Головна Новини Бізнес економіка Опалювальний сезон в Україні: які проблеми виникли вже після старту
commentss НОВИНИ Всі новини

Опалювальний сезон в Україні: які проблеми виникли вже після старту

Експерти розповіли, які ризики в ході опалювального періоду ще можуть себе показати

23 листопада 2020, 13:51
Поділіться публікацією:

"Коментарі" разом з експертами оцінили старт нового опалювального сезону. Які проблеми вже проявилися? Як їх можна вирішити? Які ризики ще можуть себе показати? Відповіді на ці питання — у нашому матеріалі.

Опалювальний сезон в Україні: які проблеми виникли вже після старту

"Найбільша проблема — організація нормальної, чесної, відкритої конкуренції на ринку поставок газу населенню"

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова "Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу" Леонід Уніговський називає найбільшою проблемою організацію нормальної, чесної, відкритої конкуренції на ринку поставок газу населенню.

"АМКУ у своєму листі на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля написав, що вбачає в дії Нафтогазу зловживання використанням монопольного становища в якості власника більшої частини українських ресурсів газовидобутку. Це і демпінгові ціни, як заявляють трейдери, які звернулися зі скаргою в АМКУ при постачанні газу компаніями групи Нафтогаз населенню, та укладання договорів за іншими, більш високими цінами при продажу газу іншим трейдерам. Всі ці речі потрібно досліджувати і розслідувати", — впевнений Леонід Уніговський.

За його словами, слід порівняти ті ціни, за якими Нафтогаз продає газ на біржі, за якими за двосторонніми договорами продає блакитне паливо іншим трейдерам, за якими, в тому числі при виконанні функцій постачальника останньої надії, поставляє газ споживачам.

"Кардинальний варіант рішення (то, що пропонував Секретаріат енергетичного співтовариства, то, що пропонувала робоча група з функціонування ринку природного газу Експертної ради при Міненерго) — продаж частини природного газу Укграздобичі на біржі. Адже значна частина газу вивільнилася після 1 серпня, коли прибрали регулювання цін при поставці газу населенню", — підкреслює експерт.

Леонід Уніговський закликає розслідувати зловживання або перешкоди при зміні постачальників.

"Крім того, існує ще одна, на мій погляд, дуже серйозна проблема, — упевнений він. — Згідно із законом постачальник останньої надії зобов'язаний поставляти газ протягом двох місяців. За цей час споживач повинен знайти нового постачальника. Не впевнений, що в тій же Донецькій області, де споживачі масово перейшли до постачальника останньої надії, вони зможуть знайти нових постачальників. Важливо, щоб Міненерго і Регулятор терміново зайнялися вирішенням цієї проблеми... Нікуди не поділася і проблема боргів. Вони накопичувалися давно, а в опалювальному сезоні питання постане особливо гостро — і може поховати весь ринок".

"Є серйозні проблеми з фінансовим становищем енергетичних компаній"

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, впевнений, що основні проблеми будуть пов'язані не з відсутністю запасів енергоносіїв (їх якраз достатньо), а з вирішенням глобальної фінансової кризи галузі.

"Проблем із запасами палива зараз немає. Є достатній запас основних енергоносіїв — вугілля, природного газу, щоб нормально пройти опалювальний сезон. Але є серйозні проблеми з фінансовим становищем енергетичних компаній, — підкреслює експерт. — В першу чергу — Укрогідроенерго, Енергоатому, ряду компаній теплової генерації. Це викликано недосконалою моделлю роботи ринку, а також адміністративним втручанням у ринок".

На думку Володимира Омельченка, дуже складно одномоментно вирішити проблеми, які поглиблювалися впродовж багатьох років.

"Потрібно вдосконалювати існуючу модель ринку, — упевнений директор енергетичних програм Центру Разумкова. — Слід зняти обмеження на продаж електроенергії Укрогідроенерго, Енергоатому, прибрати жорстке адміністративне втручання в роботу ринку, зокрема, обмеження цін. Потім потрібно вирішити питання заборгованості ГАРПОКА (Гарантований покупець) перед підприємствами відновлюваної генерації. І поступово переходити на ринкову модель ціноутворення для населення. Без цього неможливо буде знаходити інституційні ресурси підтримки генеруючих і розподільчих компаній в належному фінансовому стані".

Нагадаємо, експерт спрогнозував, скільки доведеться заплатити за газ в цьому сезоні українцям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини