Головна Статті Бізнес економіка Ділові підсумки тижня: що відбувається в останні тижні року (Частина 2)
commentss Cтатті Всі новини

Ділові підсумки тижня: що відбувається в останні тижні року (Частина 2)

Що відбувалося у світі економіки минулого тижня - аналізували журналісти порталу «Коментарі»

21 грудня 2020, 09:04
Поділіться публікацією:

Багато країн вводять нові обмеження через пандемію коронавірусу напередодні нового 2021 року. Це багато в чому визначає майбутнє бізнесу в усьому світі. Чим запам'яталася минулий тиждень у діловому світі — розбиралися журналісти порталу "Коментарі".

Ділові підсумки тижня: що відбувається в останні тижні року (Частина 2)

Фото із відкритих джерел

Четвер, 17 грудня

Польща без лиж

Влада Польщі ухвалила рішення посилити карантинні обмеження з 28 грудня по 17 січня. Про це заявив міністр охорони здоров'я Польщі дам Недзельський, передає Польське радіо.

Зокрема, 28 грудня будуть закриті торгові центри, працюватимуть лише продуктові магазини і аптеки. Також не працюватимуть готелі, в тому числі для робочих поїздок, будуть закриті гірськолижні курорти.

Крім того, в новорічну ніч в країні введені обмеження на пересування з 21 години 31 грудня до 6 годин 1 січня.

Всесвітній Банк заморозив кредит

Всесвітній Банк призупинив виділення Україні вже узгодженого кредиту на суму 350 млн дол. Через рішення Конституційного Суду (КСУ), який скасував покарання для чиновників за брехню в деклараціях.

СБ ще в червні фактично схвалила два кредити на політику розвитку на суму по 350 млн дол. кожен.

За першим кредитом виконані всі умови але, на жаль після рішення Конституційного Суду з приводу скасування електронних декларацій, порушені умови виконання попередніх кредитів, які надавав Всесвітній банк. Через це формальне рішення, підписання кредитної угоди зупинено і воно відновиться після того, як Україна вживе заходів, щоб повернутися в рамку тих домовленостей, які були раніше.

Coca-Cola скорочується

Coca-Cola Co скоротить 2200 робочих місць по всьому світу, в тому числі 1200 у США, оскільки економічні наслідки пандемії COVID-19 змушують найбільшого у світі виробника газованої води прискорити реструктуризацію свого бізнесу.

У серпні компанія заявила, що пропонує послуги з добровільного звільнення 4000 працівників у США, Канаді та Пуерто-Ріко, оскільки вона прагне спростити себе, поки її продажі постраждали від кризи зі здоров'ям.

У четвер Coca-Cola заявила, що не розголошує кількість співробітників, які взяли пакет. У ньому також не наводиться подробиць про терміни скорочення робочих місць.

Американці купили український стартап для юристів

Міжнародна legaltech-компанія Onit купила український стартап в області юридичних технологій AXDRAFT з оцінкою 10 млн дол. Про це повідомив співзасновник і головний виконавчий директор AXDRAFT Юрій Заремба.

Він уточнив, що після продажу залишиться у стартапі на посаді генерального менеджера, а AXDRAFT продовжить роботу під старим брендом в українському офісі.

Команда з 14 осіб також не зміниться. Сума угоди не розголошується, проте, за словами Заремби, це багатомільйонна транзакція. У 2019 стартап оцінювали в 10 млн дол.

AXDRAFT — це платформа для автоматизації юридичних документів, яка охоплює весь життєвий цикл контрактів від створення на основі шаблону, до редагування, узгодження і підписання. Платформа покликана допомогти юристам і бізнес командам мінімізувати рутину в юридичних процесах і прискорити роботу з документами на 80%.

Компанія Onit автоматизує робочі процеси, як для юридичних, так і для бізнес-команд. Зараз компанія має офіси у США, Великобританії та Нової Зеландії і налічує понад 300 працівників.

Підтримка бізнесу в Україні

Уряд запустив портал, який містить інформацію про програми підтримки бізнесу під час карантину і про те, як її отримати. Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко, передає прес-служба міністерства.

На сайті розміщені покрокові інструкції, як скористатися новими програмами, а також актуальна інформація про діючі заходи підтримки. Сторінка також доповнена окремим функціоналом для онлайн-звернень і отримання кваліфікованих роз'яснень.

Якщо ФОП має 10 найманих працівників, то всі його 10 найманих працівників ФОП отримують компенсацію в 8000 гривень. Це досить гідна допомога з нашої точки зору на період локдауну, зазначив міністр.

Зокрема, сума в 8000 гривень надаватися тим ФОП, діяльність яких вказана у переліку КВЕД. Разом з тим ті роботодавці, які не підпали під основний перелік, можуть скористатися програмою "Допомога роботодавцям у 8000 грн".

Україна і Німеччина підписали міжурядову Угоду про фінансове співробітництво

Як повідомляє прес-служба Міністерства фінансів, це рамкова угода, яка визначає перелік проектів, домовленості про фінансування яких урядом ФРН досягнуті під час українсько-німецьких переговорів за період 2011-2019 років.

"Угодою передбачено надання на пільгових умовах кредитних ресурсів в обсязі до 214,6 млн євро, які будуть спрямовані на реалізацію інвестиційних проектів, в тому числі для підтримки муніципалітетів", — сказано в повідомленні.

Принц вегетаріанський інвестує в штучне молоко

KBW Ventures, компанія, заснована принцом Халідом бін Алваліда бін Талалая Аль-Саудом, збільшила свої інвестиції в біотехнологічну компанію, що базується в Сінгапурі і яка прагне виробляти вирощені в лабораторії молочні продукти.

TurtleTree Labs залучила 6,2 млн дол. в рамках останнього раунду фінансування. Крім KBW Ventures, серед інших інвесторів були Green Monday Ventures, Eat Beyond Global і Verso Capital.

Заснована в 2019 році компанія TurtleTree Labs, офіси якої знаходяться в Сан-Франциско і Сінгапурі, буде використовувати кошти для прискорення досліджень і виробництва функціональних, біоактивних білків і складних цукрів, що містяться в материнському молоці.

Компанія сподівається, що вони будуть мати потенційні переваги для здоров'я кишечника і мозку, які можуть бути застосовані як для харчування дітей грудного віку, так і для літніх людей і стануть життєздатною альтернативою молочним продуктам тваринного походження.

Це друга інвестиція принца Халеда в TurtleTree Labs в цьому році. Його KBW Ventures інвестує в компанії з перетворюючими технологіями і бізнес-моделями, а інші інвестиції включають в себе компанію з виробництва кормів для тварин Bond Pet Foods з Колорадо, Beyond Meat в Каліфорнії і аквакультурну компанію BlueNalu з Сан-Дієго.

Пенсія в Дубаї

У Дубаї вперше ввели спеціальні візи для пенсіонерів.

Пенсіонери, які бажають отримати візи, повинні відповідати одному з чотирьох критеріїв:

— мати щомісячний дохід в розмірі 4600 євро і більше;
- або заощадження починаючи з 230 тисяч євро;
- або нерухомість вартістю майже в півмільйона євро;
- можливо поєднання чинників — наявність заощаджень і майно на загальну суму в 460 тисяч євро.

Спочатку цей візовий режим призначався для іноземців, які живуть в Дубаї, тепер його поширять на людей всього світу, які бажають провести тут свою пенсію, насолоджуючись сонцем протягом усього року і численними заходами.

За оцінками ООН,  минулого року в Емірати прибуло більше іноземних громадян, ніж до Франції чи Канади.

5G в Німеччині

Попри на масовий спротив з боку членів Бундестагу від Соціал-демократичної партії і Партії зелених, уряд канцлера Ангели Меркель уклав угоду з Huawei про будівництво мереж 5G в Німеччині з дотриманням правил безпеки.

Тим часом великі країни, такі як США, Великобританія, Індія і Тайвань, планують заблокувати обладнання Huawei 5G в своїх країнах.

Раніше уряд США лобіював уряд Ангели Меркель, щоб він повністю виключив китайську фірму через побоювання, що це обладнання може бути використано для шпигунства з боку Китаю.

Вірменія блокує турецькі товари

31 грудня у Вірменії набирає чинності заборона на ввезення турецьких товарів. І це включає в себе магазин Mavi, форпост глобальної турецької мережі швидкої моди.

Цей крок був мотивований відкритим і очевидним заохоченням і підтримкою зі стороною Туреччини азербайджанської агресії і ставить перед собою за мету покласти край фінансовим надходженням і доходам бюджету країни з чітким ворожим ставленням.

Заборона буде діяти всього шість місяців, оскільки це максимальний період, протягом якого держави-члени Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) можуть вводити односторонні ембарго такого типу. Але заборона може бути продовжена на невизначений термін.

П'ятниця, 18 грудня

Нові китайські санкції США

У п'ятницю адміністрація Трампа внесла до чорного списку провідного китайського виробника мікросхем, обмеживши доступ корпорації Semiconductor Manufacturing International Corp. до передових технологій США через її передбачувані зв'язки з китайськими військовими.

Хитрий Nike

Цифровий додаток магазину Nike для тренувань збирає додаткові дані про купівельні звички, особистої інформації та розпорядку вправ десятків мільйонів людей.

За даними компанії Sensor Tower, з січня по листопад цього року додаток Nike Run Club було завантажено 15,4 мільйона разів по всьому світу, що на 45,3% більше, ніж за той же період 2019 року. Додаток інтернет-магазину Nike SNKRS було завантажено на 59,5% більше, ніж  минулого року.

Через свої додатки Nike надає інформацію — від зростання і ваги людей до місця розташування і звичок заради зручної покупки.

За словами трьох інвесторів Nike і декількох аналітиків, Nike може використовувати ці деталі для створення реклами і залучення клієнтів.

Тому Nike має "значну перевагу" перед конкурентами завдяки своїм програмам для тренувань. "На початку пандемії Nike зробила безкоштовні тренування в додатку Nike Training Club. Це був майстерний хід... Вони знають все — що саме ви шукаєте, де ви живете, які дані у вас на кредитній карті, скільки ви готові заплатити", — сказав Майкл Феерті, портфельний менеджер компанії Nike Investor Seilern. з управління інвестиціями.

Рефінансування для своїх

Національний банк України (НБУ) за підсумками тендера 18 грудня задовольнив заявки 5 банків на отримання рефінансування строком до 84 днів на загальну суму 9,27 млрд грн під 6% річних. Про це свідчать дані НБУ про підсумки проведення тендера з рефінансування банків з травня НБУ видав довгострокові кредити рефінансування на загальну суму 48,53 млрд грн.

Крім того, НБУ надав одному банку короткостроковий кредит рефінансування на термін до 84 днів на суму 87,9 млн грн під 6% річних.

Нічого особистого, просто бізнес

18 грудня INTERFAX.RU заявила, що міністр охорони здоров'я Німеччини Йєнс Шпан повідомив міністру охорони здоров'я РФ Михайлу Мурашку про готовність виробляти російську вакцину від коронавірусу.

Згідно з досягнутою в телефонній розмові домовленістю, "найближчим часом російські та німецькі експерти в робочому порядку проведуть переговори з питання пошуку виробничих потужностей для спільного виробництва російських вакцин".

Розмова стосувалася питання організації спільного виробництва вакцин від нової коронавірусної інфекції COVID-19 в Європі.

Субота, 19 грудня

Tesla не платить комуналку

Tesla змушена зупинити будівництво своєї фабрики в Берліні через невиплачену заставу в розмірі 100 мільйонів євро. Крім того, ще в жовтні місцевий постачальник комунальних послуг відключив водопостачання на робочому місці після того, як Tesla не сплатила прострочений рахунок.

Tesla повинна була до четверга провести або гарантувати платіж в розмірі близько 122 мільйонів доларів, які державні регулюючі органи зажадали в рамках двох умовних дозволів на роботу, наданих Tesla в кінці листопада і початку грудня.

Tesla зіткнулася з безліччю перешкод, а також з німецькими екологічними групами з з того часу, як оголосила про плани будівництва великого заводу за межами Берліна. Зелена ліга і Союз охорони природи та біорізноманіття — поскаржилися, що виробник електромобілів вмішується в середовище проживання зимуючих ящірок і змій.

Планета бізнесу і рідкісні метали

У центрі уваги грецької програми "Планета бізнесу" — обмежені ресурси, критично важливі для переходу до зеленої енергетики і нових технологій.

Рідкоземельні метали допомагають революціонізувати світ. Вони використовуються, наприклад, при виробництві магнітів, акумуляторів, комплектуючих, потрібних в швидкозростаючих галузях нової енергетики — для виготовлення електромобілів і вітряних турбін.

Грецька група Seismotech оптимізує розвідувальні роботи, пропонуючи обійтися без буріння землі і так мінімізувати збиток для навколишнього середовища.

Нікос Мартакіс, голова правління і генеральний директор Seismotech, уточнює: "Технологія, яку ми застосовуємо — це так звана пасивна сейсморозвідка, вона спирається на реєстрацію і аналіз природних сейсмічних сигналів, таких як землетруси або сейсмічний шум. Так ми можемо складати карти мінеральних ресурсів абсолютно нешкідливим для навколишнього середовища способом".

Microsoft розробляє власний процесор

Microsoft вирішила розробити свій процесор, щоб знизити залежність від інших компаній, в тому числі від Intel. процесор заснований на архітектурі Arm. Крім того, в Microsoft вивчають можливість створення процесора для персональних комп'ютерів лінійки Surface.

У Microsoft і Arm відмовилися коментувати повідомлення про те, що працює Microsoft над процесорами для серверів і ПК. До непрямих підтверджень того, що така робота йде, джерело відносить той факт, що компанія в останні роки активно переманювала відповідних фахівців з Intel, AMD, Nvidia і Qualcomm.

Зараз Microsoft використовує чіпи на базі Arm від Qualcomm в деяких своїх ПК Surface.

ФОПів запросили до Зеленського

В Офісі президента провели нараду з представниками малого підприємництва зі створення координаційної ради, яка повинна розробити законодавчі зміни для комплексного вирішення проблем малого та мікробізнесу. Про це повідомляє прес-служба глави держави в суботу. У дорадчий орган при президенті увійдуть представники мікробізнесу з кожного регіону, представники спілок та об'єднань підприємців малого та середнього бізнесу, незалежні експерти, представники уряду і ОП. Всі вони взяли участь в суботній нараді за допомогою відеозв'язку.

Раніше "Коментарі" писали про ділові підсумки першої половини минулого тижня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини