Головна Новини Бізнес економіка Нафта в надлишку: в ОПЕК стурбовані занадто великим падінням попиту на чорне золото
commentss НОВИНИ Всі новини

Нафта в надлишку: в ОПЕК стурбовані занадто великим падінням попиту на чорне золото

В ОПЕК побоюються, що вже через рік світ може зіткнутися з профіцитом нафти

12 серпня 2020, 22:59
Поділіться публікацією:

Світовий попит на нафту в 2020 році скорочується більше, ніж прогнозувалося раніше. Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) очікує, що на тлі сумнівів щодо відновлення економіки в 2021 році, прогноз для ринку нафти теж не втішний. Про це пише Reuters з посиланням на дані щомісячного звіту ОПЕК, опублікованого сьогодні, 12 серпня.

Нафта в надлишку: в ОПЕК стурбовані занадто великим падінням попиту на чорне золото

Очікується, що світовий попит на нафту впаде на 9,06 млн барелів на добу в цьому році, що більше, ніж зниження на 8,95 млн барелів на добу, яке очікувалося місяць тому.

Ціни на нафту впали, оскільки коронавірус скоротив поїздки та економічну активність. У той час як деякі країни послабили обмеження, дозволивши попиту відновитися, страх нових спалахів стримував ціни, і ОПЕК очікує, що ця тенденція збережеться.

ОПЕК дотримувалася свого прогнозу, що у 2021 році попит на нафту відновиться на 7 мільйонів барелів на добу, але заявила, що прогноз залишається невизначеним через можливі фактори, які можуть вплинути на попит. До таких факторів в організації відносять попит на авіаперельоти, які можуть поступитися більш економічним автомобілям. Також на попит на нафту може значно вплинути велика конкуренція з боку інших видів палива.

Запаси нафти виросли через обвал попиту. ОПЕК повідомляє, що запаси в розвинених країнах зросли в червні до 291,2 мільйона барелів — вище середнього п'ятирічного показника, який ОПЕК до пандемії розглядала як бажаний рівень.

Сира нафта Brent піднялася вище 45 доларів за барель у середу, але залишається нижче рівнів, необхідних багатьом членам ОПЕК для збалансування своїх бюджетів.

Видобуток ОПЕК знову зростає

Щоб впоратися з падінням попиту, ОПЕК і її союзники, відомі як ОПЕК+, погодилися на рекордне скорочення поставок на 9,7 мільйона барелів на добу, яке розпочалося 1 травня, в той час як Сполучені Штати та інші країни просто заявили, що будуть качати менше.

У доповіді ОПЕК йдеться, що її видобуток зріс на 980 тис. барелів на добу — до 23,17 млн барелів на добу в липні, головним чином тому, що Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки припинили додаткові добровільні скорочення, які вони зробили в червні.

ОПЕК має намір ще більше збільшити видобуток в цьому місяці, оскільки скорочення видобутку на 9,7 млн барелів на добу скоротиться до 7,7 млн барелів на добу з 1 серпня. Моніторингова група міністрів ОПЕК збереться наступного вівторка для обговорення ситуації на ринку, і поки немає ніяких пропозицій про коригування угоди.

У доповіді також прогнозується, що попит на нафту ОПЕК буде нижче, ніж очікувалося в цьому і наступному роках, оскільки пропозиція зростає з-за меж групи і через зниження прогнозу попиту на 2020 рік.

ОПЕК заявила, що попит на її нафту в цьому році складе в середньому 23,4 млн барелів на добу, що на 400 тис. барелів менше попереднього прогнозу. Це говорить про те, що ринок може перейти в профіцит, якщо обсяг видобутку ОПЕК виросте в серпні, як того вимагає угода ОПЕК+.

Нагадаємо, ціни на нафту відреагували на слабкий долар і падіння запасів в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини