Головна Новини Бізнес економіка Грошей немає - включимо верстат: експерти про можливість грошової емісії
commentss НОВИНИ Всі новини

Грошей немає - включимо верстат: експерти про можливість грошової емісії

Експерти прокоментували ідею про нову емісію грошей

11 листопада 2020, 10:43 comments1537
Поділіться публікацією:

Колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов вважає, що в умовах поширення коронавірусної інфекції Україні слід друкувати гроші. У справедливості такого підходу розбиралися українські експерти.

Грошей немає - включимо верстат: експерти про можливість грошової емісії

"Нова емісія грошей в Україні безглузда"

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко звертає увагу, що гроші у нас і так друкують.

"За 9 місяців поточного року чиста емісія склала 126 млрд грн. Простіше кажучи — саме стільки надрукували. Але це — ніщо, враховуючи, що у нас на сьогоднішній момент видатки бюджету і ВВП перевалили за трильйон. Так що навіть якщо буде емісія у 200 млрд за рік — це небагато, — упевнений експерт. — Інша справа — навіщо друкувати більше? Будуть вище ціни. І все".

За словами Олександра Охріменка, якби у нас була розвинена економіка, то можна було б шляхом емісії грошей перекривати збитки. Але через те, що у нас економіка розвивається, будь-яка емісія веде до зростання ціну, до інфляції. Вона безглузда. Нікому не допомагає.

"Є розумні книги американських вчених, які вважають, що емісія — це добре. Ну так — якщо в доларах США. Але у нас же мова про гривню. А це — зовсім інша історія ", — резюмує експерт.

"Ефективність друку грошей залежить від одного умови"

Економіст Павло Вернівскій називає ситуацію двоякою. З одного боку — підтримує пропозицію Милованова друкувати гроші. З іншого — здивований, що дана ідея виходить саме від Милованова.

"Потрібно розуміти, що Милованов — це економіст ліберального спрямування. Як з його боку, так і з боку різних донорів, включаючи МВФ, просувається економічна політика зниження госраходов і дефіциту бюджету. На їхню думку, підвищення витрат веде до збільшення інфляції. Тому дивно, що Милованов каже про необхідність підвищення витрат, в цьому випадку — друкування грошей", — пояснює Павло Вернівскій.

При цьому він зазначає, що згоден з цією позицією — за умови, що гроші будуть витрачатися на дійсно важливі напрямки.

"Зрозуміло, що потрібно збільшувати держвитрати на боротьбу з ковідом, — продовжує економіст. — У нас був створений ковід-фонд, але більшу частину, як кажуть в народі, "закатали в асфальт". А решту коштів, схоже, не хочуть витрачати, побоюючись звинувачень у нецільовому використанні ".

Як повідомляв портал "Коментарі", до кінця року Національний банк України прогнозує помірне прискорення інфляції. Це буде, в тому числі, наслідком подальшого пожвавлення економічної активності та подорожчання енергоносіїв.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини