Головна Статті Бізнес економіка Біткоїни як засіб платежів і заощаджень: чи є у нього шанси
commentss Cтатті Всі новини

Біткоїни як засіб платежів і заощаджень: чи є у нього шанси

«Коментарі» розбиралися, чи означають активні інвестиції в популярну криптовалюту, що вона в недалекому майбутньому займе місце в наших гаманцях і головах

10 лютого 2021, 21:58 comments1165
Поділіться публікацією:

Незважаючи на небувалу популярність біткоіни, представники інвестиційного банку Goldman Sachs вважають, що висока волатильність криптовалюта не дозволяє їй стати платіжним засобом і робить непридатною для зберігання грошей. У той же час засновник Tesla Ілон Маск дотримується протилежної точки зору, вважаючи, що у популярної криптовалюта є всі шанси бути визнаною в світі традиційних фінансів.

Біткоїни як засіб платежів і заощаджень: чи є у нього шанси

Біткоїн

"Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи чекає біткоіни велике "грошове майбутнє" або він так і залишиться ефемерною валютою.

Причини "другого народження"

На початку 2021 року біткоіни пережив "друге народження", встановивши відразу кілька історичних рекордів. Це дозволило аналітикам прогнозувати головною криптовалюта зростання до 50 тисяч доларів і вище. На думку експертів, в найближчі роки популярність біткоіни може вирости, в той час як золото, навпаки, ризикує перестати подобатись інвесторам. Так, аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак вважає, що тенденція зростання для криптовалюта обумовлена надлишком золота в 2020-м як захисного активу і бажанням інвесторів диверсифікувати ризики.

У той же час аналітик ТелеТрейд Сергій Родлер впевнений, що зростання популярності біткоіни в "епоху коронавируса" пояснюється, головним чином, кризою, який є кращою рекламою криптовалюта. На думку експерта, на кріпторинке працює проста залежність: чим більше неспокійна ситуація в світовій економіці, тим стрімкіше зростає біткоіни, оскільки інвестори схильні бачити в ньому "тиху гавань".

В цілому експерти вважають, що можливості зростання у біткоіни досить високі: обмежена емісія (максимум 21 млн монет) в сукупності з високим попитом на криптовалюта здатні збільшити її вартість в найближчі роки в рази.

"Як відомо, всього може бути намайнено 21 млн біткоіни, з яких вже видобуто понад 19 млн, до того ж доступ до частини існуючих біткоіни втрачений у зв'язку з втратою ключів та обладнання, — пояснив економіст Владислав Банків в бесіді з" Коментарями ". — Цим біткоіни вигідно відрізняється від інших криптовалюта, емісія яких не кінцева ".

А Сергій Родлер додав: незважаючи на те, що біткоіни трохи застарів, інвестори вважають за краще користуватися саме їм, а не більш сучасними аналогами, так як просто не довіряють їх творцям.

Чи не еталон

Незважаючи на всі дифірамби головною криптовалюта, старший аналітик компанії Hamilton Алекс Шустер вважає, що біткоіни як спосіб заощадження коштів зовсім не є еталоном. І купувати його на останні гроші не варто.

"Висока волатильність створює високі ризики купити актив за невигідним курсом, — зазначає експерт. — Тільки жадібність може провокувати незнаючого інвестора залишити свої кошти на довгий термін в Bitcoin. Досвідчені імениті інвестори, які купують актив на довгий термін, відрізняються від недосвідчених тим, що у них ці гроші не останні. Тобто покупка біткоіни є диверсифікацією існуючих проектів, інвестицій, валютних вкладів в рамках нестабільного періоду пандемії та інших шоків світового масштабу. І навіть покупка за невигідним курсом в середньому не є згубною для загального інвестиційного портфеля ".

І все ж справедливості заради треба сказати, що біткоіни як валюта для міжнародних розрахунків активний вже не перший рік. Є приклади і в кіноіндустрії, і в світі шоу бізнесу, і в спорті, коли контракти оплачені криптовалюта. Уже в цьому році стало відомо, що мадридський клуб третьої іспанської ліги "Інтернасьонал" придбав колишнього нападника "Реала" Давида Барраль, — і теж за криптовалюта.

"У світі така форма оплати давно обкатана і вже стала звичною, поступово вона приживається і в Україні, — говорить Шустер. — Але все ж це, звичайно, не засіб платежу в звичному розумінні середньостатистичного людини. Говорити про те, що за Bitcoin можна буде купити хліб або машину, або, наприклад, оплатити комуналку, незабаром не доводиться. По-перше, цей актив, дійсно, є занадто волатильним. По-друге, як показує практика, власники криптовалюта не люблять афішувати її наявність. І, нарешті, ні ментально, ні технологічно світ до цього поки не готовий ".

Вся справа в правильному маркетингу

Проте, новини з кріпторинка викликають стабільний інтерес, причому, що дивно, не у Майнер, а у обивателів. А недавно стало відомо про те, COVID-19 істотно змінив пріоритети для інвестицій у британців. Чимало опитаних жителів Туманного Альбіону відзначали, що вони вважали за краще цифрові інвестиції фізичним, а 10% жителів Великобританії повідомили, що мають біткоіни. Що стосується британської столиці, то там криптовалюта і зовсім має кожен четвертий.

"Популяризація кріпторинка через медійний сектор є маркетинговим ходом, — каже Алекс Шустер. — Згадайте, що в 2011-2013 роках інформаційний фон щодо кріпторинка був помірним, але як тільки в 2013-2014-м криптовалюта почали дорожчати, тут же з'явилися кріптовиставкі і інші заходи, присвячені знайомству людей з цим інструментом. А коли мало не кожен другий дізнався про Bitcoin? Знайомство відбулося через інтернет-ЗМІ, через блоги, через інстаграм-акаунти. Саме з цих джерел ми дізнавалися, як легко прості Майнер ставали мільйонерами. І складалося враження, що так може кожен ".

Зараз можна говорити про те, що маркетингова кампанія змінилася, продовжує експерт. Попит на Bitcoin підтримується через інформацію про те, що медійні обличчя вірять у зростання вартості криптовалюта. Так що, робить висновок Шустер, можна сказати, що, по суті, мало що змінюється. Змінюються лише маркетингові інструменти.

На думку Алекса Шустера біткоіни, щоб стати платіжним засобом, перш за все, потрібна стабільність. Але як раз про неї говорити і не доводиться, так як актив нічим не підкріплений і до сих пір зростання ціни відбувається тільки за рахунок збільшення попиту з боку користувачів.

"Можливо, в майбутньому дана тенденція і зміниться, але сьогодні масштаб піару такий, що ціна ще покаже зростання як мінімум на 100% від поточних рівнів в 43 тис. Доларів, — резюмував експерт. — Поки великі гравці не почнуть масово фіксувати прибуток і йти з ринку, ціна буде рости ".

Нагадаємо, як буде розвиватися ринок криптовалюта в Україні — читачам "Коментарів" розповіли експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини