Гірше нікуди: в ООН вважають, що коронакриза відправить за межу бідності 9 млн українців

У той час як зарубіжні експерти лякають нашу країну найважчою за останнє десятиліття рецесією, українські економісти вважають, що ці прогнози ще цілком оптимістичні

Днями експерти Організації об'єднаних націй (ООН) дали невтішний прогноз по Україні. На їхню думку, через пандемію COVID-19 нашу країну чекає найгірша за десятиліття рецесія, у результаті якої на межі бідності опиняться понад 9 млн осіб.

У своєму огляді гуманітарної ситуації в Україні експерти ООН нагадали, що з початку пандемії понад 80% українських сімей втратили доходи, а в чотирьох з десяти домогосподарств хоча б один член сім'ї залишився без роботи. Також збільшується частка сімей, що мають борги - з 11% на початку пандемії до 15% у вересні. Експерти вважають, що хоча окремих даних про ситуацію на сході України поки немає, можна прогнозувати, що соціально-економічні наслідки цього спаду для постраждалого в результаті конфлікту регіону будуть руйнівними.

"Коментарі" разом з економістами розбиралися, чи не занадто згущують фарби в ООН і чи дійсно нас чекає озвучений "апокаліпсис".

Страх як стримуючий фактор

Аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак вважає, що, даючи негативні прогнози, експерти опираються на декілька факторів: падіння споживчої активності протягом 2020 року через пандемію, падіння економічної активності всередині країни, неготовність бізнесу брати нові кредити, нездатність населення і бізнесу розплачуватися за раніше взятими борговими зобов'язаннями.

"Страх, в якому живе населення, стає сильним стримуючим фактором для відновлення економічних процесів, — вважає Максим Орищак. - Вже зараз ми чуємо про те, що бізнес переглядає свої плани діяльності, маючи намір скоротити поставки імпортної продукції в Україну. Причина цього криється в тому, що українці, перебуваючи в постійному страху втрати роботи та падіння доходів, стали набагато більш економними та знизили свої витрати до мінімуму".

Обсяг зовнішньої торгівлі товарами в січні-жовтні 2020 року склав 82,673 млрд доларів, продовжує експерт. Це на 9% менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли обсяг зовнішньої торгівлі товарами становив 90,68 млрд доларів. І, вважає Орищак, говорити про відновлення економічної активності поки рано – принаймні, до тих пір, поки не проясниться ситуація з карантином та масовою ізоляцією людей по всьому світу.

"Сьогодні ми спостерігаємо значний перехід населення України в приватний сектор з міста, що знову ж таки викликано страхом втрати роботи та зниження доходів, — говорить Максим Орищак. - Чимало українців переходять на самозабезпечення продуктами харчування, щоб бути впевненими хоча б у тому, що їжі в кризу їм вистачить. При цьому можна прогнозувати істотне зростання заборгованості за комунальні послуги. Тим більше, що прогнози на 2021 рік не райдужні: наприклад, з наступного року тарифи на воду можуть зрости більш ніж на 20%, ціна буде залежати від регіону".

Якщо порахувати

9 мільйонів людей на межі бідності – це фактично кожен четвертий-п'ятий українець. Аналітик Олексій Кущ пропонує порахувати, чи не багато це.

"Близько 10% українців у кризу мало що втрачають, — зазначив експерт у бесіді з "Коментарями". - Це люди, у яких є валютні запаси або робота за кордоном, а також, наприклад, ті, хто здає в оренду нерухомість. Який би Апокаліпсис не відбувався в країні, на цих людях він практично не позначається".

Що стосується решти 90%, то, продовжує Кущ, їх можна розділити приблизно навпіл. Половина (тобто близько 45% населення України) фактично перебувають у трудовому рабстві, з місяця в місяць ледь дотягуючи від зарплати до зарплати. Ця частина населення завжди в кризі, так що їм за великим рахунком все одно, зростає економіка чи падає – і в тому, і в іншому випадку вони живуть однаково погано.

Інша частина (тобто решта 45%) живуть трохи краще - у них виходить їздити у відпустку раз на рік і навіть, можливо, потроху робити заощадження. Ось саме по цій групі рецесія і вдарить найбільш відчутно - близько половини цих людей мають всі шанси скотитися в групу найбідніших.

Фактично ми виходимо на цифру 20-25% населення України, тобто, ті ж плюс-мінус 9 мільйонів осіб, про яких і говорять в ООН.

І це ще оптимістично

Цікаво, що експерти, опитані "Коментарями", не схильні вважати прогноз ООН песимістичним і навіть навпаки – вважають його цілком оптимістичним.

Зокрема, економіст Владислав Банков вважає, що песимістичним прогноз можна було б назвати в тому випадку, якби він включав заворушення з можливими зіткненнями біля продуктових складів і магазинів, що при нинішньому зубожінні населення абсолютно не виключено.

Економіст Олександр Гаврутенко також говорить про те, що даний прогноз можна назвати швидше втішним, ніж лякаючим. Хоча б тому, що виходячи з оцінок експертів ООН, можна зробити висновок: наслідки нинішньої кризи будуть менш значними, ніж, скажімо, наслідки кризи 2008-2009 років.

В оптимізмі зарубіжних експертів впевнений і Олексій Кущ.

"В ООН говорять про найгіршу за 10 років рецесію, а вона за минуле десятиліття була у нас одна – у 2014-2015 рр., коли економіка сумарно скоротилася на 15%, — нагадав експерт в бесіді з "коментарями". - За підсумками 2020-го економіка впаде на 5-6%, можливо, через карантин вихідного дня трохи більше. Але, роблячи свої прогнози, експерти ООН мають на увазі не порівняння конкретних індикаторів – інфляція, девальвація, доходи, падіння ВВП і т.д., а, скоріше, говорять про відмирання "економічної тканини", вимирання підприємництва, націленого на європейський ринок, малого і середнього бізнесу".

Словом, резюмував Олексій Кущ, мова йде в цілому про глибину збіднення населення, і в цілому з цими висновками цілком можна погодитися: українців дійсно чекає різке падіння рівня життя, порівнянне з падінням у 2014-2015 роках.

Раніше "Коментарі" писали, як змінилася ситуація в Україні та світі за рік життя з коронавірусом.