Головна Новини Бізнес економіка ФРУ вказала на загрозу введення загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення
commentss НОВИНИ Всі новини

ФРУ вказала на загрозу введення загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення

Другий рівень пенсійної системи не вирішить труднощів, але додасть проблем, повідомила Федерація роботодавців України

9 червня 2020, 17:47 comments1083
Поділіться публікацією:

Федерація роботодавців України виступила з відкритим зверненням щодо ризиків впровадження в Україні загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення (другого рівня пенсійної системи). Про це йдеться на сторінці організації в Facebook.

ФРУ вказала на загрозу введення загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення

Повідомляється, що від впровадження системи постраждають легальні роботодавці, які чесно платять податки, але втрачають свою конкурентоспроможність під постійно зростаючої фіскальної навантаженням. А ті, хто вирішив працювати "в чорну" або "в сіру", отримують надприбутки.

"Незграбні спроби контролюючих органів боротися з "тіньовиками" зазвичай закінчуються посиленням перевірок і санкціями саме до легальних роботодавців за незначні порушення. Це замкнене коло", — йдеться у зверненні.

У листі зазначили, що створення пенсійної системи другого рівня не вирішить існуючих проблем і труднощі, які виникли перед державною пенсійною системою в Україні.

"Навпаки, в інших країнах системи другого рівня стикаються з тими ж проблемами неформальності, ухилення від сплати внесків і низького рівня охоплення, — повідомили у ФРУ. — Різниця полягає в тому, що в приватній системі наслідки цих проблем повністю "впадуть на плечі" платників внесків (працівників і роботодавців), в той час як державна пенсійна система містить певний перерозподільчий механізм, який пом'якшує різкий вплив цих наслідків".

Єдиним вигодонабувачем від введення подібної системи будуть компанії ринку фінансових послуг, вважають у ФРУ.

"Представники останніх (компанії ринку фінансових послуг, – ред.) активно лобіюють цей проект, оскільки є його єдиними гарантованими бенефіціарами. Але їхні інтереси не завжди збігаються з інтересами держави, працівників, роботодавців і, нарешті, пенсіонерів. При цьому з працівників і роботодавців хочуть додатково до ЄСВ і ПДФО збирати до другого рівня пенсійної системи близько 100 млрд грн на рік тільки на першому етапі, з поступовим збільшенням внесків", — зазначили у зверненні.

Нагадаємо, експерти проаналізували для видання "Коментарі" стан пенсійної системи України. В тому числі, в ракурсі повідомлення, що наш уряд та Міжнародний валютний фонд (МВФ) обговорюють напрямки подальшого її реформування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини