Головна Новини Бізнес економіка Названо лідерів тіньової економіки України
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо лідерів тіньової економіки України

Експерт каже, що "тінь" в економіці не можна ліквідувати повністю, але можна її рівень слід знизити до прийнятного

22 листопада 2020, 07:05 comments2134
Поділіться публікацією:

Тіньову економіку України формують такі сфери, як транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність з тіньовим оборотом до 54% Про це розповів виданню "Коментарі" голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, доктор економічних наук Ігор Бураковський.

Названо лідерів тіньової економіки України

Проблема тіньової економіки і мінімізації її масштабів традиційно займає одне з провідних місць в публічних дискусіях, зазначає експерт. Тема актуалізувалася у зв'язку з планами фіскалізації підприємців-спрощенців.

За даними Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, в січні-березні 2020 року тіньовий сектор становив 31% від обсягу офіційного ВВП. При цьому безпосередній внесок "тіні" в ВВП становить 17% (це "тінь", яка врахована при визначенні ВВП).

"Нескладні підрахунки показують, що в такому випадку приблизно 12% всієї економічної активності країни (офіційна плюс тіньова) знаходиться у тіні, — повідомив Бураковський. — Лідером за рівнем тінізації серед видів економічної діяльності є транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність, де тіньовий оборот становить 54% валової доданої вартості галузі. Далі йдуть видобувна промисловість і розробка кар'єрів (48%), операції з нерухомим майном (48%), переробна промисловість (41%), будівництво (36%), оптова та роздрібна торгівля (36%), фінансова і страхова діяльність (35% ), сільське, лісове і рибне господарство (26%)".

Експерт зазначив чотири важливі моменти, що характеризують ситуацію з "тінню" в економіці України.

1. Тіньова економіка в короткостроковому плані може генерувати позитивні ефекти (задоволення потреб споживачів, доходи і зайнятість), але в довгостроковій перспективі негативні наслідки перевищують позитивні.

2. "Тінь" не можна ліквідувати повністю, її рівень слід знизити до прийнятного.

3. Слід діяти комплексно, послідовно і виважено.

4. Фіскалізація підприємців-спрощенців є одним, але не єдиним інструментом легалізації виробничо-комерційної діяльності в країні.

Як повідомлялося, стовпами тіньової економіки в Україні є великі компанії, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Експерт назвав три складові тіньового бізнесу в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини