема, різні канали

Слідом за створенням головної структури – кіпрської "StarLight Media Limited", подружжя Пінчуків перейнялося оформленням власної медіаімперії, яка об'єдналася в групу "StarLightMedia"

Юридичним оформленням цієї групи є ТОВ "Старлайт медіа", зареєстроване 28 січня 2005 року в Києві на вулиці Паньковского і на 100% належить кіпрській "StarLight Media Limited". Ця структура стала головною у цілого розсипі інших комерційних структур, які зайняли свою нішу в телекомунікаційному бізнесі групи.

Трохи осторонь залишилися телеканали. Але і тут подружжя Пінчуків не стало особливо мудрувати, і, створивши один ланцюжок для "головного" підприємства в особі "StarLight Media Limited", приблизно таку ж схему використовувало для кожного з трьох основних каналів своєї медіаімперії: ICTV, Новий та СТБ.

Телеканал "СТБ"

Як випливає зі звіту на сайті телеканалу, СТБ належить двом фірмам: ТОВ "Міжнародний Медіа Центр" (99,83% телеканалу) та кіпрської компанія "Mamton Holdings Limited" (0,17%).

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 3

Здавалося б, власником каналу виступає вітчизняна фірма, однак варто уважніше подивитися на структуру власників ТОВ "Міжнародний Медіа Центр" щоб зрозуміти, що це не так.

За даними аналітичної платформи YouControl, ТОВ "Міжнародний Медіа Центр" на 99,9954% перебуває у власності тієї ж "Mamton Holdings Limite, і ще по 0,0023% їй належать ПП "Рара-Авіс" та ПП "Фірма "Саджітерієн". Обома ПП володіє подружжя Пінчуків: Олена – 100% ЧП "Рара-Авіс", а Віктор – 100% ПП "Фірма "Саджітерієн".

Що стосується "Mamton Holdings Limited", то за даними YouControl, фірма зареєстрована в місті Нікосія, Кіпр, на вулиці Фемістокла, на 2-му поверсі офісної будівлі Сентенна білдінг, в офісі 205.

Як свідчить реєстр кіпрських фірм, "Mamton Holdings Limited" була зареєстрована 29 грудня 2006 року. Її директор – якийсь ΜΑΡΩ ΓΡΙΒΑ, а секретар – фірма "FIDUCIANA SECRETARIES LIMITED". Цікаво, що при цьому ΜΑΡΩ ΓΡΙΒΑ є директором 48 (!) фірм, а "FIDUCIANA SECRETARIES LIMITED" виконує обов'язки секретаря і зовсім 269 фірмах. 

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 4

Сама "Mamton Holdings Limited" ще у 2012 році фігурувала в списку офшорних компаній Віктора Пінчука, складеному Державною податковою службою України і опублікованому "Економічною правдою".

Що стосується ТОВ "Міжнародний Медіа Центр", то його директором з 2015 року є Олександр Вікторович Деркач – це прізвище ми ще зустрінемо нижче.

Телеканал ICTV

Згідно з даними самого телеканалу, ТОВ "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія ICTV" на 100% належить ТОВ "ТВ Холдінг". Структура власності останнього в точності копіює згаданий вище ТОВ "Міжнародний Медіа Центр", номінального власника телеканалу "СТБ".

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 5

Як і з іншим каналом Пінчука, у власниках "ТБ Холдінгу" 3 комерційні структури – вже згадані ПП "Рара-Авіс" та ПП "Фірма "Саджітерієн", яким належить по 0,0,0015% номінального власника "СТБ", а також офшорна компанія з Кіпру "Benverano Holdings Limited, що володіє 99,997%. Останньої немає в списку офшорів Пінчука за 2012 рік, але це неважливо, адже вона на 100% контролюється кіпрською "StarLight Media Limited", яка повністю підконтрольна сім'ї олігарха.

"Новий канал"

І тут Пінчуки не стали вигадувати нічого нового: ТОВ "Новий канал" на 100% належить ТОВ "НК Холдінг", який, у свою чергу, належить ПП "Рара-Авіс" та ПП "Фірма "Саджітерієн": за 0,00001% і на 99,99999 кіпрської "Nebestan Limited". Остання ж знову-таки на 100% є власністю "StarLight Media Limited" і подружжя Пінчуків.

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 6

Телеканали М1 і М2

Оригінальність подружжя Пінчуків проявила лише при оформленні прав власності на музичні телеканали М1 і М2, та й те лише тому, що ними вони володіють не поодинці. Як свідчать дані з сайту Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення, обидва телеканали належать ТОВ "Телеодин".

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 7

Останній, у свою чергу, також належить до трьох комерційних структур. ТОВ "Моноліт Експо" та ТОВ "Т. Т. Р." належить по 10% капіталу, а 80%, що залишилися, володіє ТОВ "Телерадіокомпанія "Український молодіжно-музичний канал М1".

Найпростіша ситуація з ТОВ "Т. Т. Р." – воно на 100% знаходяться у власності українського бізнесмена в сфері шоу-бізнесу і народного депутата 4-7 скликань Миколи Баграєва.

Також все просто з ТОВ "Моноліт Експо" – їм на 100% володіє кіпрська компанія "Датаракс лімітед", яка, за даними аналітичної платформи YouControl, зареєстрована все в тій же кіпрській Нікосії на вулиці Микинон, 12. Насправді ж, просто це тільки на перший погляд, про що трохи нижче.

Власник 80% телеканалів М1 і М2 ТОВ "Телерадіокомпанія "Український молодіжно-музичний канал М1" заснований трьома юридичними і однією фізичною особою. В ролі останнього з часткою в 49% є вже згаданий Микола Баграєв. Яка ж доля решти 51%, або контрольного пакета?

10% належать Олені Пінчук через ПП "Рара-Авіс", 40% – у ТОВ "Моноліт Експо", а ще 1% – у темної конячки: ТОВ "Техномедіа – Р", 100%-м власником якого є житель Херсона, якийсь Віктор Волосюк. На аналітичній платформі YouControl згадуються 27 фірм у сфері реклами, теле- і радіомовлення, оренди нерухомості, виробництва електроенергії, полювання та інших, у різний час пов'язаних з Волосюком. Враховуючи деяку схожість в професійних інтересах – ЗМІ і телекомунікації – і географію ведення бізнесу (Херсон та Київ), не виключено, що Волосюк може бути пов'язаний з Миколою Баграєвим. Правда, прямих доказів цього немає.

Але повернемося до ТОВ "Моноліт Експо", що володіє 10% ТОВ "Телеодин" і 40% ТОВ "Телерадіокомпанія "Український молодіжно-музичний канал М1". Як вже сказано вище, воно на 100% належить кіпрській "Датаракс лімітед", за якою добре видніється рука все тих же Пінчуків.

Насамперед, директором "Моноліт Експо" є Олександр Деркач, він же керує і ТОВ "Міжнародний Медіа Центр", що повністю належить Пінчукам і що володіє 99,83% телеканалу "СТБ".

Що стосується самого власника "Моноліт Експо", кіпрської "Датаракс лімітед", то заснована в 2007 році компанія знаходиться під управлінням того ж ΜΑΡΩ ΓΡΙΒΑ, директора ще 47 фірм, в числі яких і пінчуківська "Mamton Holdings Limited", а секретарем, як і в 268 інших фірмах, виступає "FIDUCIANA SECRETARIES LIMITED".

В останній, до речі, директорами є дівчата ΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ і ΓΚΑΝΝΑ XOMENKO, в яких легко впізнати наших співвітчизниць. Особливо – у другому випадку, з дуже "грецьким" прізвищем Хоменко.

Телеканал Оце

Зате вірність собі олігарх продемонстрував з телеканалом "Оце", який належить ТОВ "Хмарочос медіа", яке за допомогою ТОВ "Хмарочос холдінг" належить кіпрській "Virgonor Limited". Мова про 99,98%, а решта 0,02% порівну традиційно розділили ПП "Рара-Авіс" та ПП "Фірма "Саджітерієн".

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 8

Щодо кіпрської компанії "Virgonor Limited" також обійшлося без сюрпризів – фірма знаходиться в управлінні ΜΑΡΩ ΓΡΙΒΑ, а секретарів постачає все та ж "FIDUCIANA SECRETARIES LIMITED".

Медіаімперія Віктора Пінчука: прибутковий бізнес, з присмаком несплати податків

За даними аналітичної платформи YouControl, медіабізнес Віктора Пінчука в основному приносить солідну виручку:

– виручка власника телеканалу "СТБ" – ТОВ "Міжнародний Медіа центр" за 2018 рік – склала приблизно 85-90 тисяч гривень;

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 9

– виручка ТОВ "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія ICTV" за той самий період склала від 810 до 820 млн грн.;

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 10

– ТОВ "Новий канал" – понад 900 млн грн.;

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 11

– ТОВ "Телеодин" на каналах М1 та М2 зміг виручити понад 130 млн грн.;

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 12

– ТОВ "Хмарочос медіа" – понад 22 млн грн.

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 13

Втім, медіабізнес Пінчуків представлений не тільки телеканалами, але й цілим розсипом фірм під єдиним брендом "StarLight Media", в якому окремі фірми займаються конкретним напрямком і заробляють для господарів гроші. Наприклад, виручка головної структури ТОВ "Старлайт медіа" в 2018 році перевищила 180 млн грн., виручка ТОВ "Старлайт сейлз" на рекламі склала близько 90 млн грн., ТОВ "Старлайт діджитал", що здійснює діяльність у сфері Інтернет-технологій, виручила близько 110 млн грн., ТОВ "Старлайтс філмс" на виробництві телепродукції виручило близько 45 млн грн., виручка ТОВ "Старлайтс Рентал" на здачі в оренду знімального обладнання склала 87 млн грн., ТОВ "Старлайт розваги" виручило на рекламі до 23 млн грн.

Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 14
Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 15
Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 16
Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 17
Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 18
Медіаімперія Віктора Пінчука: кому належать кнопки головних телеканалів України  - фото 19

Втім, оскільки мова йде про виручку компаній, то про суми доходів їх власників – подружжя Пінчуків, як і про те, чи були вони взагалі – невідомо.

Здавалося б, як же так? Адже мова йде про виручку в сотні мільйонів гривень! Але справа в тому, що ще 6 років тому всі бізнес-структури медіаімперії Пінчуків фігурували у кримінальному провадженні № 42014000000000283 від 15 квітня 2014 року. Компанії олігарха разом з сотнями інших опинилися в списку комерційних структур, до податкової інформації яких хотіли отримати доступ слідчі Генеральної прокуратури України. Тоді мова йшла про підозру екс-міністра податків і зборів України Олександра Клименка в нанесенні шкоди держскарбниці на 126 млн грн за рахунок небажання розслідувати ухилення цих підприємств від податків.

Втім, це кримінальне провадження є, по суті, єдиним, в якому замішані бізнес-структури Пінчука з його медіаімперії. З тих пір відомостей про долю цього кримінального провадження немає ніяких.

Як раніше писали "Коментарі", проекти Віктора Пінчука все частіше зазнають невдачі, що особливо помітно на прикладі політики і бізнесу. Журналісти нашого видання спробували розібратися, з чим пов'язана чорна смуга одного з найвпливовіших людей України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини