Головна Новини Бізнес економіка Міністерство економіки виступає проти запровадження другого рівня пенсійної системи
commentss НОВИНИ Всі новини

Міністерство економіки виступає проти запровадження другого рівня пенсійної системи

Міністр економіки Ігор Петрашко розповів, чому не підтримує запровадження другого етапу пенсійної реформи в Україні

12 червня 2020, 18:20 comments1828
Поділіться публікацією:

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко заявив, що не підтримує введення другого етапу пенсійної реформи, що передбачає збільшення навантаження на фонд оплати праці. Про це він сказав під час засідання Федерації роботодавців України (ФРУ), передає УНІАН.

Міністерство економіки виступає проти запровадження другого рівня пенсійної системи

За словами міністра, реформувати пенсійну систему потрібно, але не за рахунок збільшення навантаження на фонд оплати праці.

"Навпаки, треба зменшувати ці речі. Оскільки це наша позиція, яку ми обговорювали. Реформувати систему треба, але однозначно ні в якому разі не повинні бути якісь додаткові навантаження", — заявив Петрашко.

Перед цим голова Федерації металургів України Сергій Біленький зазначив, що перехід на другий рівень пенсійної реформи, який зараз активно лобіюється профільним комітетом Верховної Ради України, передбачає додаткову податкове навантаження як на працівників, так і роботодавців.

"Що по суті робить цей другий рівень пенсійної реформи? Це загальнообов'язковий рівень, який передбачає на першому етапі на додаток до ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб приблизно по 2%, як з робітників, так і роботодавців. Це законопроект №2683 Галини Третьякової, який був схвалений профільним комітетом Верховної Ради", — пояснив Біленький.

Зараз навантаження на фонд оплати праці складає 41,5%, а на першому етапі – збільшиться ще на 4%, пояснив Біленький. Це дорівнює близько 100 мільярдів гривень щорічно.

"Враховуючи, що у нас немає фондового ринку взагалі, як і куди ці кошти будуть інвестовані, невідомо", — зазначив голова Федерації металургів.

На що голова Виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі відреагував так: "Катастрофа! Навпаки, треба знижувати". Його підтримав глава Мінекономіки. Зазначимо, що Саакашвілі також висловив занепокоєння про те, що лобісти законопроекту можуть списати такі його положення на вимоги МВФ.

"Нещодавно був прес-реліз на сайті Міністерства соціальної політики. Вони зустрічалися з експертом з пенсійним питань МВФ. Він так дуже толерантно відповів на питання, підтримують вони введення другого рівня. Сказав, що ми в принципі не проти, але Україна повинна відповідати певним умовам. І це міністерство розцінили як те, що МВФ підтримує. Насправді не підтримує, — повідомив Біленький. — Насправді це дві проблеми – збільшення і збереження цих коштів. Як їх захистити від інфляції, як компенсувати адміністративні витрати на управління цими коштами. Необхідно заробляти не менше 15% річних у гривні. Це непросто".

Нагадаємо, Шмигаль розповів, що буде з пенсійним віком після отримання траншу МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини