Головна Статті Бізнес економіка Податок на багатство і страйк профспілок: ділові підсумки минулого тижня (частина 1)
commentss Cтатті Всі новини

Податок на багатство і страйк профспілок: ділові підсумки минулого тижня (частина 1)

Жорсткість правил карантину в багатьох країнах стала відмінною рисою минулого тижня, в результаті чого підприємці масово вийшли на акції протесту проти нових обмежень. До того ж ці обмеження вводять напередодні одного з найгарячіших для торгівлі періодів - Чорної п'ятниці та новорічно-різдвяних свят. Більше про підсумки минулого тижня - в матеріалі порталу "Коментарі"

23 листопада 2020, 14:56
Поділіться публікацією:

Організовані профспілки старої Європи погрожують страйками і виграють в суди. Підприємці України намагалися штурмувати Верховну Раду. Але уряди в усьому світі не мають іншого шляху, окрім як скорочувати витрати в одних сферах економіки й шукати можливості субсидування найбільш обов'язкових платників податків і вразливих верств.

Податок на багатство і страйк профспілок: ділові підсумки минулого тижня (частина 1)

Що стосується самостійних великих приватних підприємств недержавного сектора — вони один за одним починають оголошувати про скорочення персоналу і банкрутства.

Детальніше — в першій частині головних подій тижня очима журналістів порталу "Коментарі".

Неділя, 15 листопада

Facebook — підприємцям Франції

Facebook оголошує, що буде допомагати малому і середньому бізнесу продавати онлайн.

Конфедерація малих і середніх підприємств Франції (CPME) уклала партнерство з цією соціальною мережею, щоб допомогти трейдерам "терміново перейти на цифрові рішення". Це буде спецнавчання "натисни і збирай" від Facebook для тих підприємців, які ще не переформатувалися під інтернет-продажі та соцмережі.

Статистика говорить, що 82% французів у віці від 16 років і старше роблять покупки онлайн, в той час, як лише 15% дуже малих підприємств Франції продають в Інтернеті.

Соцмережа підготувала програму з 25 безкоштовних 30-хвилинних тренувань, щоб терміново переключитися на цифрові рішення, з навчанням, спеціально призначеним для натискання і збору.

Грецький шлях з пандемічної кризи економіки

Влада Греції оголошує, що будуть пропонувати 50% податкову знижку для кожного, хто захоче отримати статус податкового резидента і переїде в теплу країну — відкрити свій бізнес або працювати онлайн.

Вперше озвучений статус цифрового мігранта.

Гірськолижні курорти працюватимуть

Міністр праці Франції Елізабет Борн оголосила, що Гірськолижні курорти можуть починати набирати сезонних робітників, навіть якщо для цього буде потрібна лише часткова зайнятість і вони перебуватимуть в складних умовах через карантинні обмеження. Щорічно гірськолижні курорти наймають 120 тис. сезонних робітників.

Оголошення про санкції Туреччини

Франція заявила минулої неділі про "можливі економічні санкції" з боку сектору ЄС проти Туреччини, висловивши жаль з приводу її агресивного екстремізму біля воріт Європи. Держсекретар у європейських справах Клеман Бон уточнив, що Митний союз може бути дієвим механізмом.

Понеділок, 16 листопада

Польща і Угорщина наклали вето на антикризовий бюджет ЄС

У бюджеті Євросоюзу на 2021 рік заплановані 750 млрд євро для фонду відновлення країн-членів ЄС після кризи через пандемію коронавірусу. Пункт бюджету передбачав, що виділення грошей кожній країні залежить від дотримання верховенства закону. Через це положення Польща і Угорщина могли бути позбавлені мільярдів євро у вигляді фінансування ЄС, адже їх критикували за порушення демократичних стандартів, закріплених в установчому договорі ЄС.

А саме — обидві країни не бажають приймати мігрантів. У результаті влада Угорщини та Польщі заявила, що питання про верховенство закону порушує закони цих країн.

ЄЦБ не буде списувати борги по спільних проектах в країнах в період коронакризи

Віце-президент ЄЦБ Луїс де Гіндос заявив в понеділок, що немає законних підстав для списання боргів. За його словами, першою лінією захисту від пандемії є бюджетна політика. Він підкреслює, що фінансова стійкість стане проблемою, коли пандемія закінчиться, але це інша історія, не пов'язана зі списанням боргів.

Приватний пілотований бізнес в космосі

16 листопада ракета Falcon 9 компанії SpaceX вивела пілотований апарат Crew Dragon на орбіту. На борту апарата — чотири астронавти, які повинні приєднатися до екіпажу МКС. Місія Crew-1 — перша з шести запланованих пілотованих місій NASA і SpaceX в рамках програми Commercial Crew Program.

"Укрпошта" привернула 63 млн євро кредиту від ЄБРР

Український оператор поштового зв'язку "Укрпошта" залучив 63 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Відповідний договір підписали "Укрпошта", Міністерство інфраструктури і ЄБРР. Про це йдеться в офіційному повідомленні компанії в понеділок 16 листопада. Кошти підуть на закупівлю і обладнання близько 1900 автомобілів мобільних поштових відділень, а також на будівництво автоматизованих сортувальних центрів.

ЄБРР надасть кредит трьома траншами. Третій транш у 10 млн євро нададуть, якщо компанія досягне ключових показників, профінансованих першими двома траншами.

У жовтні "Укрпошта" вже отримала 30 млн євро від Європейського інвестбанку.

Ілону Маску не вигідно продавати народний автомобіль

Tesla більше не продає бюджетну версію свого електрокара Model 3 за 35 тис. дол. Задовго до того, як Model 3 побачила світ, СЕО Tesla Ілон Маск пообіцяв зробити "народний" автомобіль, доступним для мас і у 2019 році на ринку з'явився електромобіль році Model 3 Standard Range.

Однак уже через кілька місяців компанія перестала пропонувати Model 3 за цією ціною. Як бюджетної версії запропонувала Model 3 Standard Range Plus — вже за 38 тис. Дол. Tesla, швидше за все, давно не хотіла продавати Model 3 по 35 тис. дол., Але була пов'язана обіцянками Маска про "народний" автомобіль.

Німецький дрібний бізнес виграє "суди по локдауну"

Кілька операторів косметичних студій та масажних кабінетів в Саарланді (Німеччина), успішно захистили себе в суді від закриття своїх магазинів під час часткової ізоляції. Вищий адміністративний суд Саара розглядає всеосяжну заборону на діяльність — як "об'єктивно невиправдане нерівне звернення" в порівнянні з іншими "постачальниками послуг, пов'язаних з тілом".

Незрозуміло, чому з точки зору боротьби з пандеміями перукарні, студії татуювання і пірсингу повинні залишатися відкритими, а студії заявників — закритися. Суд постановив, що на сьогоднішній день дані Інституту Роберта Коха не мають відношення до поширення коронавірусу. Рішення не заперечується.

У Саарланді нова постанова про коронавірус набрала чинності  тільки  минулого понеділка. Відповідно до цього, робота студій татуювання та пірсингу знову дозволена з дотриманням відповідних правил гігієни. Минулого тижня оператори студій татуювання та пірсингу успішно захистилися від закриття своїх операцій під час часткового блокування у Вищому адміністративному суді Саара.

Proposition L — Сан-Франциско розщедритися СЕО

Набирає чинності нове податкове правило у Сан-Франциско, так званий Proposition L — "надміру сплачений виконавчий податок". Це скоротить розрив в доходах міста.

Новий податок буде застосовуватися до будь-якої компанії, що веде бізнес в Сан-Франциско, де вищий керівник заробляє більше ніж в 100 разів більше, ніж будь-який з їх "типових місцевих робітників".

Це принесе до 140 мільйонів доларів на рік, які підуть на зусилля громадської охорони здоров'я. Податок поширюється на приватні та публічні компанії.

Компанії з вищим керівництвом, які потрапляють в цю категорію, повинні будуть платити надбавку в розмірі 0,1% від річних податків на бізнес. Податок збільшився на 0,1%, помножений на 100, а це означає, що керівник, який одержує в 300 разів більше за співробітників компанії, буде обкладатися податком в розмірі 0,3%. І досягає 0,6%.

Річі Грінберг, колишній кандидат в мери Сан-Франциско, розкритикував нову міру.

Уоррен Баффет повернувся в охорону здоров'я.

Уоррен Баффет інвестує в T-Mobile, Telekom і фармацевтичні компанії. Це шість мільярдів доларів в папери Merck, Bristol-Myers Squibb і Pfizer and Co. Про це свідчить обов'язкове повідомлення Комісії з цінних паперів і бірж США в понеділок пізно ввечері. Участь в Merck і Pfizer and Co є новою. Баффет раніше був пов'язаний з Abbvie і Bristol-Myers, але тепер збільшив частку.

Volkswagen розширюється

Завод Volkswagen в Братиславі планує створити 2000 нових робочих місць шляхом запланованих інвестицій в розмірі 1 млрд євро, заявив на прес-конференції 16 листопада директор по персоналу VW в Словаччині Себастьян Крапот.

Чеський автовиробник Skoda Auto офіційно підтвердив, що виробництво наступного покоління його моделі Superb буде перенесено разом з виробництвом Volkswagen Passat з Чехії в столицю Словаччини Братиславу у 2023 році. Вартість цього проекту складе близько 500 мільйонів євро.

Вівторок, 17 листопада

"Мотор Січ" проти України

Група DCH офіційно завила, що "Три провідні міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird будуть супроводжувати інвестиційний спір китайських інвесторів ПАТ "Мотор Січ" (партнерів групи DCH з розвитку українського авіабудування) з метою стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд дол. Радником з питань українського права в міжнародному арбітражі буде виступати компанія Arzinger", — сказано в повідомленні DCH.

Бразилія виходить в "нафто-лідери"

Масштаб глибоководного морського нафтового буму в Бразилії підкреслюється солоним нафтовим родовищем Тупі, яке в третьому кварталі 2020 року досягло вражаючої позначки: за десятиліття з моменту початку комерційного видобутку нафти було видобуто два мільярди барелів накопиченої нафти.

Основною причиною цього є швидко зростаюча популярність солодких середніх сортів сирої нафти, що видобуваються на підсолевих родовищах Бразилії, зокрема, на найбільшому у світі глибоководному родовищі Тупі і на родовищі Бузіос.

Розлад ЄБРР/Білорусь

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) відклав фінансування нових проектів в державному секторі Білорусі.

ЄБРР не розглядає "нові суверенні проекти в країні". Водночас  банк "прагне завершити вже підписані інфраструктурні угоди".

17 листопада глава МЗС Володимир Макей заявив в ефірі телеканалу "Білорусь 1", що країна припиняє діалог з Європейським союзом з питань прав людини, а також знижує рівень участі в програмі ЄС "Східне партнерство".

Карантину вихідного в Україні бути

Верховна Рада не підтримала проект постанови, який має скасувати карантин вихідного дня. Документ підтримали тільки 149 депутатів з необхідних 226.

Крім цього Денис Шмигаль, під час виступу у Верховній Раді, заявив про можливість повторного введення жорсткого локдауну, якщо кількість хворих буде стрімко рости, попри карантин вихідного дня.

У цей час під Верховною Радою проходили серйозні зіткнення представників ФОП з поліцією.

Lufthansa: безкоштовний хліб закінчився

Тепер пасажири Lufthansa повинні платити за їжу і напої на маршрутах малої і середньої протяжності. Безкоштовною залишилася тільки вода.

З наступної весни авіакомпанії групи перейдуть на свою концепцію харчування на рейсах малої і середньої протяжності.

Раніше безкоштовно при перельоті до 65 хвилин видавали лише один батончик мюслі, від 66 хвилин до трьох годин — горезвісні бутерброди, а з 181 хвилини — тепла їжа.

Авіакомпанія обіцяє тепер пропонувати тільки повноцінну якісну їжу на маршрутах будь-якої протяжності. За гроші.

ЄС продовжує друкувати гроші на ковід-підтримку

Урсула фон дер Ляйен заявила 17 листопада у Twitter про виділення Італії 6,5 млрд євро на підтримку безробітних.

В цілому 14 млрд євро Sure (абревіатура від Support to Unemployment Risks in Emergency) розподіляється Європейською комісією дев'яти державам-членам: на додаток до Італії, Хорватії, Кіпру, Греції, Латвії, Литві, Словенії та Іспанії.

Точно так же, як це сталося з першим траншем Sure, присвяченим Італії, Іспанії та Польщі, в черговий раз про надходження додаткових коштів для Bel Paese оголошує безпосередньо президент Урсула фон дер Ляйен зі свого аккаунту в Twitter.

Завдяки цьому другим траншем держави також зможуть впоратися з раптовим збільшенням державних витрат для збереження зайнятості і покриття витрат, пов'язаних безпосередньо з фінансуванням національних схем короткострокової зайнятості.

Італія штрафує Vodafone

Компанія Vodafone в Італії виплатить штраф у розмірі понад 12,15 млн євро за незаконну обробку особистих даних мільйонів користувачів з метою телемаркетингу. На додаток до виплати штрафу компанія повинна буде прийняти ряд заходів, продиктованих Управлінням, для дотримання національного та європейського законодавства про захист даних.

Економічна допомога ізраїльським студентам

Студенти, які постраждали через викликану коронавірусом кризу, отримають економічну допомогу від держави. Сукупна вартість програми економічної допомоги студентам становить 800 млн шекелів. Вона була розроблена завдяки співпраці кількох міністерств і відомств Ізраїлю. Про це повідомлялося в спільній заяві минулого вівторка Міністерства глави уряду Ізраїлю, Мінфіну, Міністерства вищої освіти, Міністерства соцрівності, ради з вищої освіти і об'єднання студентів.

Програма розрахована на три фази: розширення стипендій, допомога в працевлаштуванні і одноразове 50% відрахування в Нацстрахування, що знизить вартість навчання.

Середа, 18 листопада

Світовий борг злітає до нового рекордного рівня

Коронакриза призвела до того, що і без того рекордно високий рівень глобального зростання піднявся до запаморочливих висот, повідомляє Інститут міжнародних фінансів (IIF) в записці, опублікованій 18 листопада.

У 2020 році глобальний борг може перевищити 277 трлн дол., або 365% світового ВВП. Якщо виключити фінансовий сектор, то борг складе трохи скромніші 210 трлн дол., але це все ще 274% світового ВВП відносно 194 трлн дол. торік (240% ВВП).

Водометами по німецькому дрібному бізнесу

Німецька поліція застосувала водомети для розгону маніфестантів, які протестували минулої середи в центрі Берліна проти обмежень для бізнесу, введених у зв'язку з поширенням коронавірусу. Присутні відмовилися надіти маски і дотримуватися приписаної правилами безпечної дистанції. Деякі протестувальники почали кидати в поліцейських запалені петарди.

Протести в Німеччині почалися після того, як в Бундестазі почалися дебати щодо законопроекту, який узаконить введення правил, покликаних взяти під контроль епідемію: дотримання дистанції, носіння масок в громадських місцях, закриття магазинів і ресторанів.

18 тисяч доларів за Bitcoin

У середу вартість найпопулярнішої криптовалюти — Bitcoin — досягла свого максимуму у 2020 році, перевищивши позначку в 18 тис. доларів.

Про це свідчать дані торгів.

Станом на 12:45 за Києвом вартість біткоіни становила 18 180 доларів (8,71%). У грудні 2017 року один Bitcoin купували за 19,9 тис. доларів. Це був історичний максимум.

Турецька стратегія

Туреччина видала "Росатому" ліцензію на будівництво третього блоку нової АЕС. У Міненерго Туреччини нагадали, що перший енергоблок повинен бути введений в експлуатацію у 2023 році. Проект першої турецької АЕС включає в себе чотири енергоблоки з реакторами ВВЕР-1200 сумарною потужністю 4800 мегаватів. Компанії "Росатома" зараз володіють майже 100% в капіталі "Аккую Нуклеар". Вартість проекту будівництва АЕС становить близько 22 млрд дол.

RAB-тарифи для Ахметова

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила тарифи 19 операторам систем розподілу на 2021 рік з урахуванням стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи), в тому числі для шести компаній з холдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні в середу, воно буде оприлюднено для отримання пропозицій та зауважень з метою остаточного затвердження, передає Інтерфакс-Україна.

Згідно з рішенням НКРЕКП, RAB-тарифи схвалені для АТ "Вінницяобленерго", ПрАТ "Волиньобленерго", АТ "ДТЕК" Донецькі електромережі", АТ "Житомиробленерго", АТ "Запоріжжяобленерго", ПрАТ "ДТЕК "Київські регіональні електромережі", ПрАТ "Львівобленерго", АТ "Миколаївобленерго", АТ "ДТЕК" Одеські електромережі", АТ "Сумиобленерго", АТ "Харківобленерго", АТ "Херсонобленерго", АТ "Хмельницькобленерго", ПАТ "Черкасиобленерго", АТ "Чернівціобленерго", АТ "Чернігівобленерго", ТОВ "ДТЕК "Високовольтні мережі", а також після перерви на нараду — АТ "ДТЕК "Дніпровські електромережі" і ПрАТ "ДТЕК "Київські електромережі".

Схвалені RAB-тарифи для операторів систем розподілу на 8,4-102,6% вище діючих.

Кабмін виділив 210 мільйонів на розвиток міського транспорту

Кабінет міністрів України на засіданні 18 листопада прийняв розпорядження "Про перерозподіл обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Міністерству інфраструктури на 2020 рік для реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком інвестиційних проектів".

Згідно з розпорядженням уряду, зокрема, зменшується обсяг надання кредиту за програмою "Модернізація української залізниці" на 200 млн грн для реалізації інвестиційного проекту "Проект модернізації української залізниці", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Крім того, зменшується обсяг надання кредиту за програмою "Безпека руху в містах України" на 9,82 млн грн для реалізації інвестиційного проекту "Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України". При цьому збільшується обсяг надання кредиту за програмою "Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України" на 209,82 млн грн для реалізації інвестиційного проекту "Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України".

"Вокзальній" — нове життя!

Київський метрополітен розмістив тендерну пропозицію на проектування другого виходу станції "Вокзальна" і реконструкцію існуючої станції. Пропозиції від учасників приймалися до 20 листопада. Аукціон призначений через три дні після завершення подачі заявок.

Метрополітен нагадує, що станція "Вокзальна" — одна з перших п'яти, які почали працювати в першому пусковому комплексі 1960 року. Реконструкція її інфраструктури не проводилася з моменту початку роботи. Водночас давно затребуваний і другий вихід зі станції для якісного обслуговування пасажиропотоку.

Три вирішальних питання

Глава МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що Україні потрібна згода в діях для того, щоб Фонд розглянув програму фінансування.

Про це Георгієва написала у Twitter після телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським.

Глава НБУ уточнив, що зараз з МВФ обговорюється три блоки питань. Перший стосується рішення Конституційного Суду та антикорупційної діяльності в Україні, другий — проекту бюджету України на 2021 рік, третій — роботи самого Національного банку.

Україна і Узбекистан продовжать успішну двосторонню торгівлю

У середу, 18 листопада 2020 року ТПП України і Узбецька республіканська товарно-сировинна біржа підписали Меморандум про взаєморозуміння. Про це повідомляє прес-служба Торгово-промислової палати України.

Метою підписання Меморандуму є зміцнення співпраці між двома організаціями, підвищення її результативності та пошук взаємоприйнятних шляхів поглиблення двосторонньої торгівлі.

Сьогодні на території Узбекистану діє 60 підприємств з участю українського капіталу, водночас як в Україні функціонує 35 спільних підприємств за участю узбецького капіталу

Зараз для українських експортерів є важливим те, що знижені митні та акцизні ставки до 0% на товари, зокрема: цукор, м'ясо та харчові субпродукти свійської птиці, молоко, вершки, загущені або з додаванням цукру та інших підсолоджувальних речовин, яйце птиці свіже, консервоване, борошно пшеничне або житнє, зерно злаків, макаронні вироби та інше.

Раніше "Коментарі" писали, що по всьому світу продовжують фіксувати активне зростання захворюваності на коронавірус. Представник ВООЗ Давид Набарро заявив, що європейські країни належним чином не відреагували на другу хвилю захворювання, тому на початку 2021 року може розпочатися третя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини