Головна Новини Бізнес економіка Песимістам тут не місце: що стоїть за прогнозами Шмигаля про зростання зарплатні
commentss НОВИНИ Всі новини

Песимістам тут не місце: що стоїть за прогнозами Шмигаля про зростання зарплатні

Наші журналісти розібрали гучну заяву Дениса Шмигаль про 15-тисячну середню зарплатню вже у 2022-му році

10 вересня 2020, 18:30 comments1298
Поділіться публікацією:

Днями прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вибухнув Facebook-постом, в якому заявив, що економіка країни відновлюється, а зарплати ростуть. Так, за його словами, в червні середні реальні зарплати перевищили докризовий рівень і склали 11,6 тис. гривень, економіка почала відновлюватися, а люди — повертатися на роботу.

Песимістам тут не місце: що стоїть за прогнозами Шмигаля про зростання зарплатні

"Ми очікуємо, що вже на 2022 рік середні зарплати по країні будуть на рівні 15 тис. грн",урочисто написав глава уряду.

Треба сказати, що підписники Шмигаля прем'єрського оптимізму не оцінили. У коментарях під постом українці дивуються: про яку країну розповідає прем'єр і чому всі глави урядів, ледь заступаючи на посаду, починають жити в паралельній реальності? "Коментарі" разом з експертами обговорили, наскільки є реальним озвучене зростання зарплатні і чи допоможе воно українцям стати багатшими.

"Немає нічого неможливого"

Опитані "Коментарями" економісти, виявилися одностайними: 15 тисяч гривень в нинішніх реаліях — не такі вже великі гроші, щоб ця планка здавалася недосяжною.

"Навіть при нинішньому курсі це близько 500 євро, — каже економіст Андрій Мартинюк. — Для порівняння: в Польщі мінімалка на сьогодні становить понад 550 євро, а через два роки вона, ймовірно, буде ще вищою. Так що ніякого прориву не буде: ці цифри мало відіб'ються як на житті українців всередині країни, так і на настроях заробітчан".

Нічого неможливого в зростанні середньої зарплатні не бачить і президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. Правда, додає експерт, ніякої заслуги уряду в цьому немає — вся справа в трудових мігрантах. Чимало українців сьогодні працюють за кордоном, тим самим знижуючи безробіття в країні, що і сприяє зростанню українських зарплат. Крім того, вітчизняні роботодавці просто змушені тією чи іншою мірою підлаштовуватися під польські зарплати, інакше трудова міграція ще більше активізується.

"Середня заробітна платня — це чиста арифметика і "середня температура по палаті", — зазначив у розмові з "Коментарями" експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. — Оскільки держава не впливає на зростання середньої зарплатні, а може піднімати тільки мінімальну, думаю, що заява прем'єра ґрунтується на очікуванні зростання мінімалки: адже якщо підтягувати вгору нижні цифри (тобто, в даному випадку, мінімальну зарплату), автоматично зростає середнє арифметичне. Як ми пам'ятаємо, уряд обіцяв, що через рік мінімалка буде 6,5 тис. грн — при таких умовах середня зарплата 15 тис. грн виглядає цілком реально.

Експерт нагадує, що мінімальну зарплату у нас отримують, в основному, бюджетники, а також бізнес, який сидить в "сірій зоні". Директор великого підприємства, який отримує мінімальну зарплату, — це український нонсенс. При цьому всім зрозуміло, що даний бізнес — "сірий". Великий "білий" бізнес не платить мінімальну зарплату навіть рядовим співробітникам, оскільки очевидно: людина, що працює повний робочий день, не може отримувати 5 тис. грн на місяць — вона на них просто не виживе.

Жити краще не будемо

Незважаючи на те, що в разі реалізації прем'єрських планів середня зарплата виросте досить істотно, грошей в українських кишенях більше не стане.

По-перше, це зростання буде великою мірою пов'язане з "вибілюванням" заробітних плат. З ростом мінімалки офіційна частина зарплат в "сірому" бізнесі збільшиться, а конвертна, відповідно, зменшиться.

По-друге, середня зарплатня мало що відображає: хтось отримує мінімалку, хтось — сотні тисяч, а в середньому виходить 15 тисяч. Експерти не перший рік говорять про те, що набагато більш реальну картину дає медіанна зарплата — показник, який відображає суму в центрі "зарплатного ряду" і ділить його на дві рівні частини. Тобто, наприклад, якщо три співробітника отримують зарплату 5, 10 і 30 тис. грн, то середня зарплатня складе 22,5 тис. грн, а медіанна — 10 тис. грн. Тут є два важливих моменти: медіанна зарплатня майже завжди нижча середньої, і, крім того, на відміну від середньої, вона не підвищується з ростом найбільшої в ряду зарплатні. Тобто, якщо оклад буде підвищуватися тільки у директора, то хай він буде хоч мільйон, хоч 10 мільйонів, медіанна зарплата залишиться на місці.

По-третє, не варто забувати про зростаючу заборгованості по зарплатах: якщо на 1 квітня 2020 року вона становила 2,96 млрд грн, то на 1 серпня — вже 3,40 млрд грн.

"Будь-яке підвищення зарплатні без зростання продуктивності праці і економічного зростання призводить лише до підвищення споживчих цін, і, відповідно, до падіння споживання, оскільки ціни в подібній ситуації ростуть швидше зарплат, — пояснює економіст Владислав Банків. — Але для цього уряду це є ледь не єдиною можливістю зменшити дефіцит бюджету за рахунок зростання податкових надходжень і розкручування маховика інфляції".

Номінально подібні цілі більш реалістичні, ніж звичайний передвиборчий популізм про "тисячі євро", говорить експерт. Але не треба забувати про те, що є державна статистика, а є сувора правда життя, і різниця між ними досить істотна. Так, наприклад, в уряді вперто ігнорують той факт, що першими роботу часто втрачають найнижче оплачувані співробітники. І вже це само по собі призводить до зростання середньої зарплати, хоча реальний добробут населення падає.

Обіцяти — не мішки перевертати

Якщо згадати всі зарплатні обіцянки, які були дані українцям вже в новітній історії, стає зрозуміло, що Денис Шмигаль на фантастичні цифри не замахувався з самого початку. Чи то прем'єр взагалі не вірить в європейське майбутнє України, то чи просто є реалістом по життю, на відміну від своїх попередників і міністрів.

Наприклад, п'ять років тому Арсеній Яценюк обіцяв українцям зарплатню в 1960 доларів. Правда, не сьогодні і не завтра, а приблизно до 2040 року, що, погодьтеся, цілком далекоглядно: хто на той час згадає, хто такий Яценюк?

Андрій Рева в серпні 2016- го також замахнувся на далеку перспективу, спрогнозувавши в 2031 році мінімальну зарплату в 1000 євро.

Восени 2018-го свої прогнози давала Юлія Тимошенко, причому на відносно близькі горизонти. Тоді вона стверджувала, що через п'ять років (тобто вже в 2023-м) середня зарплата українців зросте до 1000 доларів.

У травні минулого року своє вагоме слово з цього приводу сказав Володимир Гройсман, згідно з прогнозом якого в 2021-му середня зарплатня складе 620 доларів. Що ж, чекати залишилося недовго, через рік перевіримо.

І ось тепер зі своїм прогнозом на два роки вперед виступив Денис Шмигаль.

Економісти радять, оцінюючи обіцянки нинішнього глави уряду і його попередників, пам'ятати, що прем'єр — це, з одного боку, політик, а з іншого — "оптиміст за посадою". Песимістам в прем'єрському кріслі не місце. Глава уряду просто зобов'язаний розповідати, як добре при ньому живеться народу і обіцяти, що далі буде тільки краще. Якщо, звичайно, він тримається за своє робоче місце і його хоч трохи турбує власний рейтинг.

Раніше "Коментарі" розбиралися, навіщо світові центробанки закликають друкувати гроші і як слід вчинити Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини