Головна Новини Бізнес економіка Ахметов позбавив себе від необхідності оплачувати надбавку за "зелений" тариф ", - Кисилевський
commentss НОВИНИ Всі новини

Ахметов позбавив себе від необхідності оплачувати надбавку за "зелений" тариф ", - Кисилевський

Нардеп заявив, що в ЄС "зелений" тариф платить той, хто забруднює, а в Україні - навпаки

20 жовтня 2020, 14:01
Поділіться публікацією:

У вересні Господарський суд Києва відхилив позов "Укренерго" до "Д.Трейдінг", який входить в ДТЕК Ріната Ахметова, про стягнення 651 млн грн за тарифом за передачу електроенергії при експорті. Народний депутат Дмитро Кисилевський (Слуга народу) заявив, що це призвело до збільшення боргів перед "зеленими", і тепер ДТЕК Ахметова лобіює покриття цих виплат з бюджету і за рахунок підвищення тарифу для населення. Про це передає "БізнесЦензор".

Ахметов позбавив себе від необхідності оплачувати надбавку за "зелений" тариф ", - Кисилевський

"Цим рішенням суду "головний енергетик країни" позбавив себе від необхідності оплачувати користування державними мережами і заодно — закладену в тариф" Укренерго "надбавку за "зелений" тариф", — пише Кисилевський.

Повідомляється, що три підприємства групи ДТЕК ("Д.Трейдінг", "ДТЕК Західенерго", "ДПЕК Павлоградвугілля") до липня 2020 роки не сплатили "Укренерго" сумарно 1 023 069 705 грн за користування державними мережами.

Інші експортери електроенергії ( "ДЕ Трейдинг", "ЕРУ Трейдинг") заплатили цей тариф.

Електроенергія, експорт якої рішенням суду звільнений від оплати тарифу на передачу і "зеленого" тарифу, здійснюється з "Острова Бурштинської ТЕС". Викиди Бурштинської ТЕС (входить в ДТЕК) складають близько 170 тис тонн на рік. Це найбільший забруднювач на Прикарпатті.

"Така ситуація демонструє лицемірну логіку "зеленого" тарифу. Якщо в ЄС "зелений" тариф платить той, хто забруднює, то в Україні — навпаки. Той, хто забруднює, не платить "зелений" тариф. Він вже заощадив мільярд і продовжує викидати в атмосферу сотні тисяч тонн викидів. А ті, хто знизили викиди, платять ДТЕК і іншим інвесторам ВДЕ грабіжницький "зелений" тариф і доводять чиновникам, що вони "не верблюди", — пише Кисилевський.

За його словами, мова йде про "зелену" електрометалургію. Згідно з поданою Кисілевським правкою, чотири заводи отримали право бути звільненими від доплати за "зелений" тариф, бо їх рівень викидів знижений до мінімального. Однак через два з половиною місяці після вступу в силу закону, Кабмін не виконав свого обов'язку з розробки необхідних підзаконних актів.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію в Україні можуть вирости.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини