Головна Новини Бізнес новини компаній Збитки на $14 млн дії ДК «Росток-Холдинг» могли завдати величезної шкоди шести банкам України
commentss НОВИНИ Всі новини

Збитки на $14 млн дії ДК «Росток-Холдинг» могли завдати величезної шкоди шести банкам України

За даними політичного експерта Олега Постернака, «Росток-Холдинг» нібито взяв кредити в шести банках, після чого призвів до банкрутства свої компанії

12 червня 2020, 14:06 comments1433
Поділіться публікацією:

Група компаній "Росток-Холдинг" та фінансова компанія "Мустанг Фінанс" могли реалізувати незаконну спільну фінансову операцію з метою вивести гроші з банків. Про це в матеріалі "Пограбувати банк, не виходячи з кабінету. Інструкція від українських умільців" пише керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак.

Збитки на $14 млн дії ДК «Росток-Холдинг» могли завдати величезної шкоди шести банкам України

За словами політексперта, "Росток-Холдинг" нібито взяв кредити в шести банках, після чого призвів свої компанії до банкрутства або вивів прибуток, показавши збиток. Після цього "Мустанг Фінанс" нібито викупив ці кредити, розділив з позичальниками дисктонт як прибуток і уклав з ними мирову.

"За нею "Росток-Холдинг" отримує назад все своє заставлене майно – але зобов'язується виплатити "Мустанг Фінансу" досить символічну суму. А банки несуть величезні збитки", – йдеться в матеріалі. – Таким чином, група компаній повністю позбавляється від боргових зобов'язань, зберігає заставне майно та економить на підсумковій сумі кредиту. 

Олег Постернак загострює увагу на тому, що "Мустанг Фінанс" входить до складу ДК "Абсолют" – давнього партнера "Ростока". Більш того, Яків Грибов, "який нещодавно увійшов до складу акціонерів кіпрської холдингової компанії Rostok Agroinvest Limited з часткою 49,9%", зареєстрований практично за тією ж адресою, що і "Мустанг Фінанс" – у тому ж будинку, але в іншій квартирі.

"Спочатку ці компанії поділили навпіл дисконт від викупу "Мустангом" кредитів "Ростока" на загальну суму 14 млн доларів, взятих у 6 банках (серед яких – "Правекс Банк", ПУМБ і "Південний"). А потім поділили і борги перед Грибовим", – стверджує Постернак.

При цьому він каже: наступним кроком компаній став судовий розгляд "за спробу "Мустанга" стягнути заборгованість з "Ростока", процес якого підійшов до стадії легалізації мирової угоди.

"Згідно з цією світової, до 1 липня "Росток" повинен закрити перед "Мустангом" заборгованість у 4 млн доларів за кредитами. А крім того – реалізувати заставні активи та отримати офіційну ґрунт для отримання рефінансу. Банки при цьому втрачають до 30% виданих грошей", – підкреслює Постернак, припускаючи, що для отримання рефінансу на 4 млн доларів Ічнянський кластер, контрольований акціонером "Росток-Холдинг" Віктором Кияновським, може знову звернутися в банки.

У той же час, автор матеріалу зазначає, що спочатку отримані у банках 14 млн доларів були використані для особистих потреб осіб, контролюючих "Росток-Холдинг".

Також він звертає увагу, що "Росток-Холдинг" нібито ініціював банкрутство одного зі своїх підприємств за допомогою підконтрольного собі ФОП. Це могло бути зроблено з метою "штучно створити умови неліквідності бізнесу і підіслати підконтрольну ФК для викупу всього кредитного портфеля".

Разом з тим, Постернак також звертає увагу на ряд інших схем:

зміну власника за допомогою держреєстраторів і нотаріусів, для реалізації якої потрібно реєстрацію прав власності на нерухомість здійснити на підставі фіктивних документів або використовувати рішення суду, які не вступили в законну силу";

списання коштів з кореспондентських рахунків в іноземних банках – "В цей спосіб через банки Австрії та Ліхтенштейну був виведений майже 1 млрд доларів з 14 неплатоспроможних українських банків";

розкрадання на підставі підроблених SWIFT-повідомлень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини