Головна Новини Бізнес новини компаній Олег Невзоров: «Я оголошую особисту війну недобудовам!»
commentss НОВИНИ Всі новини

Олег Невзоров: «Я оголошую особисту війну недобудовам!»

За словами Олега Невзорова, в Україні гостро стоїть питання не тільки про зведення нового житла, а й завершення будівництва раніше занедбаних висоток

20 серпня 2020, 18:36 comments1455
Поділіться публікацією:

Будівельна галузь України набирає обертів. Цьому сприяє програма президента "Велике будівництво", а також зміна акцентів в інвестиційній діяльності. Адже в кризові періоди інвестори найчастіше вкладають гроші в найбільш безпечні сфери економіки, якою є будівництво. Причому в житловому будівництві інвесторами виступають як великі компанії, так і приватні особи, розповів бізнесмен, девелопер і автор програми "Як добудувати недобудову" Олег Невзоров.

Олег Невзоров: «Я оголошую особисту війну недобудовам!»

За його словами, саме зараз стоїть питання не тільки про зведення нового житла, а й завершення будівництва раніше занедбаних висоток. За даними 2019 року в Україні проблемними вважалися 150 об'єктів житлового будівництва. Найбільше таких у Києві — 51 об'єкт, Київській області — 23, і в Одеській області — 14 об'єктів. Слід зазначити, що ще кілька років тому число недобудов було істотно вищим. За оцінками учасників ринку, на добудову одного будинку потрібно в середньому від 500 мільйонів до мільярда гривень. Природно, таких грошей у ошуканих інвесторів немає. І без прописування законодавчої бази за алгоритмом добудови житлових будинків та захисту прав інвесторів, вирішити комплексно проблеми дуже складно.

Саме Невзоров свого часу, опинившись в числі ошуканих інвесторів, ризикнув вкласти додаткові кошти, об'єднати таких же, як і він вкладників, щоб добудувати свій будинок.

"Я радий за те, що вдалося допомогти всім жителям об'єктів, які нам вдалося витягнути з небуття — Гагарін Плаза, ЖК Камелот, найбільший в Одесі ЖК Золотий берег", — говорить він.

Останній комплекс ще добудовується, але історичні інвестори, тобто, ті хто чекав свої заповітні квадратні метри десятиліття, вже отримали ключі від квартир. Уже тисячі сімей отримали ключі від квартир, які вже втратили віру.

"До нас звертаються багато інвесторів, які знаючи про наш досвід у добудові житлових будинків, просять допомогти. Три останні приклади — недобудови "Рів'єра Сіті", "Комфорт" і дома в смт Хлібодарське. Ми готові допомогти. Але, ще раз наголошую: в будівництві повинні чіткі й навіть жорсткі правила гри, які б, з одного боку, вивели б довгобуди з "коми", а з іншого — захистили б існуючих і майбутніх інвесторів", — зазначив Невзоров.

При цьому, він підкреслив, що проти експериментів на долях людей.

"Вважаю, що права на забудову повинні отримувати тільки перевірені компанії з гарною репутацією і резервним капіталом, який би був гарантією завершення будівництва. При цьому, місцева влада повинна забезпечити економічну вигоду участі в цьому проекті: це може бути ділянка по сусідству з будівництвом, придатна для забудови, податкові преференції, сприяння у частині підключення до інженерних мереж. Але, знову-таки все це повинно бути законодавчо закріплено", — розповів він.

Невзоров додав, що зараз в парламенті розробляється законопроект, який регламентує правила добудови та захист прав інвесторів.

"Є пропозиція перекласти основний тягар в питанні добудови житлових будинків на місцеві бюджети. Вважаю, що це питання необхідно вирішувати колективно, з пайовою участю як місцевих, так приватних бюджетів. І нехай це звучить дещо пафосно, але заявляю: я оголошу особисту війну недобудовам! У нас є всі необхідні напрацювання, є досвід і є бажання вирішити цю проблему. Готовий брати участь як в роботі над законодавчою базою, так і в добудові конкретних будинків", — резюмував Олег Невзоров.

Нагадаємо, експерти вказали сильні та слабкі місця проекту "Велике будівництво" в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини