Головна Новини Бізнес економіка Мінімальна зарплата в Україні: чому влада вирішила відкласти підвищення
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінімальна зарплата в Україні: чому влада вирішила відкласти підвищення

Рівень зарплат в Україні тепер залежить не тільки від внутрішніх чинників, а й від ситуації у світі на тлі пандемії коронавірусу

30 листопада 2020, 18:04 comments2034
Поділіться публікацією:

Уряд вирішив перенести підвищення мінімальної зарплати до 6500 гривень з 1 липня 2021 року на 1 грудня 2021 року. Що змусило владу піти на цей крок, а також наскільки це правильне рішення, так само як власне різке підвищення мінімалки — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Мінімальна зарплата в Україні: чому влада вирішила відкласти підвищення

Всьому виною коронакрізіс

Поширення пандемії і продовження економічної кризи негативно впливають на можливості як бізнесу, так і держави підвищувати зарплати працівників, включаючи мінімальну зарплату. На цьому акцентує увагу доктор економічних наук, директор з наукової роботи Growford Institute (Київ) Тетяна Богдан.

"За оцінками Мінекономіки, ВВП України за 9 місяців 2020 зменшився на 5,5% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. А обсяги промислового виробництва, за даними Держстату, скоротилися на 6,8% за 10 місяців поточного року, — звертає увагу експерт. — Зменшення доходів економічних суб'єктів об'єктивно звужує їхній потенціал підвищувати зарплати при тому, що з 1 січня 2021 мінімальна зарплата і так має зрости на 20% ".

На думку Тетяни Богдан, рішення про відстрочення останнього раунду підвищення мінімальної заробітної плати (з 1 липня на 1 грудня 2021 роки) приймалося під впливом як загально-економічних факторів, так і дефіциту бюджетних ресурсів для покриття збільшених витрат на оплату праці в бюджетній сфері.

Доктор економічних наук нагадує, що 26 листопада Кабмін передав до Верховної Ради новий варіант проекту бюджету, який готувався на основі Бюджетних висновків ВР. На виконання установок парламенту Кабмін збільшив витрати бюджету за такими основними напрямками:

— субвенція місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток / депутатська субвенція (6 млрд грн);
- Офіс Генерального прокурора (2 млрд грн);
- створення клінічної бази для лікування в Національному інституті раку (1,5 млрд грн);
- проектування і будівництво міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" (1,4 млрд грн);
- заходи з розвитку аеропортної інфраструктури (1 млрд грн);
- фінансова підтримка сільгосптоваровиробників (0,5 млрд грн);
- функціонування Державної дипломатичної служби (0,5 млрд грн);
- підвищення доступності широкосмугового Інтернету в сільській місцевості (0,5 млрд грн).

"Крім того, дефіцит державного бюджету в проекті бюджету від 26 листопада був знижена з 270,4 до 246,6 млрд грн. Для фінансування додаткових видатків бюджету при зменшенні їх загальної суми Кабміном було прийнято рішення зменшити темпи зростання оплати праці в бюджетній сфері, а також зменшити трансферти Пенсійному фонду України на 8,5 млрд грн. Зручним механізмом для реалізації такого рішення стало коригування попередніх планів щодо швидкого зростання мінімальної зарплати, — пояснює Тетяна Богдан. — При цьому враховували те, що відмова від анонсованого підвищення "мінімалки" з 1 січня 2021 року на 1 тис. Грн завдала б непоправної шкоди рейтингам діючої влади. А тому перевага була віддана переносу термінів останнього підвищення "мінімалки" — з 1 липня на 1 грудня 2021 року ".

Оцінюючи адекватність рішення про підняття мінімальної зарплати з 5 до 6 тис. грн. з 1 січня, експерт вважає такий крок виправданим.

"Він надасть позитивних імпульсів кризовій економіці шляхом розширення споживчого попиту на товари першої необхідності, — каже Тетяна Богдан. — Але якщо говорити про доцільність подальшого підвищення "мінімалки" до 6,5 тис. Грн, то є підстави вважати, що його впровадження стало б контрпродуктивним. Воно б перевершило можливості багатьох бізнесів і держави виконувати такі зобов'язання. Хоча, з огляду на наявні диспропорції в рівнях оплати праці в різних секторах економіки, на мій погляд, в 2021 році варто було прискореними темпами індексувати оклади в сферах освіти і охорони здоров'я. У класичному розумінні це ключові сфери розвитку людського капіталу. А в умовах нинішньої пандемії належне фінансове забезпечення цих сфер є запорукою збереження людських життів".

Мінімальна зарплата і рівень інфляції

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов підкреслює, що підвищення мінімальної заробітної плати (МЗП) має певний вплив на рівень інфляції в країні.

"Підвищення МЗП з 4723 грн. до 5000 грн. у вересні не сильно змінило ситуацію з ростом споживчих цін. Але подальше підвищення до 6000 грн. в 2021 році, разом зі зняттям карантинних обмежень — посилить ефект, — пояснює експерт. — Варто зазначити, що в періоди економічного спаду, крім втрати доходів, різко зростає рівень заощаджень. А відкладені гроші — фактично вилучаються з обігу, що призводить до негативної інфляції (зниження цін) ".

Адріан Пантюхов зазначає, що після зняття обмежень і відновлення економічної стабільності зростання доходів і повернення грошей в економіку піднімають інфляцію до передкризового рівня.

"За прогнозом НБУ, в 2021 році інфляція вийде за межу в 5% — з наступним поверненням до мети інфляційного таргетування. Перенесення підвищення МЗП до 6500 грн. знижує ризики надмірного зростання інфляції в липні-вересні 2021 року, що є єдиним правильним рішенням при доступних вступних. Однак, після отримання даних про індекс споживчих цін за 1 квартал 2021 роки, якщо показники будуть нижчими за очікувані, термін підвищення МЗП може бути переглянутий ", — прогнозує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що в 2020 році мінімальна заробітна плата в нашій країні становить п'ять тисяч гривень. Саме в стільки, за офіційними даними, в Україні оцінюється робота двірників, вантажників і промоутерів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини