Головна Новини Бізнес економіка Експерти зробили прогноз, чи подорожчають продукти і нерухомість в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти зробили прогноз, чи подорожчають продукти і нерухомість в Україні

Економісти дали поради щодо нерухомості та розповіли, що може трапитися з цінами на товари першої необхідності

23 вересня 2020, 16:20 comments1906
Поділіться публікацією:

2020 рік підніс українцям, як втім і всьому людству, чимало сюрпризів, зіпсував плани уряду і продірявив гаманці населення. Експерти розповіли "Коментарям", чи чекати українцям подорожчання продуктів, товарів, послуг і нерухомості в цьому році.

Експерти зробили прогноз, чи подорожчають продукти і нерухомість в Україні

Оптимістичний прогноз

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук зазначає: "Якщо ми подивимося на загальну тенденцію, то зростання цін фактично немає. На тлі корона-кризи значно впав попит. Пальне, в порівнянні з минулим роком, стало дешевше, адже ціни на нафту впали. Те ж саме стосується ціни на газ. Так що тарифи, якщо порівнювати з минулим роком, а не з минулого літа (під опалювальний сезон ціна завжди йде в зростання) будуть меншими".

Борис Кушнірук не очікує зростання ні за якими позиціями. Крім ситуативного або сезонного підняття цін.

"Був момент стрімкого скорочення попиту, коли різко скоротили завезення імпорту. А коли попит почав більш-менш відновлюватися, з'ясувалося, що є нестача деяких позицій тієї ж побутової техніки. І це може дати ситуативне зростання цін. Але — акуратний, т. к. споживач в умовах обмежених доходів особливо переплачувати не буде", — пояснює експерт.

За його словами, ті ж алкоголь і тютюн підуть у ріст через підняття акцизів. Але це відбувається мало не щороку. Чергове підвищення ми відчуємо вже в 2021-му. Буде і традиційне передноворічне підвищення — і на алкоголь, і на продукти, попереджає Борис Кушнірук. Але, знову ж таки, незначне, враховуючи схудлі гаманці споживачів.

"Крім зернових, яких у нас зібрали менше, ніж в минулому році, урожай основних груп сільгосппродукції — на рівні 2019-го. Так що і тут помітного зростання цін не буде, — запевняє експерт. — Більш того, ті ж сири у нас зараз можна купити дешевше, ніж в минулому році. Навіть імпортні. у Києві, наприклад, в супермаркетах стало більше якісних італійських сирів за цінами куди більш прийнятним, ніж раніше. У Європі через обмеження туристичних потоків попит скоротився — почали збувати за меншими цінами . В результаті і наші виробники змушені знижувати ціни".

Курс на подорожчання

В цьому році і далі буде дорожчати все. Як і в попередні роки. Так вважає заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький.

"З моменту скасування Порошенком державного регулювання цін — ніяких перешкод для постійного зростання не залишилося, — пояснює експерт. — Скорочення купівельного попиту, зростання витрат на утримання бізнесів (податки, комуналка, корупційні побори та інше) змушує підприємців нарощувати відпускні ціни на свої товари і послуги".

На думку Валерія Песецького, підстьобне зростання цін і девальвація гривні.

"Я думаю, до Нового року курс долара піде за 30 гривень. А все через бездарної політики НБУ часів Смолія, а тепер і Шевченка — зі збереженням високої облікової ставки (з початку року знизилася з 13,5% до 6%, але , на думку ряду експертів, цього недостатньо, — ред.), яка відсікла бізнес від кредитів. Підприємці за рахунок зростання цін фактично кредитуються у покупця. Іншої можливості у них немає. І буде це тривати до тих пір, поки Нацбанк не знизить ставку до 2-3%. Так що не бачу ніяких підстав, щоб тенденція нестримного зростання цін у всіх сегментах ринку змінилася".

Ситуація з нерухомістю

Експерт з нерухомості Михайло Артюхов запевняє, що передумов для різкої зміни цін на житлову нерухомість в Україні поки немає.

"Загальна тенденція щодо ціноутворення та ж: новобудови формують цінові тренди завдяки своїм бюджетам. Передумов для підвищення цін на квартири не спостерігається, — відзначає експерт. — Вторинний ринок посилює частку свого впливу в спілкуванні з покупцями, завдяки мінімальним ризикам. Однак, брак професійних агентів і брокерів тільки формує потенціал домінування в ціноутворенні на найближчі 2-3 роки".

На думку Михайла Артюхова, ціни на недвіжку в гривні збережуться, а в доларах будуть знижуватися на 0,5-1,0% щомісяця.

"Тому тим, хто думає продавати свої квартири і будинки, рекомендую поквапитися знайти професійного ріелтора, щоб отримати максимальну вартість від продажу", — зазначає експерт.

Нагадаємо, в Україні вирішили виділити більше грошей на екстрену медичну допомогу: куди скільки витратять.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини