Головна Статті Бізнес економіка Новобудови без газу, віртуальна косметика L'Oreal Paris і інші інновації: ділові підсумки тижня (Частина 2)
commentss Cтатті Всі новини

Новобудови без газу, віртуальна косметика L'Oreal Paris і інші інновації: ділові підсумки тижня (Частина 2)

«Коментарі» зібрали головні події минулого тижня, які можуть змінити майбутнє

30 листопада 2020, 10:01
Поділіться публікацією:

Однією з головних подій минулого тижня стала Чорна п'ятниця, яка не виправдала очікувань рітейлерів у всьому світі. Прогнозованими виявилися протести дрібного бізнесу. І тільки деякі країни своїми рішеннями - практичними програмами і виплатами бізнесу - показали реальну турботу про громадян,

Новобудови без газу, віртуальна косметика L'Oreal Paris і інші інновації: ділові підсумки тижня (Частина 2)

Крім того, незворотним стає процес скорочень великих підприємств, а програми з переходу на екологічну економіку знаходять гроші, незважаючи на коронавірусні удари по економіці.

Чим запам'ятався минулий тиждень у світі економіки — у другій частині огляді порталу "Коментарі".

Четвер, 26 листопада

Бездротова зарядка з ефективністю 99,999%

Фізики з Університету Меріленда розробили бездротову технологію зарядки, ефективність якої майже ідеальна. Гаджети зможуть отримувати до 99,999% відправленої їм енергії. При цьому пристрої можуть переміщатися, між джерелом і приймачем можуть бути об'єкти, а дальність дистанції передачі знаходиться в межах кімнати.

Одним з найголовніших наслідків розробленої технології автори називають створення бездротових зарядних пристроїв великої потужності. Справа за інвестиціями. Існуючі зараз технології мають низьку ефективність і створюють загрозу електромагнітного засмічення.

Підвищення тарифів на електроенергію

Міністерство енергетики пропонує з початку 2021 року підвищити тарифи на електроенергію для побутових споживачів. Про це в четвер заявив і. о. міністра енергетики Юрій Бойко.

Голова Міненерго пояснив, що вже сьогодні ціна електроенергії як товару в структурі діючих тарифів становить лише 1 коп. за кВт-год при ринковій ціні близько 1,4 грн / кВт-год, а з грудня та січня зросте вартість транспортування, що зробить поставку для населення збитковою для постачальників універсальних послуг.

Бойко уточнив, що вартість транспортування електроенергії населенню з урахуванням тарифу постачальника універсальних послуг становить 1,03 грн / кВт-год, а середній по Україні тариф для населення становить 1,04 грн / кВт-год.

Таким чином, за словами голови Міненерго, в діючих тарифах для населення оплачується тільки поставка електроенергії. Крім того, протягом 2-5 років  НКРЕКП пропонує підвищити ціни на електроенергію для населення до рівня промисловості, забезпечивши адресну допомогу вразливим категоріям споживачів. За оцінкою  НКРЕКП, дане рішення дозволить додатково зібрати зі споживачів понад 38 млрд грн.

Франція без лиж

Прем'єр-міністр Франції Жан Кастекс офіційно оголосив про закриття зимових курортів під час канікул 26 листопада. Нагадаємо, Еммануель Макрон нагадав у вівторок увечері, що французи не зможуть кататися на лижах під час різдвяних канікул, які б зусилля вони не доклали. Менеджери гірськолижних курортів вже висловили своє здивування і розчарування,  адже різдвяний період приносить їм 20% всього доходу.

Найбільша у світі операція з фінансування будівництва морських вітряних електростанцій

Велика офшорна вітряна електростанція, яка стане найбільшою на планеті, зробила ще один крок вперед в четвер, коли SSE Renewables і Equinor оголосили про завершення угоди з фінансування проекту на 8 мільярдів доларів.

Після завершення будівництва вітряна ферма Dogger Bank у Великобританії — спільне підприємство 50:50 між двома фірмами — матиме загальну потужність 3,6 гігавата (ГВт).

Перші дві фази, Dogger Bank A і Dogger Bank B, будуть побудовані одночасно, кожна з яких матиме потужність 1,2 ГВт. Третя фаза проекту, Dogger Bank C, розробляється відповідно до іншого графіком, фінансове завершення якого очікується до кінця 2021 року.

Австрія проти заборони гірськолижного відпочинку

Німеччина просить Європейський Союз заборонити до 10 січня лижні тури, які стали джерелом кількох спалахів епідемій минулої зими, незважаючи на опір Австрії і гнів інших європейських курортів. Після більш ніж семи годин обговорень Ангела Меркель і 16 держав регіону вирішили звернутися до Європи, в якій Німеччина головуватиме в Раді до кінця року.

Уряд Австрії виступає проти закриття гірськолижних курортів і зажадає компенсацій, якщо таке рішення буде прийнято. За даними канцелярії австрійського міністра фінансів Гернот Блюмеля, "лижний локдаун" буде коштувати країні приблизно 2,4 мільярда євро втрачених доходів за тритижневий період різдвяних і новорічних свят.

Уряд Франції може викупити акції у трейдерів

Акції, не продані в кінці року, і акції, не продані в січні, можуть бути викуплені урядом, щоб врятувати грошовий потік трейдерів, які опинилися в мінусі в період карантину. Це стане можливим, якщо не вийде продати товари, які вони зберігали в останні місяці.

Заразний бізнес

Top Glove, найбільший в світі виробник медичних рукавичок, закрив 20 виробничих майданчиків в Малайзії після того, як у тисячі робочих підтвердився COVID-19. Станом на четвер, за словами старшого міністра безпеки Малайзії та міністра оборони Ісмаїла Сабрі Яакоба, у 2684 співробітників резултат тесту виявився позитивним. Влада країни перевіряє на коронавірус всіх працівників Top Glove на фабриках і в гуртожитках.

Міністр міжнародної торгівлі і промисловості Мохамед Азмін Алі заявив CNBC у четвер, що уряд сподівається "пом'якшити цю проблему протягом наступних двох тижнів".

Disney скорочується

У першій половині 2021 фінансового року Disney звільнить 32 тис. Співробітників. Ця цифра включає 28 тис. Робочих, про які компанія оголосила раніше в вересні. Крім того, станом на 3 жовтня близько 37 тис. Співробітників, звільнення яких не очікувалося, були відправлені у відпустку.

Fiat Chrysler Maserati будуть повністю електрифіковані

Всі автомобілі преміального бренду Fiat Chrysler Maserati в найближчі п'ять років будуть електрифікованими, гібридними або повністю електричними, заявив у четвер виконавчий директор підрозділу.

Новий позашляховик Maserati Grecale, який планується випустити в наступному році, спочатку буде пропонуватися як з двигуном внутрішнього згоряння, так і в гібридної версії. Нові моделі Gran Turismo і Gran Cabrio також будуть електрифіковані в найближчі п'ять років. Повністю електрична версія позашляховика Grecale очікується на більш пізньому етапі, повідомляє Maserati.

"Укрзалізниця" допустила перші приватні локомотиви до роботи на залізниці

Правління АТ "Укрзалізниця" затвердив договір про допуск приватних локомотивів до роботи на залізниці. Йдеться про реалізацію експериментального проекту по допуску приватних локомотивів до роботи по окремих маршрутах на залізничних шляхах загального користування, яке впроваджує Мінінфраструктури. Про це в четвер повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій, передає прес-служба міністерства.

Першим учасником експерименту було визначено ТОВ "Українська локомотивнобудівна компанія", яке буде здійснювати курсування приватних локомотивів відразу на дев'яти ділянках залізниці на Західній Україні.

За словами Криклія, відбір учасників для участі в експериментальному проекті триває, а інтерес з боку ринку виявився значним.

ТОВ "Українська локомотивна компанія" зі статутним капіталом 3 тис. грн засноване в Києві в листопаді 2016 року. Його бенефіціаром через ТОВ "Інвестиційна компанія "Євразія "" є директор В'ячеслав Якубовський.

Профспілки проти Наглядових рад

Профспілка авіабудівників України на ДП "Антонов" планує подати позов до суду через рішення ДК "Укроборонпром" створити наглядову раду підприємства. Про це голова профкому профспілки авіабудівників України на ДП "Антонов" Віктор Гуска заявив у четвер на прес-конференції.

Він зазначив, що питання створення наглядової ради не обговорювали з трудовим колективом підприємства.

"Згідно із законом на підприємствах, що належать до оборонно-промислового комплексу, наглядові ради не створюються", — підкреслив Гуска.

П'ятниця, 27 листопада

Індекс ремонтопридатності

Європарламент проголосував за нову політику тривалого використання гаджетів. Це обов'язкове маркування, яка дозволить користувачам розуміти рівень труднощів, з якими вони зіткнуться при спробі відремонтувати зламаний девайс. Також користувачі буду отримувати інформацію про передбачуваний термін служби гаджета.

На наклейці з індексом ремонтопридатності буде вказана оцінка за 10-бальною шкалою. Цим маркуванням описують всю електротехнічну і електронну продукцію, що продається в ЄС. За прийняття такого рішення проголосували 395 осіб, проти були 94, ще 207 утрималися.

Франція вже в січні почне випуск наклейок ремонтопридатності для смартфонів, ноутбуків та іншої електроніки. Австрія, крім цього, знизить податки на послуги ремонту і запропонує субсидії на ремонт.

Співпраця України і Франції

Україна і Франція планують розпочати реалізацію спільного проекту будівництва енергонакопичувальних потужностей НЕК "Укренерго" обсягом 20 млн євро. Про це в п'ятницю повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Згідно з повідомленням на сайті МВС, домовленості з будівництва energy storage увійшли в підписану 27 листопада підсумкову декларацію сесії Змішаної українсько-французької міжурядової комісії з економічного співробітництва, співголовами якої є Аваков і міністр економіки, фінансів і відновлення Французької Республіки Брюно ле Мер.

Facebook Inc. готується запустити криптовалюту

У січні 2021 року планується випустити один "стейблкойн", забезпечений доларом США в співвідношенні один до одного.

Проект з моменту анонсу піддався пильній увазі і критиці законодавців і регуляторів. Регулятори побоювалися, що Libra може бути використана в злочинних цілях без належного контролю.

У зв'язку з цим компанія обіцяла загальмувати проект до тих пір, поки не отримає схвалення регуляторів як в США, так і в Європі.

Зараз, за даними видання, Facebook очікує рішення фінансового регулятора Швейцарії з випуску криптовалюта.

Канадська Vermilion відмовилася від проекту з "Нафтогазом"

Канадська нафтогазовидобувна компанія Vermilion Energy прийняла рішення відмовитися від участі в спільних з групою "Нафтогаз" проектах з освоєння Балаклійської і Іванівських нафтогазоносних ділянок.

Vermilion Energy прийняла таке рішення через падіння цін на газ і нафту, пандемії коронавірусу і глобального економічного спаду.

Заборгованість із зарплати сягнула 3,8 млрд грн

Загальна заборгованість з виплати заробітної плати в Україні в жовтні виросла на 6,5% і на 1 листопада 2020 року склала 3,79 млрд грн.

Як повідомила Державна служба статистики, заборгованість із зарплати перед працівниками економічно активних підприємств в минулому місяці зросла на 8,9% і на 1 листопада поточного року склав 2,53 млрд грн.

"Філіп Морріс" просить зменшити податки

Згідно з оприлюдненим листом гендиректора компанії Костаса Салвараса до президента України, великий тютюновий виробник пропонує замінити 320%-ве підвищення податків на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТІЕН), яке має набути чинності з 1 січня 2021 року на щорічне збільшення на 50%  протягом 2022-2025 рр. або на 200% у 2021 році і на 20% в наступні роки.

За оцінками "Філіп Морріс", різке підвищення акцизів призведе до втрати потенційних і реальних інвестицій, доходів держбюджету, росту рівня контрабанди, конфлікту з законодавством ЄС.

Amazon і його співробітники

У Німеччині близько 2500 співробітників компанії Amazon вийшли на триденний страйк. Вони вимагають від корпорації проводити прозору і гідну зарплатну політику, платити чесні податки і слідувати європейським нормам охорони навколишнього середовища, а також забезпечити ковідні стандарти безпеки співробітників.

У заяві профспілок зазначено, що за час пандемії вартість Amazon досягла трильйона доларів, а її засновник Джефф Безос став першим в історії людиною, особистий статок якого перевищила 200 мільярдів.

У Німеччині на Amazon працюють понад 16 тисяч осіб, а протягом цього року, через різке зростання онлайн-торгівлі, найнято ще близько 10 тисяч тимчасових співробітників. Їм компанія обіцяє різдвяні бонуси.

Водночас співробітники Amazon в США, які будуть працювати в період з 1 по 31 грудня, отримають спеціальний бонус, що становить 300 дол для тих, хто зайнятий повний робочий день, і 150 дол. для частково зайнятих.

В цілому Amazon направить на виплату спеціальних бонусів понад 500 млн дол.

Одеський кисень

Одеський припортовий завод отримав ліцензію на виробництво медичного кисню і незабаром почне поставляти його в лікарні регіону. Завод уже давно виробляє кисень з вмістом в 99,7% по кріогенним методом. Однак для поставок йому не вистачало саме ліцензії. Поки що це дозволить забезпечувати киснем понад 300 пацієнтів на добу.

Флорида голосує за 15 доларів на годину

Понад 60% виборців Флориди підтримали Поправку 2, відповідно до якої штат встав на шлях підвищення до 2026 року мінімальної заробітної плати в розмірі 15 доларів на годину.

Успіх цього заходу позначений боротьбою за життєво важливу галузь туризму Флориди, де працює багато низькооплачуваних робітників.

Це надихає правозахисників, які прагнуть прийняти аналогічні заходи в інших штатах, хоча все ще високий рівень безробіття і більш низький рівень життя в сільських районах залишаються проблемними і невирішеними.

Субота, 28 листопада

"Артем" отримає 49 млн гривень

Державна акціонерна холдингова компанія "Артем" отримає 49 млн грн з державного бюджету на 2021 рік на розробку артилерійських боєприпасів і постачання некерованих авіаційних ракет.

Відзначається, що також підготовлені додаткові замовлення некерованих авіаційних ракет, ракетних комплексів "Нептун" і ракет для комплексу "Вільха" на суму близько 900 млн грн, в яких ДАХК "Артем" є головним виконавцем або співвиконавцем.

Зустрічі ОПЕК

Група провідних нафтовидобувних країн ОПЕК провела неформальні онлайн-переговори в суботу перед зустрічами, запланованими на наступний тиждень, йдеться в листі, переглянутому Reuters, і джерелах, обізнаних в цьому питанні.

ОПЕК обговорила, послабити чи скорочення видобутку нафти з 1 січня, як було раніше узгоджено, або продовжити видобуток з колишніми темпами на тлі млявого попиту на нафту і наслідків пандемії коронавірусу.

У листі ОПЕК йдеться, що російський віце-прем'єр Олександр Новак візьме участь в суботніх неофіційних консультаціях керівників Об'єднаного міністерського моніторингового комітету.

Група повинна була збільшити видобуток на 2 мільйони барелів на день в січні, що становить близько 2 відсотків світового споживання, в рамках неухильного ослаблення рекордних скорочень поставок, здійснених в цьому році.

Але у зв'язку з падінням попиту на паливо через другої хвилі пандемії ОПЕК розглядає можливість відстрочки збільшення або навіть подальшого скорочення.

У четвер президент Нігерії Мухаммаду Бухарі заявив, що його країні необхідно добувати більше нафти для підтримки своєї економіки і створення інфраструктури для значного населення, багато з якого є бідними.

Коаліція по поновлюваному водню

Європейські асоціації сонячної і вітрової енергетики SolarPower Europe і WindEurope створили Коаліцію по поновлюваному водню (Renewable Hydrogen Coalition). Нова коаліція буде підтримувати і прискорювати впровадження поновлюваних водневих технологій в Європі.

У європейській економіці існує значний "прихований попит" на екологічно чистий водень, обсяг якого в найближчій перспективі оцінюється в 540 ТВт*год, а в середньостроковій в 1200-1400 ТВт*год.

Згідно з дослідженням, поновлюваний водень являє собою значну інвестиційну можливість в розмірі 550-700 млрд євро з потенціалом зниження викидів в розмірі 450-550 Мт CO2 (або 10% річних викидів в Європі).

Tesla відкличе понад 10 тис. машин

Компанія Tesla відкличе понад 10 тис. електромобілів Model X і Model Y через виявлені дефекти кріплення фрагментів даху і загрози відмови керма.

У Китаї повідомили, що компанія відкликає в КНР 870 автомобілів Model X, випущених в період з 16 березня по 31 липня 2016 року, через загрозу відриву зовнішньої секції даху.

Відзначається, що відлітають при русі шматки даху можуть становити небезпеку для інших учасників руху.

Раніше на цьому тижні Tesla оголосила про відкликання 9136 машин Model X, випущених в період з вересня 2015 по липень 2016 року, через аналогічну проблему.

Збиток "Нафтогазу" зріс до 17 мільярдів

Група "Нафтогаз" за дев'ять місяців 2020 року одержала 17 млрд грн збитку в порівнянні з прибутком в 12,9 млрд грн за той же період в 2019 році. У компанії пояснюють такий фінрезультат зниженням попиту і падінням цін на газ, в порівнянні з минулим роком.

Перший у світі CO2-нейтральний вантажний рейс

Перший у світі CO2-нейтральний вантажний рейс на стійкому авіаційному паливі відправиться з Франкфурта в Шанхай.

Організували його авіакомпанія Lufthansa Cargo і постачальник логістичних послуг DB Schenker Cargo. Унікальним його робить 100%-а CO2-нейтральність.

Стійке авіапаливо відноситься до екологічно чистого синтетичного гасу і проводиться в основному з біомаси, наприклад з рослинних і харчових масел. Використовуючи таке паливо, можна уникнути викидів викопного CO2 при польоті на звичайному гасі.

При згорянні у двигуні виділяється тільки вуглекислий газ, раніше віддалений з атмосфери, наприклад, під час росту рослин.

Таким чином стійке авіаційне паливо, за словами компаній, є першою реальною альтернативою викопному авіаційному паливу і ключем до сприятливого для клімату, нейтральному до CO2 повітряному руху.

Бізнес без бар'єрів

Перша леді Олена Зеленська ініціювала підписання декларації "Бізнес без бар'єрів" між великими українськими та міжнародними компаніями. З боку бізнесу декларацію підписали представники "Укрпошти", Ощадбанку, "Укрзалізниці", "Ашана", "1 + 1 media", ДТЕК, Socar, Work.ua, "АТБ" і Danone.

Повідомляється, що компанії будуть сприяти змінам з метою створення можливостей і соціального включення для всіх суспільних груп, в тому числі людей з інвалідністю, людей похилого віку, батьків з дітьми до шести років, жінок і молоді.

Перша леді та представники компаній домовилися до кінця цього року зафіксувати досягнення і визначитися з планами на найближчі роки з розвитку безбар'єрності в бізнесі.

За бажанням до "Бізнесу без бар'єрів" може приєднатися будь-яка компанія, яка готова імплементувати принципи безбар'єрного ведення бізнесу, говориться в повідомленні.

Неділя, 29 листопада

Японія забезпечує повну автономність в космосі

Ракета середнього класу H-II А вивела в неділю на геосинхронну орбіту японський супутник оптичної ретрансляції даних JDRS-1 (Japanese Data Relay Satellite-1), повідомила компанія-розробник носія Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Космічний апарат JDRS-1 призначений для лазерної ретрансляції даних в цивільних і військових цілях. Зокрема, супутник буде взаємодіяти з розвідувальними апаратами IGS-Optical і IGS-Radar.

У плані цивільних завдань супутник повинен буде забезпечувати ретрансляцію сигналів між космічними апаратами агентства JAXA, що знаходяться на низькій навколоземній орбіті, і наземними станціями космічного зв'язку.

Таким чином Японія гарантує собі повну автономність в космосі щодо забезпечення зв'язку.

L'Oreal Paris випустив віртуальну косметику

Косметичний бренд L'Oreal Paris випустив віртуальну косметику Signature Faces. Він сумісний з Instagram, Snapchat, Snap Camera, Google Duo, Houseparty, Zoom, Microsoft Teams, Hangouts. З технічного боку віртуальна косметика Signature Faces є звичайними фільтрами, які доступні тривалий час у багатьох програмах. Фільтри L'Oreal розробив один з експертів цього бренду Вал Гарланд і креативне агентство VIRTUE.

L'Oreal пропонує 10 фільтрів, і жінкам вже не обов'язково витрачати час перед дзеркалом, щоб косметикою підкреслити свою привабливість для відеоконференції або Селфі для соцмережі. На комп'ютері скористатися новинкою можна в Snap Camera. Після установки цього додатка віртуальний макіяж стане доступний і в програмах відеоконференцій.

Ізраїль анонсував підвищення цін

Опівночі 1 грудня буде підвищено ціни на автомобільне паливо. Бензин з октановим числом 95 подорожчає на дев'ять агорот — до 5,43 шекеля за літр. В Ейлаті ціна складе 4,64 шекеля за літр. Надбавка за обслуговування залишиться 21 агорот за літр.

Причиною подорожчання стало зростання цін на нафту, що склав 10%. Однак за місяць долар втратив близько 2,2%. Додамо, що податок на бензин в Ізраїлі становить 72%.

Мінімальна зарплата для громадян Саудівської Аравії перевищила 1000 доларів

Міністерство людських ресурсів і соціального розвитку Саудівської Аравії повідомило в неділю, що мінімальна заробітна плата для громадян королівства буде підвищена з 300 до 400 ріалів — тобто з 800 до 1066 доларів США.

Згідно з повідомленням, рішення поширюється як на тих, хто вже працює в приватному секторі, так і на майбутніх працівників. Система, що стала частиною програми "Саудівська Аравія-2030", покликана збільшити частку громадян на ринку праці і врегулювати статус іноземних робітників. Вона встановлює для кожної галузі мінімальний відсоток місцевих працівників. При цьому більшість робочої сили як і раніше становлять іноземці.

Про головні події 22-25 листопада ви можете прочитати в першій частині підсумків тижні очима журналістів порталу "Коментарі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини