Головна Новини Бізнес економіка Конституційність закону про ринок землі: якого рішення варто очікувати від КСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Конституційність закону про ринок землі: якого рішення варто очікувати від КСУ

Експерти розповіли, що змінить рішення КСУ щодо конституційності закону про ринок землі

29 вересня 2020, 16:21
Поділіться публікацією:

Конституційний суд України (КСУ) сьогодні, 29 вересня, повинен був розглянути конституційність закону про ринок землі. Однак відклав розгляд через відсутність представника президента в КСУ Федора Веніславського, який є учасником провадження. І все ж рано чи пізно винести вердикт доведеться. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, яке рішення може прийняти КСУ, а також в тому, які можуть бути наслідки.

Конституційність закону про ринок землі: якого рішення варто очікувати від КСУ

Конституційність закону про ринок землі: які моменти викликають питання

Генеральний директор "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ) Роман Сластьон вважає, що рішення КСУ з цього питання поки складно спрогнозувати.

"Подання про розгляд справи надійшло переважно від депутатів "Батьківщини" і ОПЗЖ, які виступали категорично проти введення звернення пайових с/г земель у будь-якій формі, — нагадує Роман Сластьон. — Зауваження в їх уявленнях більше стосуються процедури прийняття, ніж суперечності суті Закону положенням Конституції. Основна скарга по процесу полягає в тому, що президент призначив пленарне засідання ВРУ на 30 березня, а парламент проголосував за закон в цілому 31 березня вночі. Чи є це серйозним порушенням? Визначати суддям. Хоча в цьому контексті важливо також згадати історію прийняття самої Конституції України".

На думку гендиректора УКАБ, цікавим є той факт, що звертаючи увагу КСУ норми Конституції, позивачі серед іншого вказали першу частину статті 14, тоді як другу її частину, швидше за все, навмисне не вказали.

"Ця частина звучить наступним чином: "Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону". Тобто, право власності на землю для громадян, юридичних осіб і держави передбачено Конституцією ще в редакції 1996 року. А от реалізація цього права за пайовим сільськогосподарських земель була заблокована сумнозвісним мораторієм", — підкреслює Роман Сластьон.

Тобто, по суті своїй Закон України № 552-ІV від 31.03.2020 якраз і був націлений на забезпечення можливості реалізації права власності на земельні ділянки. І відповідно — вільного розпорядження власниками своїм майном, звертає увагу гендиректор УКАБ.

"Буде дуже прикро, якщо при розгляді справи КСУ питання форми запанує над суттю, — каже Роман Сластьон. — А титанічні зусилля президента, ВРУ та уряду по цивілізованому розвитку земельних відносин виявляться раптом перекреслені популістськими бажаннями окремих політичних сил заробити додаткові бали напередодні виборів".

Конституційність закону про ринок землі: зауваження процесуального характеру

Експерт у сфері права та політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко підкреслює, що подання до КСУ про визнання неконституційними положень законів про земельну реформу містять ряд зауважень процесуального характеру. Вони, зокрема, стосуються правомочності проведення засідання Ради в кінці березня. Мова про нібито порушення закону про регламент, інших процедурних порушень.

"Депутати вважають, що цього достатньо для визнання закону неконституційним, — зазначає Михайло Дяденко. — Крім того, в уявленнях (як від депутатів "Батьківщини", так і від ОПЗЖ) акцентується увага на тому, що земля — народне надбання. Цим також аргументується неконституційність закону, який дозволяє продаж землі".

За словами експерта, є три варіанти розвитку подій: рішення ВР буде визнано неконституційним по процедурних моментів; рішення буде визнано відповідним Конституції частково; рішення буде визнано повністю відповідає Конституції.

"У більш виграшному становищі сьогодні знаходиться влада, оскільки фактично будь-яке рішення КСУ її певною мірою влаштовує, — каже Михайло Дяденко. — Зокрема, якщо рішення буде визнано неконституційним, влада зможе кивати на те, що т.зв. "Демократична опозиція" у складі "Батьківщини" і "Європейської солідарності", разом з проросійською ОПЗЖ, виступає проти важливих для країни реформ, включаючи ключову, земельну, на якій давно наполягає Захід".

Якщо ж рішення буде на користь влади, вона буде говорити про чистоту процедури прийняття закону. А також про те, що відкриття ринку землі призведе до економічного зростання, проти чого виступали опоненти, зазначає експерт.

Конституційність закону про ринок землі: визнати не означає скасувати

Експерт Українського інституту політики (УІП) Валентин Гайдай звертає увагу, що КСУ недавно визнав частково незаконними карантинні заходи, які запровадив уряд. При цьому немає механізму скасування цих норм. Подібне часткове рішення можуть прийняти і щодо відкриття ринку землі, вважає політолог.

"КСУ може прийняти половинчасте рішення, або зайняти нейтральну позицію. І визнати закон таким, що частково не відповідає Конституції, — зазначає Валентин Гайдай. — Якщо КСУ визнає незаконною процедуру прийняття закону, то його можна переголосувати з дотриманням процедури. Що не стане якісним вирішенням проблеми, просто зрушить терміни відкриття ринку землі. Якщо ж КСУ визнає сам закон неконституційним — це вже буде куди глобальніше".

За словами експерта УІП, таке рішення завдасть серйозного удару по владі, по уряду, які брали на себе певні зобов'язання перед західними партнерами. А тепер відіграють назад. Неважливо під яким соусом.

"З огляду на те, що на Заході і так в останні місяці косо дивляться на Україну (втручання влади в роботу антикорупційних структур, ряд інших моментів), що вже пішли "дзвіночки", ніби можуть скасувати безвіз, не дати транші-кредити ("ЄС — не банкомат") — ми можемо залишитися без закордонної фінансової допомоги. А попереду — виплати за старими зобов'язаннями, підвищення соцстандартів, підтримка курсу гривні. Все це буде під питанням, — впевнений Валентин Гайдай. — Так що визнання закону про відкриття ринку землі неконституційним — вкрай небажане для влади. Але яким би не було рішення — КСУ точно винесе його в цьому році".

Нагадаємо, глава Асоціації тваринників України, голова ГО "Народний союз" Ірина Паламар пояснила, чому Конституційний суд повинен визнати таким, що не відповідає Основному Закону, рішення Верховної Ради про відкриття ринку землі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини