Головна Новини Бізнес економіка Допомога по безробіттю в Україні: наскільки реальна допомога уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога по безробіттю в Україні: наскільки реальна допомога уряду

Експерти вважають, що допомогу по безробіттю можуть допомогти бізнесу, збільшивши купівельну спроможність людей в країні

11 червня 2020, 14:26 comments2450
Поділіться публікацією:

Станом на 1 червня в Україні офіційно налічувалося близько 510 тис. безробітних. Приблизно половина з них втратили роботу в результаті "карантинної боротьби" уряду з коронавірусом. Реальна кількість безробітних, на думку експертів, може коливатися в районі 2 мільйонів чоловік.

Допомога по безробіттю в Україні: наскільки реальна допомога уряду

Уряд України 10 червня виділила майже 3 млрд грн додаткової допомоги на допомогу по безробіттю на безповоротній основі. Експерти оцінили для видання "Коментарі", наскільки ефективна такого роду підтримка.

Допомоги по безробіттю: ефективне використання коштів

Голова Національної Ради економічного розвитку та Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко переконаний: як би не допомагало зараз уряд безробітним і бізнесу, будуть роздавати голоси, що можна було зробити щось ефективніше.

"Ми дивимося на зарубіжний досвід, щось переймаємо... Зараз США, Європа, Японія так чи інакше стимулюють споживання. Вони видають або цільові гроші (на відвідування ресторанів, на відпочинок), або, як ті ж США, по 1,2 тис. доларів всім, хто у минулому році сплачував податки, – розповідає Олександр Дорошенко. – Все це стимулювання споживання. І в цьому сенсі збільшити фінансування виплат по безробіттю – далеко не найгірший варіант. Тому що безробіття у нас реально стало більше, і ця проблема надовго. Виділяючи ці кошти, влада розуміє, що в основному люди витратять їх на оплату комуналки, на продукти харчування, на ліки. При будь-якому розкладі гроші залишаються в Україні, збільшуючи купівельну спроможність і, відповідно, виробництво".

За словами експерта, таким чином відбувається стимулювання бізнесу через споживання. Олексій Дорошенко вважає важливим, щоб кошти ефективно доходили до одержувачів.

Допомоги по безробіттю: запізнілі дії уряду

Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Денис Красніков з жалем відзначає, що уряд запізнився зі всіма діями для утримання рівня зайнятості в Україні.

"Саме відсутність таких активних дій призвело до найбільшого рівня звільнень, – впевнений Денис Красніков. – Позиція Кабміну, що грошей для підтримки зайнятості і стимулювання роботодавців немає, зате є можливість виділення великих коштів для допомоги вже безробітним – є нерозумною політикою".

За словами віце-президента УСПП, їх пропозиції щодо стимулювання зайнятості саме через підтримку роботодавця, який не звільняє співробітників, були передані в експертні центри, створені прем'єром і його радниками.

"Але ми не побачили розуміння з їх боку цієї пропозиції УСПП", – резюмує Денис Красніков.

Допомоги по безробіттю особливо популярні серед підприємців

Економіст, кандидат наук з державного управління, співорганізатор всеукраїнського руху #saveФОП Сергій Доротич підкреслює, що всі програми підтримки безробітних, різних додаткових виплат не користуються популярністю у підприємців.

"Суть в тому, що за цими програмами і навіть під час подачі заявок на участь у них, підприємці чують загрози. Простіше кажучи – їх інформують, що буде потім перевірятися цільове використання цих коштів і так далі, – пояснює економіст. – Загроза будь-яких контролюючих заходів з боку держави фактично не дає можливості скористатися такого роду "підтримкою". Підприємці елементарно бояться нарватися на всякого роду перевірки, після яких їх може очікувати ще більший штраф, ніж ті кошти, які вони можуть отримати від держави".

Найбільш дієвим механізмом отримання нових робочих місць Сергій Доротич вважає якомога менше втручання держави в господарську діяльність бізнесу.

"Чим менше держава контролює, тим краще розвиває підприємництво, – підкреслює експерт. – У нас же з трибун говорять одне, а на ділі – адміністрування та оподаткування посилюються. Тоді як саме їх ослаблення саме по собі – стимул для активізації бізнесу. А це – і збільшення робочих місця, і зростання доходів громадян".

На думку Сергія Доротича, необхідні:

- спрощена система оподаткування, особливо для мікро-підприємців;
- додавання до базової обороту 3-4 млн грн за кожного найманого працівника (саме обмеження обороту, на думку експерта, не дає можливість проростати мікро-від малого підприємництва стартапу до великої корпорації, як це відбувається в тих же США);
- мораторій на перевірки, хоча б мікро-підприємців (перевірки можна проводити лише стосовно прав споживачів);
- стимулювання легального грошового обороту (але не "совковими" методами, як у нас, коли обмежують обіг готівки, а, приміром, гарантованим) і захист оборотних коштів, що перебувають у банках (щоб їх відшкодування, у разі, якщо банк "впав", було першочерговим);
- змінити хоча б елементи загальної системи оподаткування (ввести так звану миттєву амортизацію, коли покупка для підприємства засобів виробництва, авто або меблів відноситься до валових витрат, що зменшує оподаткування, зате стимулює бізнес навколо);
- поява інституції (за типом колишнього Держкомпідприємництва, тільки куди ефективніше), яка безпосередньо була зав'язана на президента і допомагала бізнесу доносити до нього животрепетні проблеми.

Нагадаємо, офіційний рівень безробіття в Україні на тлі кризи через коронавіруса продовжує бити рекорди. Згідно з останніми даними, він перевищив 511 тис. осіб (майже на 70% вище, ніж роком раніше). Експерти розповіли виданню "Коментарі", які дієві методи не використовує влада, щоб вирішити проблему і чому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини