Головна Новини Бізнес економіка Індексація всіх пенсій в Україні: передвиборчий популізм чи реальні зміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Індексація всіх пенсій в Україні: передвиборчий популізм чи реальні зміни

Експерти оцінили ідею українського уряду змінити правила індексації пенсій, в тому числі, для військових, чорнобильців, держслужбовців, науковців та журналістів

5 серпня 2020, 13:42 comments3377
Поділіться публікацією:

Український уряд має намір ініціювати зміни в законодавство з приводу індексації всіх пенсій: зараз не індексуються чорнобильські, військові пенсії, а також пенсії держслужбовців, науковців, журналістів. Експерти ексклюзивно для "Коментарів" оцінили цю ідею: чи не випадково пропозиції озвучені напередодні місцевих виборів і наскільки це економічно підйомно та обґрунтовано.

Індексація всіх пенсій в Україні: передвиборчий популізм чи реальні зміни

"Пенсійний фонд дотується з бюджету, а бюджет в період карантину наповнюється насилу"

Член Наглядової ради Української ради бізнесу, виконавчий директор Асоціації прямих продажів Надія Бедричук підкреслює: "Необхідності підвищення пенсій ніхто не заперечує, на ці гроші дійсно жити не можна. Але ми знаємо, що Пенсійний фонд дотується з бюджету, а бюджет в період карантину наповнюється насилу".

Тому, зазначає експерт, нам потрібно або чекати емісії (включення горезвісного "друкарського верстата"), або символічного підвищення, яке мало хто з пенсіонерів відчує.

"Але ця новина ще раз повертає нас до теми пенсій і зарплат, — каже Надія Бедричук. — На кожного того, хто працює, припадає один пенсіонер. Це означає більше податкове навантаження на зарплати (і тоді зарплати йдуть в тінь, в "конверти") і хронічно низьку пенсію в порівнянні з зарплатами. Тому бізнес в особі Української ради бізнесу виступає за реформу податків на зарплати — вони повинні бути знижені, щоб вивести їх з тіні, а бюджет збалансувати коштом скорочення неефективних витрат і модернізованих податків на активи. Збереження статус-кво тільки погіршує ситуацію".

"У хід пішла "важка артилерія" загальнонаціонального масштабу у вигляді пенсійних обіцянок"

Експерт в Українському інституті політики (УІП), магістр державного управління Володимир Воля звертає увагу, що на прийдешніх місцевих виборах у партії влади є серйозні проблеми з формуванням команди, списками кандидатів.

"В Офісі президента прекрасно усвідомлюють, що якісний склад списків їм не допоможе, — підкреслює експерт УІП. — Тому вирішили включати в агітацію чинники загальнодержавного рівня. У тому числі — підвищення різних соцвиплат. Ми чули вже про намір підняти мінімальну зарплату. А тепер в хід пішла "важка артилерія" загальнонаціонального масштабу у вигляді пенсійних обіцянок. Зрозуміло, що "Слуга народу" буде використовувати цей фактор для агітації за пропрезидентські сили на місцевих виборах — з метою компенсувати недоліки свої місцевих партійних команд".

Володимир Воля зазначає: щоб підвищувати соцвитрати, потрібно вносити зміни до держбюджету. А це можна зробити тільки через парламент.

"Але звідки брати гроші? Адже через пандемію коронавірусу, карантину та їх наслідків український бюджет і так дуже багато недоотримує. Припускаю, що розрахунок тут — на черговий транш від МВФ. Плюс — ті 600 млн євро, які отримаємо від Євросоюзу, — говорить експерт. — самостійних же доходів коштом розвитку економіки в Україні поки не передбачається. Тим більше, що на підході друга хвиля епідемії. Тож джерело будь-яких соціальних доплат зараз — це, в першу чергу, гроші коштом розміщення бондів, акцій кредитні ресурси від західних фінансових інституцій".

"Наша економіка не тільки може, а й зобов'язана збільшувати соцпідтримку"

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков вважає, що індексація пенсій, яку пропонує Мінсоцполітики — це чиста соціальна підтримка, зав'язана на економіці.

"Біля керма Міністерства (міністром соціальної політики є Марина Лазебна — ред.) нарешті з'явилася людина, яка насправді розбирається в роботі міністерства, а не грантожер під личиною реформатора, — говорить Сергій Биков. — Але соціальне забезпечення залежить не від одного міністра, а від роботи всього уряду".

На думку глави ІНПОЛІТ, сьогодні ми спостерігаємо злагоджену і планову політику, без стрибків і гучних ексцесів.

"Наша економіка не тільки може, а й зобов'язана збільшувати соцпідтримку. І це стосується не тільки пенсій, — вважає Сергій Биков. — У програмі Мінсоцполітики також — підвищення мінімальних зарплат і перегляд соціальних стандартів. Важливо, що ця політика послідовна, планомірна і прогнозована. А це означає, що підвищення соцстандартів не призведе до інфляційних процесів, а стимулює економіку через зростання доходів людей, які ці доходи зможуть витрачати в українській економіці".

Раніше повідомлялося, що українцям перерахують пенсії : названі суми на три роки вперед.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини