Головна Новини Бізнес економіка Автоматичне призначення пенсій в Україні: чи приживеться в нашій країні нововведення Пенсійного фонду
commentss НОВИНИ Всі новини

Автоматичне призначення пенсій в Україні: чи приживеться в нашій країні нововведення Пенсійного фонду

Експерти розповіли про можливі ризики, пов'язані з автоматичним призначенням пенсій

23 червня 2020, 18:40 comments2671
Поділіться публікацією:

Пенсійний фонд України розробив і запустив в тестову експлуатацію послугу автоматичного призначення пенсії. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" дане нововведення і можливі ризики.

Автоматичне призначення пенсій в Україні: чи приживеться в нашій країні нововведення Пенсійного фонду

Автоматичне призначення пенсій в Україні: які нові ризики можуть з'явитися

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає програму, як і взагалі таку концепцію, досить конструктивними.

"Людям менше потрібно буде бігати по кабінетах чиновників, збирати різні довідки для того, щоб у майбутньому отримувати пенсію. Таким чином, вони будуть більше часу присвячувати якимось іншим актуальним для себе питань, – пояснює експерт. – І менше займатися пустою біганиною в стилі "отримати довідку для отримання довідки"... Нововведення полегшити життя і тих, хто вже на пенсії. Зараз у разі втрати документа пенсіонер повинен докласти чимало сил, щоб отримати дублікат документа. Часом доходить до звернення в суд з метою встановити певний юридичний факт. Заради якогось папірця проходиться проходити мало не всі судові інстанції".

Ці ризики, за словами Івана Лібермана тепер можуть зникнути. Але з'являються інші, в тому числі, технічного характеру.

"Деякі бази даних і електронні реєстри в нашій країні між собою оперативно не співпрацюють. І не завжди можуть бути коректними ті або інші зв'язки між управліннями, відомствами, організаціями і структурами, – пояснює доктор права. – Так що перший ризик – можуть бути елементарні несвоєчасні співвідношення в часових рамках тих або інших реєстрів. Це може позначитися на нарахування на виплати, які будуть вироблені, наприклад, не вчасно".

Другий ризик – це атаки хакерів. Як звичайних, так і досить потужних атак систем.

"Особливо тих хакерів-роботів, які можуть самонавчатися. Є піратські програми, електронні хакери, які самі себе вчать обходити ті або інші системи захисту. І якщо хакерській атаці піддасться якийсь реєстр, то під питанням опиниться сама виплата", – зазначає Іван Ліберман.

Ще ризики – людський фактор (щось не так внесли в систему), а також перебої з електроенергією, з Інтернетом. У результаті люди, що не мають на руках паперових документів, а виключно "живуть в смартфоні", можуть відчувати проблеми, вважає експерт.

Автоматичне призначення пенсій в Україні: все буде враховано

Запуск послуги автоматичного призначення пенсії, безумовно, є відлунням всюдисущої диджитализации: онлайн заповнення документів, відсутність черг, мінімізація бюрократичної затримки. Але кілька слабких місць підривають довіру до даної операції, зазначає економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов.

"По-перше, – пояснює він, – інноваційність процесів вітається в більш молодих колах, і з тертям сприймається старшими людьми. Без доопрацювання системи до ідеального рівня user-experience (зручності користування онлайн ресурсу) достатнього для "e-серфінгу" людей близьких до літньому віку – оформлення заявки на автоматичну пенсію потребує допомоги родичів або друзів".

Експерт наводить простий приклад: "Після моєї спроби зайти на анкету, необхідну для отримання пенсії, сайт показав помилку 504 (час очікування сайту минув – або ж нульовою відповідь від серверів сайту). Незважаючи на те, що система працює в тестовому режимі, відсутній сторінка з поясненнями подальших дій, та пенсіонерам доведеться здогадуватися про причини цієї помилки".

По-друге, продовжує Адріан Пантюхов, викликає питання достовірність обліку доступних пільг і надбавок до пенсійної виплати.

"Ймовірно, що відбулися казуси з втраченими пільгами зажадають великих зусиль для відновлення, ніж існуючий процес оформлення пенсії, – говорить експерт. – Важливо відзначити і те, що дана система повинна вирішити проблему з нарахуванням пенсій "мертвим душам". Адже оновлення даних усередині системи містить інформацію про дату народження і дату смерті, і після внесення до реєстру даних про смерть пенсіонера, пенсійні виплати припиняються".

Незважаючи на певні складнощі, Адріан Пантюхов вважає автоматичне нарахування пенсії зручним вибором для пенсіонерів.

"Вони можуть скористатися допомогою родичів для заповнення заявки на сайті, – зазначає він. – Адже поки той працює в тестовому режимі, можуть траплятися помилки, які підривали літніх людей".

Україна давно потребує введення системи автоматичного призначення пенсій

Кандидат економічних наук, магістр міжнародного права Олександр Шубін відзначає, що введення подібної системи мова йде давно.

"В просунутих країнах такі системи вже працюють, – говорить експерт. – Це має потенційно скоротити витрати на призначення (адміністрування) пенсій – менше людино-годин, паперової бухгалтерії... Але головне питання полягає в якості пенсійного реєстру, персоніфікованого обліку".

Олександр Шубін нагадує, що пенсійний реєстр почав працювати у нас в тестовому режимі з 2000 року. Повноцінні дані автоматичні вносяться туди приблизно з 2004 року. І лише близько десяти років тому туди почали вносити дані, які впливають на призначення пенсії не тільки по стажу (пільгові і так далі).

"Мені достеменно невідомо, з якою інтенсивністю буде введений тестовий режим. Але в будь-якому випадку, навіть якщо буде пілотний проект в якомусь регіоні, розрахунок пенсій на основі електронної системи буде пов'язаний з рядом питань", – упевнений експерт.

Він зазначає, що на пенсію зараз йдуть люди, які почали трудову діяльність до 2000 року.

"Тобто, частина їх даних є лише у паперовому вигляді, – пояснює Олександр Шубін. – Їх потрібно приносити в Пенсфонд, вносити до реєстру. Я сам – ілюстрація такого прикладу. Перший запис у трудовій книжці у мене – ще до навчання в університеті на денній формі). 5,5 років я вчився в універі. За чинним законодавством, цей період зараховується в мій пенсійний стаж. Разом з першим місцем роботи – це близько 6 років. Але в персоніфікованій системі обліку цього періоду немає".

За словами експерта, знаючи свої права, він розуміє: коли виникне питання про призначення пенсії, йому слід прийти у відповідне управління Пенсфонда, принести свою трудову книжку, і ці дані включать в стаж.

"Але якщо, наприклад, мою трудову якимось чином утеряют, або я не знаю про такі права, система не призначить мені пенсію до того часу і в тому обсязі, на що я можу розраховувати, – підкреслює Олександр Шубін. – А є ж ще ситуація з переселенцями, пенсійні справи яких залишилися на окупованій території України... Є багато підприємств, які в кінці 90-х — початку 2000-х припинили існування. І відновити потрібні дані – величезна проблема".

Кандидат економічних наук вважає, що система автоматичного призначення пенсії повноцінно зможе запрацювати лише тоді, коли у нас на ринку праці зникнуть пенсіонери, не внесені у повному обсязі до реєстру. Або поки ми на загальнодержавному рівні не проведемо кампанію по внесенню даних до реєстру.

"Адже Там є багато технічних похибок і помилок, – пояснює Олександр Шубін. – Рукописні дані лежать за багато років. Десь цифру написали не так, десь кому не там поставили... І деякі дані в реєстр просто не вбивають... Думаю, нормально дана система зможе заробити років через 15-20, з урахуванням нашої історії з війною і окупацією".

До того ж, наголошує експерт, до цієї системи потрібно підходити акуратно, супроводжуючи її інформування населення про його права і можливості.

"На першому етапі належить подвійна робота – за повторну перевірку даних, – припускає Олександр Шубін. – І бюджет Пенсфонда (як держбюджет, який компенсує частину його витрат) повинен бути готовий до того, що запуск цієї системи потенційно може призвести до великої кількості скарг і необхідність великих перерахунків у перспективі (через неправильно внесених раніше даних). Так що спочатку буде додаткове навантаження на всіх. Але рано чи пізно до цього виду нарахувань переходити необхідно. Так що напрямок руху – правильне. Але рухатися треба акуратно".

Раніше "Коментарі" писали, що за підсумками 100 днів роботи уряду, міністр соціальної політики Марина Лазебна визначила основне досягнення – запровадження тривимірної програми підвищення пенсій. Зокрема, з 1 квітня 1,5 млн пенсіонерів, старше 80 років, отримали щомісячне підвищення до пенсії у розмірі 500 грн. Крім того, парламент прийняв закон, який передбачає нову надбавку на догляд одиноким пенсіонерам старше 80 (допомога складе близько 700 грн).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини