Головна Статті Бізнес економіка Газове питання, підтримка економіки і новорічна ялинка: ділові підсумки минулого тижня (частина 2)
commentss Cтатті Всі новини

Газове питання, підтримка економіки і новорічна ялинка: ділові підсумки минулого тижня (частина 2)

Пандемія коронавірусу створила нові умови для світової економіки. Минулого тижня багато країн та організацій розробляли план відновлення, а підприємці підіймають питання про те, як проводити розпродажі в Чорну п'ятницю і напередодні різдвяних свят в нинішньому році. Детальніше - в огляді «Коментарів»

23 листопада 2020, 20:21
Поділіться публікацією:

Питання економічного націоналізму на тлі пандемії коронавірусу стає первинним — як при затвердженні бюджетів країн, так і при укладанні угод. Фермери Тайваню — проти американського імпорту, гірськолижні курорти Франції працюватимуть в різдвяні канікули, незважаючи на жорсткість правил карантину. Аргентина веде успішні переговори про реструктуризацію з МВФ. А Перу дозволяє своїм громадянам позапланово знімати кошти з рахунків пенсійних фондів. Детальніше — в другій частині головних подій тижня очима журналістів порталу "Коментарі".

Газове питання, підтримка економіки і новорічна ялинка: ділові підсумки минулого тижня (частина 2)

Четвер, 19 листопада

Туреччина штучно зміцнює ліру

Центральний банк Туреччини минулого четверга агресивно підвищив свою основну процентну ставку на 4,75 процентних пункту після звільнення з фінсектора зятя президента Реджепа Ердогана. Турецька ліра виросла в ціні майже на 2% по відношенню до долара і майже відразу склала 7,55.

Емірати-Ізраїль: повітряне співдружність

Etihad Airways з Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) і національний авіаперевізник Ізраїлю El Al підписали угоду про спільне код-шерінгову обслуговуванні між Абу-Дабі і Тель-Авівом, повідомляє офіційне інформаційне агентство WAM.

У заяві Etihad Airways говориться, що у двох авіакомпаній буде більш тісне комерційне співробітництво в галузі вантажних перевезень, програм лояльності та навчальних центрів.

Etihad Airways оголосила, що щоденні рейси між Абу-Дабі і Тель-Авівом почнуться з 28 березня 2021 року.

Відставка за вбивство норок

Міністр сільського господарства Данії Метте Фредерікса пішов з посади через незаконне знищення норок на фермах. Пізніше уряд визнав, що це розпорядження не мало правового підґрунтя.

У Данії 1100 фермерів вирощують норок заради хутра. У зв'язку з розпорядженням уряду було вбито 17 мільйонів норок. Фермери заявили, що це назавжди покладе край їхньому бізнесу.

Згідно з дослідженням Орхуського університету, довіру датчан до уряду різко впало в останні тижні після цього розпорядження.

Starbucks відповідає на протести профспілок

Мережа кав'ярень Starbucks підвищує погодинну оплату своїх бариста, оскільки ресторанна індустрія готується до більш високої мінімальної заробітної плати.

Починаючи з 14 грудня бариста, начальники змін і обслуговуючий персонал в кафе отримають підвищення заробітної плати не менше ніж на 10%, якщо вони були прийняті на роботу до 24 вересня, відповідно до внутрішньої записці, отриманої CNBC. Співробітники, які працювали в офісі компанії, отримають підвищення як мінімум на 11%. А стартова зарплата буде підвищена на 5%, щоб допомогти менеджерам кафе знайти більше співробітників.

Мережа кав'ярень відома тим, що надає своїм працівникам щедріші пільги і зарплати в порівнянні з іншими роздрібними торговцями і національними мережами ресторанів.

Renault скорочується

У Renault буде скорочено 2500 робітників місць в машинобудівному і третинному секторах у Франції в рамках плану економії понад 2 мільярди євро протягом трьох років. Власник розраховує, що багато хто піде самостійно або за угодою сторін.

Ajax відкрив другий завод в Києві

Український виробник систем безпеки компанія Ajax Systems відкрила другий завод в Києві на території колишнього "Київського радіозаводу".

Як повідомляє в четвер прес-служба компанії, площа приміщення становить 1,87 тис. Кв. м, до кінця року на новому заводі планується працевлаштувати ще 150 працівників.

У компанії уточнили, що на наступний рік заплановано створення до 1 тис. Робочих місць.

Ajax Systems — провідний виробник систем безпеки, заснований в 2011 році Олексанр Конотопським. На початку 2019 року компанія залучила 10 млн дол. Від інвестиційної компанії Horizon Capital.

Продукти компанії продаються в 93 країнах світу. Вся виробнича і науково-дослідницька команда компанії розташована в Україні. У Ajax також є офіси в Києві та Дубаї

"Хай палає"

НАК "Нафтогаз України" пробурив третю свердловину на МЕЛИХІВСЬКЕ газовому родовищі в Харківській області, її добовий дебіт склав близько 90 тис. Кубометрів газу на добу.

Греція переманює лондонський Сіті

Уряд Греції повідомило, що веде переговори з трьома лондонськими банками щодо їх можливого переїзду в Афіни після офіційного виходу Великобританії з Європейського союзу в січні.

Виступаючи перед Bloomberg TV, Алекс Пательіс, головний економічний радник прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса, сказав, що Брексил відкриває нові можливості для Греції.

Ялинки як необхідність

Французькі продавці різдвяних ялинок по всій країні чекають дозволу на продаж дерев в період, коли країна знаходиться в ізоляції через COVID-19.

Фредерік Ноде, президент Française du Sapin de Noël Naturel (AFSNN), сказав, що протягом як мінімум одного тижня до 20 листопада питання буде вирішене позитивно. Він запевнив продавців, що різдвяні ялинки будуть додані в список предметів першої необхідності, які дозволено продавати під час ізоляції.

Щорічно у Франції продається шість мільйонів різдвяних ялинок, в основному в супермаркетах, магазинах DIY і садових центрах, повідомляє AFSNN. Близько 80% з них вирощується у Франції.

Борис Джонсон анонсував штучний інтелект і кібервойска нової армії

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон 19 листопада виступив в парламенті по відеозв'язку і анонсував збільшення фінансування оборонної промисловості на 16,5 мільярда фунтів в найближчі чотири роки.

В середньому оборонний бюджет Великобританії відповідно до зобов'язань королівства перед НАТО становить близько 40 мільярдів фунтів на рік. Таким чином, обіцянка Джонсона дозволить підвищити витрати на оборону приблизно на 10%.

П'ятниця, 20 листопада

Прощай, перли

Majorica, найвідоміша в світі компанія з виробництва культивованих перлів, оголосила про банкрутство.

Банкрутство є відповіддю на складну економічну ситуацію, в якій знаходиться перлова компанія, що базується в Манакорі. Majorica сильно відчула вплив кризи через COVID-19, тому що його продажу тісно пов'язані з туризмом — з точками продажу в аеропортах і на круїзних лайнерах.

Під час пандемії вони намагалися знайти формули для виходу з кризи, але погані вересень і жовтень, після літа поганих продажів, змусили оголосити про добровільне банкрутство.

Пріоритетом залишиться дотримання вимог робочих про вихідну допомогу.

Є також інвестиційна іспанська група, зацікавлена в Majorica, що складається в основному з вихідців з Майорки, яка може залишити на роботі більше 50% робочої сили.

Банкрутства в Австралії

Одна з найбільших будівельних компаній Австралії, Grocon, технічно неплатоспроможна, і 52 її дочірніх підприємства знаходяться в процесі призначення адміністраторів.

Grocon відповідав за будівництво багатьох знакових будівель в Австралії, особливо в її рідному місті Мельбурні, а також в Вікторії в цілому, а також в Новому Південному Уельсі, Південної Австралії і Квінсленді. Нещодавно завершені проекти включають в себе Вікторіанський комплексний онкологічний центр в Мельбурні, Liberty Place / ANZ Tower і 5 Martin Place в Сіднеї, а також 55 Elizabeth Street і 480 Queen Street в Брісбені, а також Parklands Project на Золотому узбережжі, в якому розміщувалися спортсмени для ігор Співдружності 2018 року.

електромобілі Дубая

У п'ятницю управління енергетики та водопостачання Дубая зареєструвало новий пакет на систему зарядки електромобілів. Нова система автоматично адаптує кабель і процес зарядки в незалежності від постійного або змінного струму. Тепер всі різновиди електромобілів зможуть заряджатися в Дубаї через одну систему.

аеробуси Дубая

Авіакомпанія Emirates готова перевозити нові вакцини по всьому світу, з урахуванням можливостей вантажоперевезень своїх літаків і великого досвіду в туристичній логістики. Компанія обіцяє методи збереження вакцини при упаковці сухим льодом.

чий газ

Лідери Європейського союзу заявили, що обговорять агресивне прагнення Туреччини до розвідки природного газу в спірних водах східного Середземномор'я на своєму наступному саміті в грудні, і після зустрічі лідерів ЄС.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган закликав до рівноправного вирішення питання видобутку газу на прикордонному шельфі Північного і Південного Кіпру, під час свого візиту на ці території.

Ердоган також сказав, що Туреччина і Північний Кіпр більше не будуть миритися з тим, що він назвав "дипломатичними іграми" в міжнародному суперечці про права на офшорні ресурси в східному Середземномор'ї.

Кіпр був розколотий за етнічною ознакою після турецького вторгнення в 1974 році, викликаного короткочасним переворотом, натхненним греками. Тільки Анкара визнає Північний Кіпр незалежною державою.

В Україні офіційно зареєстровано три продукту з захищеним географічним зазначенням

Йдеться про гуцульської коров'ячої бринзі, гуцульської овечої бринзі і мелітопольської черешні, ще ряд найменувань очікує реєстрації. Про це минулої п'ятниці повідомила національний експерт з питань створення "Доріг вина і смаку проекту ЄС" Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні "Валерія Бондаренко.

Поштовхом для розширення переліку продуктів зі статусом захищеного географічного зазначення послужило створення пілотного проекту з підтримки еногастротурізма в Українській Бессарабії.

За словами Бондаренко, зараз готуються до реєстрації такі продукти: херсонський кавун, карпатський мед, вина "Закарпаття", "Швабський", "Білгород-Дністровський", "Ялпуг", а також — баранина "Фрумушики" і "Бессарабський горіх".

Мінфін США згортає програми підтримки економіки на час пандемії

Програми кредитування, яка фінансувалася відповідно до закону США про реалізацію заходів підтримки американської економіки в умовах пандемії (CARES), не будуть продовжені після 31 грудня поточного року. Про це заявив міністр фінансів країни Стівен Мнучін в листі голові Федеральної резервної системи (ФРС) Джерому Пауеллу, передає Інтерфакс-Україна.

Мова, зокрема, йде про програми для малого та середнього бізнесу (Main Street Lending Program, MSLP), великих роботодавців (програми для первинного і вторинного ринку корпоративного боргу PMCCF і SMCCF) і місцевої влади (Municipal Liquidity Facility, MLF).

"Інструменти ФРС, підтримані виділенням Мінфіном коштів відповідно до CARES, досягли своєї мети", — написав Мнучін.

За його словами, "ліквідність і фінансовий стан американських банків дозволяють їм фінансувати потреби клієнтів".

У листі наголошується, що Федеральний резерв повинен повернути невикористані кошти Мінфіну, що дозволить Конгресу США перерозподілити 455 млрд дол.

У ФРС, в свою чергу, висловили розчарування у зв'язку з рішенням Мінфіну.

Польська газова експансія

Польський нафтогазовий концерн PGNiG протягом перших трьох кварталів цього року збільшила поставки природного газу в Україну до 950 млн кубометрів, в порівнянні з 330 млн куб. м за аналогічний період минулого року. Про це розповів віце-президент PGNiG Ярослав Врубель, передає Польське радіо.

"Якщо мова йде про український напрямку, то ми зацікавлені в декількох галузях співробітництва, перш за все це торгова галузь, тобто експорт нашого газу в Україну. Другий напрям, який нас цікавить, — це пошук і видобуток, що ми вже починаємо спільно з американським партнером. Уже кілька місяців триває інтенсивна робота над цим питанням. А третя галузь, яка нас точно цікавить, — це сфера зберігання ", — сказав віце-президент компанії.

У той же час він не конкретизував плани PGNiG в Україні в частині приватизації енергокомпаній, зазначивши, що триває аналіз можливостей.

Росія надала Білорусі відстрочку по кредиту на 1 млрд дол. Про це президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив під час відвідування підприємства "Гомельсільмашем", повідомляє його прес-служба.

"Ми домовилися нещодавно з росіянами, що мільярд доларів ми їм в цьому році не платимо (вони відклали наші борги). П'ятсот мільйонів доларів ми у них запозичили через Євразійський банк. Я думав, підтримаємо машинобудування та інше. А нічого подібного, все п'ятсот мільйонів я поки тримаю і фінансую лікування людей від ковіда ", — сказав Лукашенко.

Іспанія вводить новий податок на багатство

Поправка до бюджету на 2021 рік у прем'єра-соціаліста Санчеса для підтримки бюджету, пропонує встановити мінімальну державну податкову квоту, яка буде накладатися на регіональну, якщо остання менше.

Наприклад, якщо у громадянина є десять мільйонів євро і державні постанови наказують, що він повинен заплатити 200 тис. Євро в якості податку на майно, якщо регіон субсидує його податковими дотаціями, то він повинен заплатити ці 200 тис. Євро державі, а не в бюджет регіону. Якщо, наприклад, в регіональному законодавстві вказано 150 тис. Євро, воно заплатить 200 тис., А різниця в 50 тис. Буде стягнена центральним урядом. Така ж схема стосується сімейного бізнесу.

Мадридські бізнесмени проти. Це також може мати негативні наслідки для права спадкування. У жодній європейській країні немає податку на спадщину і спадщина.

З іншого боку Санчес водить новий пакет допомоги для індустрії гостинності, сектора, який сильно постраждав від кризи з коронавірусів і який протягом кількох місяців вимагав дій з боку центрального і регіональних урядів.

Тестування на вірус

Іспанія пропонує програму тестування або самотестування в аптеках. Італія пропонує тестувати і потім вакцинувати в кінотеатрах, враховуючи масовість це бізнесу.

Таким чином, хочуть підтримати галузь і в той же час прищеплювати якомога більше людей через зберігання вакцини при дуже низьких температурах.

Перспективи для м'ясної промисловості Британії

Студентський союз Оксфорда проголосував за відмову столових і кафетеріїв знаменитого англійського навчального закладу від страв з м'яса. Головна причина заборони, який підтримали студенти, — це турбота про навколишнє середовище, оскільки м'ясне тваринництво є одним з головних джерел викидів парникових газів.

Кембридж, головний конкурент Оксфорда в освітній індустрії Великобританії, вже відмовився від яловичини і баранини в 2016 році і завдяки цьому на третину знизив свій внесок у викиди вуглецю.

Уряд Великобританії скорочує свою участь в програмі зовнішньої фінансової допомоги

Влада планує скоротити державну закордонну допомогу на п'ять мільярдів фунтів. Такий захід допоможе частково нейтралізувати втрати бюджету від пандемії і державної допомоги потерпілому бізнесу.

Зазвичай уряд виділяє 0,7% від ВВП на фінансування програм зарубіжної допомоги. Цей обсяг і так скоротиться за рахунок падіння британського ВВП в 2020 році, яке складе, згідно з прогнозами, до десяти відсотків. Міністерство фінансів зараз розглядає варіант знизити обсяг допомоги до 0,5% від ВВП, що дозволить заощадити 5 млрд фунтів.

Великобританія з 1970-х років взяла на себе зобов'язання витрачати на міжнародну допомогу не менше 0,7% від ВВП, але змогла досягти цієї мети тільки в 2013 році. У 2015 році обсяг витрат був встановлений законодавчо. В середньому Великобританія витрачає на іноземну допомогу до 15 мільярдів фунтів на рік.

Трамп проти американської Бігфарми

Адміністрація Трампа в п'ятницю видала правила, які можуть знизити ціни за багато рецептурні ліки. Якщо порівняти суму, яку за програмою Medicare платить за ліки, що виписуються в кабінеті лікаря, з найнижчою ціною серед групи інших економічно розвинених країн, то вибір буде на користь ціни, а не країни виробника. Це називається підходом "найбільшого сприяння". За оцінками адміністрації, це могло б заощадити 28 млрд дол. Для одержувачів Medicare протягом семи років за рахунок більш низьких доплат. Він вступить в силу 1 січня.

Трамп також оголосив, що завершує програму Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів, спрямовану на припинення продажу багатьох старих і потенційно небезпечних незатверджених ліків, які були на ринку десятиліттями.

Проти нього категорично заперечують прихильники фармацевтичної індустрії, які порівнюють її з соціалізмом.

Наслідком стало різке підвищення цін для споживачів на ці раніше недорогі ліки після того, як вони були схвалені FDA.

Трамп прийшов до влади, звинувативши фармацевтичні компанії в тому, що вони "уникли покарання за вбивство", і поскаржився, що інші країни, уряди яких встановлюють ціни на ліки, користуються американцями.

В якості кандидата в 2016 році Трамп виступав за переговори про ціни за програмою Medicare. Трамп вжив заходів для зниження вартості рецептурних ліків, відкривши легальний шлях для імпорту ліків з-за кордону. Крім того, під час відкритої реєстрації, що діє в даний час, доступні плани прийому ліків Medicare, які обмежують вартість інсуліну на рівні 35 дол. На місяць.

Суббота 21 ноября

Велика двадцятка

Саміт "Великої двадцятки" проходить в ці вихідні в режимі онлайн конференції через пандемію коронавируса. Господиня саміту Саудівська Аравія буде позбавлена можливості продемонструвати свою гостинність в ефірі світових телеканалів — журналістам будуть доступні лише вступне слово і підсумкова прес-конференція.

Саміт проходить під гаслом "Реалізація можливостей 21 століття для всіх" .Серед головних тем — боротьба з COVID-19 і наслідками пандемії, а також проблема кліматичних змін:

Віртуальний саміт позбавляє наслідного принца Мохаммеда бін Салмана можливості заручитися тут, в Ер-Ріяді, підтримкою деяких лідерів через два роки після того, як західні спецслужби поклали на нього відповідальність за вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашогджі в Туреччині агентами королівства. Свою причетність до нього принц заперечує.

НБУ не торгує

Національний банк України вже другий тиждень не проводить інтервенції на міжбанку. Тим часом, курс гривні за тиждень знизився з 28,1й грн за долар до 28,35 грн за долар за підсумками торгів на міжбанку.

Пекін скасовує субсидії на поновлювані джерела енергії до 2021 року

Китай, найбільший у світі споживач енергії, скоротив субсидію в 2020 році в порівнянні з попереднім роком приблизно на 30%, оскільки був націлений на припинення фінансування великих виробників електроенергії з поновлюваних джерел, щоб змусити їх конкурувати з вугільними комунальними підприємствами і досягти паритету цін на енергосистему .

Оператори вітряних електростанцій і виробники біомаси побачили, що їх загальні субсидії на 2021 рік знизяться на 24,3% і 18,5% в річному численні, відповідно, до 2,31 мільярда юанів і 59,78 мільйона юанів. Але загальний обсяг субсидій на сонячні проекти встановлений на рівні 3,38 млрд юанів, що на 56,8% більше, ніж в цьому році, причому левова частка виділяється на регіон Внутрішньої Монголії Китаю.

Банківська співпрацю Дубая і Ізраїлю

Дубайський міжнародний фінансовий центр (DIFC) підписав угоду з одним з найбільших банків Ізраїлю, повідомило в суботу Dubai Media Office.

Угода дозволить Bank Hapoalim стати частиною мережі DIFC і надати йому доступ до можливостей на Близькому Сході, в Африці та Південній Азії. Це також надасть ізраїльським підприємцям FinTech ворота в динамічну і яскраву екосистему Дубая і допоможе стимулювати транскордонні інновації.

Експерти банку з інвестицій та фінансових технологій будуть запрошені для участі в заходах, організованих DIFC, таких як День інвестора FinTech Hive.

В очікуванні Чорної п'ятниці

Великий рітейл і торговці дрібних офлайн і в інтернет-мережах в усіх країнах тиснуть на уряди, з метою вирішити питання Чорної п'ятниці і періоду Різдвяних розпродажів. Вони ходять зробити дату єдиної в усьому світі заради максимального виторгу. Або відсунути її в часі в умовах локдауна, або скоординувати дати локдаунов і розпродажів.

Питання ще в процесі рішення. Багато магазинів уже рекламують свій товар з датою 27 листопада. В Європі ж розглядається відстрочка Чорної п'ятниці на 4 грудня. Франція вже прийняла таке рішення.

Але, швидше за все, це події буде пролонговано в часі. Офіційно в Україні Чорна п'ятниця розпочнеться 27 листопада, проте деякі магазини дарують знижки покупцям ще за тиждень до початку акції, тому "полювати" за бажаними розпродажами вже можна з 23 листопада. Також в цей день починається Black Friday в США.

Неділя, 22 листопада

Пенсійні накопичення Перу

Уряд Перу прийняв закон, який дозволяє громадянам повторно виводити кошти з приватної пенсійної системи, щоб полегшити економічний удар від пандемії коронавируса. Цей захід дозволяє вилучення з приватної пенсійної системи до 17 200 солей (4765 доларів США) членами, які не вносили внески більше 12 місяців поспіль.

У квітні Конгрес Перу прийняв аналогічний закон, що дозволяє людям знімати до 25% своїх вкладів в приватні пенсійні фонди. Він дозволив зняти максимум 12 900 солей (3573 долара США).

МВФ йде назустріч Аргентині

Місія МВФ відвідала Аргентину, щоб почати обговорення питання про реструктуризацію приблизно 45 млрд дол., Які країна повинна Фонду.

В Аргентині очікується скорочення економіки на 12% частково через заходи, прийнятих для боротьби з пандемією COVID-19. Скорочення валютних резервів призвело до зниження курсу її валюти на 25% по відношенню до долара в цьому році, але на чорному ринку вона досягає лише половини її офіційної вартості.

Раніше в п'ятницю міністр фінансів Мартін Гусман звернувся до інших членів Групи 20 з проханням підтримати переговори Аргентини з МВФ. Він сказав, що в рамках нової програми Аргентині необхідно буде забезпечити наявність "макроекономічної політики, що враховує реалії, з якими стикається країна", включаючи способи усунення "соціальних диспропорцій".

Виспатися в Lufthansa

Lufthansa починає тестувати Sleeper's row — спальний ряд в своїх літаках за маршрутом Франкфурт-Сан-Паулу і Сан-Паулу-Франкфурт.

За 260 дол. Пасажир може отримати в своє розпорядження від трьох до чотирьох крісел, на яких можна буде спати горизонтально. Для більшого комфорту бортпровідники видадуть спальний комплект з бізнес-класу, який включає матрац, подушку і ковдру.

Це пов'язано з великою кількістю вільних місць у літаках через пандемію COVID-19. Продаючи порожні блоки крісел, авіакомпанія зможе отримати додатковий дохід.

Нова німецька гендерна квота

Коаліційний уряд Німеччини введе обов'язкову квоту для числа жінок, які працюють в якості вищого керівництва в компаніях країни, акції яких котируються на біржі, що було названо "історичним" кроком до статевого рівності в німецьких залах засідань.

Представництво жінок у вищому керівництві в німецьких компаніях відстає від конкурентів у великих економіках.

Відповідно до вересневого опитування, проведеного шведсько-німецьким фондом AllBright, жінки становлять 12,8% членів правління 30 найбільших німецьких компаній, включених в індекс блакитних фішок Dax. Згідно з дослідженням, ця цифра порівнянна з 28,6% в США, 24,5% в Великобританії і 22,2% у Франції.

Тайванці за продуктову безпеку

Тисячі людей вийшли на вулиці Тайбея на Тайвані в неділю, вимагаючи скасування рішення про дозвіл імпорту свинини з США на Тайвань, посилаючись на проблеми безпеки харчових продуктів.

Адміністрація президента Цай Інвень скасувала давній заборону на імпорт свинини і яловичини в США в серпні, що розглядається як один з перших кроків до можливих переговорів за двосторонньою торговою угодою з США. Заборона має бути знятий в січні.

Чи не кожна держава оберігає свою економіку в усіх напрямках. Великий і самостійний бізнес без держдотацій придумує інновації — як Lufthansa, що б вижити в цей складний період, на тлі банкрутств і скорочень. Грудень, останній місяць року і останній тиждень пере його настанням загострять багато економічний протиріччя і бізнес позиції у всіх без виключенням країнах.

Нагадаємо, в першій частині підсумків минулої тижні "Коментарі" писали про те , що посилення правил карантину в багатьох країнах стало відмінною рисою минулого тижня, в результаті чого підприємці масово вийшли на акції протесту проти нових обмежень. До того ж, ці обмеження вводять напередодні одного з найгарячіших для торгівлі періодів — Чорної п'ятниці і новорічно-різдвяних свят.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини