Головна Новини Бізнес економіка Держбюджет-2021: чи зможуть нардепи без зволікань прийняти головний фінансовий документ країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Держбюджет-2021: чи зможуть нардепи без зволікань прийняти головний фінансовий документ країни

Експерти вважають, що зволікань з прийняттям законопроєкту не буде, а ось зміни в документ будуть вносити мінімум до Нового року

14 серпня 2020, 17:45 comments1721
Поділіться публікацією:

Основним законопроєктом під час наступної сесії парламенту буде документ про державний бюджет на 2021 рік. Про це в інтерв'ю DW заявив голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. Чи зможуть нардепи прийняти держбюджет, з огляду на загальну нестабільну ситуацію (корона-криза, економічні та політичні проблеми), а також, чи можуть з'явитися більш важливі законопроєкти, "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Держбюджет-2021: чи зможуть нардепи без зволікань прийняти головний фінансовий документ країни

Держбюджет-2021: терміни подачі в Раду

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін вважає, що держбюджет парламентарії прийняти зможуть. Він також нагадує, що 15 вересня — термін подачі бюджету-2021 до Верховної Ради.

"Буде багато дискусій. Також буде жорсткий контроль з боку міжнародних фінансових організацій", — каже Олег Пендзін.

Він згоден з думкою спікера ВР Дмитра Разумкова, що бюджет — це найважливіший законопроєкт прийдешньої сесії.

"Це головний фінансовий документ наступного року. А його реалістичність буде контролюватися МВФ, — підкреслює Олег Пендзін. — Хоча зрозуміло, що в уряду завжди буде бажання витратити більше, ніж фактично зароблено".

Держбюджет-2021: до початку місцевих виборів

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що бюджет на майбутній рік ухвалять до початку місцевих виборів.

"Це логічно, щоб було зрозуміло, що на цих самих виборах обіцяти. Адже в головному фінансовому документі країни розписані й субвенції для місцевих бюджетів. Так що логічно пообіцяти якісь "пряники" до виборів. А після можна коригувати", — пояснює експерт.

З огляду на чинник виборів, місцеві бюджети, швидше за все, будуть приймати ближче до кінця грудня, "під ялинку". Тоді ж, вважає Юрій Гаврилечко, можуть вноситися і зміни до держбюджету-2021.

"Щодо його реалістичності — ніхто не може прогнозувати, — говорить експерт. — Можливо продовження пандемії коронавірусу, що, природно, відбитися на бюджеті. Наслідки обмежувальних заходів сильно б'ють по економіці. До того ж, ми дуже залежимо від того, які заходи будуть приймати наші сусіди. Прийняті раніше, наприклад, серйозно вплинули на міграцію трудових ресурсів і на переміщення товарів".

Що стосується інших важливих (гучних) законів, то більшість резонансних нинішній склад ВР, на думку Юрія Гаврилечко, вже прийняв.

"Винятком поки залишається прийняття нового Трудового кодексу. Але його навряд чи зважаться приймати до місцевих виборів — це буде нелогічно і нерозумно. Адже влада просуває законопроєкти, які значно розширюють права роботодавців ", — пояснює експерт.

Держбюджет-2021: процес запустять у вересні

Згідно із законодавством, бюджетний процес повинен починатися у вересні, нагадує експерт з питань політики і економіки Всеволод Степанюк.

"Саме в цьому місяці уряд повинен внести в парламент проєкт бюджету, — пояснює він. — З інших важливих фінансово-економічних документів можуть також розглядатися поправки до Законів України, пов'язані з виконанням меморандуму з МВФ і ЄС ".

Експерт зазначає, що минулого року був прийнятий абсолютно не реалістичний бюджет, що ми й бачимо по його корекції та не виконання за доходами.

"Думаю, що бюджет-2021 буде прийнятий також — який-небудь. А там, далі, будуть вноситися в нього зміни по ходу виконання. Оскільки ніякої інвестиційної політики у держави немає, то і цифри в бюджеті особливого значення для розвитку України не мають ", — резюмує Всеволод Степанюк.

Нагадаємо, сума податкових "скруток" в Україні в середньому становить 2,5 млрд грн щомісяця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини