Головна Статті Бізнес економіка Поки всі зайняті економікою - Білл Гейтс прикриє Сонце: ділові підсумки тижня (Частина 1)
commentss Cтатті Всі новини

Поки всі зайняті економікою - Білл Гейтс прикриє Сонце: ділові підсумки тижня (Частина 1)

Минулий тиждень був насиченим на події в світі економіки, огляд яких підготував портал «Коментарі»

31 січня 2021, 23:38 comments1290
Поділіться публікацією:

Економічний націоналізм та продовольча безпека стали ключовими поняттями протягом першого місяця 2021 року. Об'єднані Арабські Емірати переходять на виробництво молока, м'яса та морепродуктів з клітинних ліній, залишивши поза поновлюваний тваринний світ в спокої. Фермери третіх країн страйкують проти міжнародних корпорацій, заради збереження своїх господарств, а новий президент США Джо Байден закликає купувати виключно американську продукцію. У цьому ж період технології продовжують завойовувати ринки новими гуманоїдними роботами і скорочуються таксі. Про ці та інші важливі події тижня, що минає — в огляді ділових підсумків тижні від порталу "Коментарі".

Поки всі зайняті економікою - Білл Гейтс прикриє Сонце: ділові підсумки тижня (Частина 1)

Біл Гейтс

Неділя, 24 січня

Google шантажує Австралію

Компанія Google заявляє, що готова вивести свою пошукову систему з Австралії в разі, якщо парламент прийме закон, який змусить його платити засобам масової інформації за свої новини. Про це заявив Мел Сілва, керуючий директор технологічної компанії країни, під час виступу перед комітетом з економічного законодавства Сенат Австралії.

"Принцип необмежених посилань між веб-сайтами є фундаментальним для пошукової системи. У поєднанні з некерованим фінансовим і операційним ризиком, якщо цей законопроект стане законом, у нас не залишиться іншого вибору, окрім як зробити Google Search недоступним в Австралії ", — заявив керівник.

Цей крок залишить 19 мільйонів австралійців, щодня використовують цю послугу, без доступу до пошукових запитів Google, і, за словами Сільви, а також для запобігання "виявлення" 1,3 млн компаній громадянами країни.

Складаний автомобіль виходить на IPO

Ізраїльська компанія з виробництва складних електромобілів City Transformer, яка розробляє компактний міський автомобіль, оголосила про плани первинного публічного розміщення (IPO) на Тель-Авівської фондовій біржі (TASE) у другому кварталі 2021 року за оцінкою в 450-600 млн дол.

Компанія, заснована в 2014 році, розробила автомобіль довжиною 2,49 метра і шириною 1,4 метра зі спеціальною конструкцією, яка може складатися до ширини всього 1 метр для паркування у вузьких місцях. Пасажирська зона жорстка і не піддається впливу складання автомобіля.

Електромобіль має запас ходу від 120 до 180 кілометрів при повній зарядці, в залежності від типу використання, і може рухатися з максимальною швидкістю 90 кілометрів на годину.

Автомобіль вміщує дорослого водія і двох дітей на задньому сидінні або вантаж до 1000 літрів. Центр розробки City Transformer знаходиться в Ізраїлі, і в кінцевому підсумку автомобіль буде вироблятися за кордоном, можливо, в Китаї.

Компанія повідомляє, що в третьому кварталі вона планує випустити кілька автомобілів, щоб дістати схвалення регулюючих органів в Європі в категорії "квадроцикл", що спростить вихід на європейський ринок, але обмежить використання транспортного засобу у порівнянні зі звичайними автомобілями. Очікується, що Car Transformer почне серійне виробництво в 2022 році.

"Північний потік — 2" таки потрібен ЄС

Міністр навколишнього середовища Німеччини Свен Шульце розповіла, які правові наслідки можуть очікувати Берлін, якщо ФРН вирішить зупинити проект "Північний потік — 2". В інтерв'ю медіа групі RND вона нагадала, що рішення про будівництво газопроводу взяли "багато років тому", він майже готовий і "схвалений в правовому порядку". "Якби ми зупинили проект зараз, ми б частково завдали шкоди, кажучи про надійність правових рішень, і, ймовірно, зіткнулися б із судовим розглядом", — додала Шульце.

Нагадаємо, що виконуючий обов'язки міністра енергетики України Юрій Вітренко виступив за від'єднання від енергосистеми з РФ і Білоруссю, заявивши, що Києву необхідно об'єднуватися з європейською енергосистемою. "Нам потрібно терміново від'єднуватися від об'єднаної енергосистеми з Білоруссю і РФ, об'єднуватися з європейською системою. І це як раз буде моє одне з головних завдань, щоб ми були частиною Європи, нормального ринку, де немає свавілля монополістів, де нормальна прозора ціна ", — заявив він.

"До заснування, а за тим ..."

Новий президент США Джо Байден відразу після вступу на посаду зіпсував відносини з Канадою — через нафтопровід.

Відразу після інавгурації президент США Джо Байден відкликав дозвіл на будівництво нафтопроводу Keystone XL з Канади, потужністю 830 тис. Барелів на добу. Нафтопровід повинен був пов'язати нафтовидобувні райони Канади з нафтотранспортною системою США в Небрасці. Планувалося, що частина нафти буде використовуватися всередині країни, а частина піде на експорт через термінали на березі Мексиканської затоки.

Відмовляючись від "спадщини" Трампа, новий глава США б'є по економічних інтересах союзника. Провінція Альберта відразу втрачає 1,1 млрд дол., Які вклала в проект в минулому році. У цій ситуації можуть виграти постачальники російської нафти, на яку стала переходити частина американських НПЗ після ембарго на імпорт сировини з Венесуели.

"Це удар по економіках Канади і Альберти. Це образа на адресу самого головного союзника і торгового партнера США в перший же день роботи нової адміністрації ", — заявив губернатор Джейсон Кенні. Він зауважив, що перехідна команда Байдена до цього просто відмовилася зустрічатися з представниками провінції Альберта.

Близько 80% нафти Канада експортує в США, і нафтопровід, який дешевше, ніж автомобільна або залізнична транспортування, став би третім нафтопроводом, що з'єднує дві країни. Крім того, провінція Альберта, 20% доходів бюджету якої складають роялті нафтогазових компаній, є одним з учасників проекту і вклала в минулому році в будівництво Keystone XL 1,1 млрд дол.

"Овергаз" і "Газпром" офіційно розлучилися

Російський "Газпром" "припинив свою участь у болгарській газовій компанії Overgas Inc.", як повідомляє російський холдинг, отримавши більше 100 млн євро за свою частку і погашення боргів, йдеться в заяві.

Спільна компанія, створена в 1992 році, має статутний капітал у розмірі 50 млн левів. Станом на 31 грудня 2019 року Overgas Inc., що володіє 38,47% акцій Overgas Networks, має заборгованість трохи більше 202 млн левів. 2. BGN в "Газпром експорт".

До 2016 року 50% акцій "Овергаз Інк." належать холдингу "Овергаз", інші 50% — "Газпром експорт" і "Газпром". На практиці до 2016 року саме "Овергаз Інк." був головним всього бізнесу групи "Овергаз", але після того, як "Газпром" припинив поставки в свою дочірню компанію в Болгарії в кінці 2015 року, почалися зміни. Потім контрольний пакет акцій Overgas Networks, який до цього на 100% належав Overgas Inc., перейшов до зареєстрованої у Великобританії DDI Holding ltd. Він повністю належить Сашо Дончеву і членам його сім'ї через споріднену компанію.

Розпочата вже тоді спроба формального поділу не закінчилася через проблеми з банківським кредитом.

Поділ між двома компаніями почалося в 2016 році. Для оплати угоди Overgas Networks візьме позику в розмірі 117 млн євро через кілька банків.

Лукашенко за свободу розвитку приватної власності

У Білорусі буде повна свобода розвитку приватної власності та державно-приватного партнерства. Білоруський президент Олександр Лукашенко звернув увагу, що деяким підприємствам вже по кілька разів опинялася підтримка в тій чи іншій формі. Але цим самим можна вбивати ініціативу керівників на тих підприємствах, де намагаються працювати ефективно і розраховують на власні ресурси.

Нагадаємо, Олександр Лукашенко неодноразово заявляв про те, що в Білорусі не буде загальної приватизації. За його словами, що прозвучали в травні 2020 року, деякі люди пропонують розпродати державні підприємства, а виручені гроші направити на реформи.

При цьому він підкреслив, що "повальна приватизація" — не його політика, хоч сам він і не проти продажу державної власності.

Голландська авіакомпанія KLM скоротить до 1000 робочих місць

Голландська авіакомпанія KLM звільняє ще 1000 чоловік після втрати 5000 робочих місць в минулому році. Як і більшість міжнародних перевізників, KLM, також відома як Royal Dutch Airlines, прийняла серйозні заходи по скороченню своїх операцій після пандемії COVID-19, яка завдала шкоди міжнародним поїздкам.

Закриття кордонів призвело до зупинки більшості літаків в світі, в той час як літаючі авіакомпанії перетворилися в кісткову мережу маршрутів.

"Поточна реальність така, що відновлення далекомагістральних перевезень буде відкладено на більш тривалий термін, ніж очікувалося, в першу чергу через існуючих і нових міжнародних заходів та обмежень на поїздки. Це означає, що KLM доведеться скоротити ще 800-1000 робочих місць, в тому числі 500 співробітників FTE в домені Cabin, 100 в домені Cockpit і від 200 до 400 в області Ground ", — йдеться в заяві авіакомпанії.

Netflix "виходить в нуль"

Компанія потокового відео приголомшила інвесторів, заявивши, що вона "дуже близька" до того, щоб стати справжньою компанією, що генерує грошові потоки, і що їй більше не потрібно брати позики для фінансування своєї повсякденної діяльності. Жаркий етап еволюції Netflix добігає кінця, оскільки він наближається до того, щоб стати законно прибутковим.

У той час як голлівудські виробництва були закриті, а інші медіа-компанії боролися з виниклою нестачею контенту, накопичений Netflix беклог дозволяв випускати хіт за хітом під час локдаунов. Були "Король тигрів", "Стара гвардія", "Емілі в Парижі", "Енола Холмс", "Корона", "Королівський гамбіт", а також нові сезони "Академії Амбрелла", "Пограбування грошей". І "Кобра Кай", а тепер і остання сенсація "Бріджертон". Також в 2021 році планується випускати новий фільм щотижня.

Тим часом, Disney і інші компанії також переходять на потокову передачу, оскільки пандемія завдала удару по їх провідним підприємствам, залишивши безлюдні кінотеатри, тематичні парки і круїзні лайнери. Навіть старі варти медіаіндустрії тепер розуміють, що, щоб залишатися актуальними для глядачів, вони повинні якийсь час миритися з втратами.

Незважаючи на нову конкуренцію і недавнє підвищення цін Netflix, в четвертому кварталі сервісу вдалося додати 8,5 млн передплатників, що на пару мільйонів більше, ніж очікували аналітики. Ці нові користувачі в основному знаходяться за межами США, хоча Netflix вдалося перевершити оцінки навіть в Північній Америці. Акції виросли на 14% після закриття торгів, в результаті чого ринкова вартість Netflix склала майже 250 млрд дол.

Monobank приєднався до Western Union

Віртуальний банк monobank став прямим учасником міжнародної платіжної системи Western Union, повідомив співзасновник monobank Олег Гороховський.

Горохівський додав, що отримання переказів безкоштовно, а виплата доступна в гривнях, євро або доларах, на розсуд відправника.

Згідно з даними на сайті Western Union, учасниками платіжної системи також є 40 з 74 діючих в країні банків, в тому числі "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Укргазбанк", "ТАСкомбанк", "Кредобанк", "Райффайзен Банк Аваль", " Креді Агріколь банк ", ПУМБ, банк" Інвестицій та заощаджень ".

monobank заснували в січні 2017 року колишні топ-менеджери "ПриватБанку" Олег Горохівський, Дмитро Дубілет і Михайло Рогальський. До жовтня-2017 банк випустив першу тисячу кредитних карт, а в лютому 2018 року розпочав залучати гривневі депозити.

Кількість клієнтів monobank в листопаді 2020 року збільшилась до 3 млн чол.

Понеділок, 25 січня

Співробітники Google об'єднаються в глобальний союз профспілок

Співробітники Google з усього світу формують профспілковий альянс. Два тижні тому понад 200 співробітників пошукового гіганта і інших підрозділів материнської компанії Alphabet Inc. створили профспілку для офісів в США і Канаді.

Alpha Global була створена у співпраці з UNI Global Union, федерацією профспілок, яка представляє близько 20 мільйонів робочих по всьому світу і включає профспілки з таких країн, як США, Німеччина, Швейцарія, Швеція та Великобританія.

"Проблеми Alphabet — і створені Alphabet — не обмежуються якоюсь однією країною і повинні вирішуватися на глобальному рівні", — сказала генеральний секретар UNI Крісті Хоффман.

Світова продовольча корзина

Суперечка між урядом Індії та фермерами триває вже дев'ятий тиждень

Уряд Індії планує збільшити доходи від аграрного експорту на 100 млрд доларів до 2023 року, і зробити Індію світової продовольчої кошиком. Щоб цього досягти, експортний ринок повинен мати більш систематичну спрямованість на залучення інвестицій, впровадження інновацій та забезпечення передового досвіду.

Прийняті в вересні 2020 закони, спрямовані на підтримку планів уряду, але послаблять правила продажу, ціноутворення і зберігання сільськогосподарської продукції — правила, які десятиліттями захищали фермерів Індії від вільного ринку. Ці закони безпосередньо впливають на фермерів в Індії, але вони також можуть мати значний вплив на споживачів у всьому світі, які покладаються на Індію щодо багатьох ключових продуктів, таких як спеції, бавовна, рис, чай, бобові.

Керівники фермерів наполягають на повному скасуванні законів, які знецінять їх працю і продукцію. Борги перед банками продовжують рости, х нічим віддавати при зниженні ціни.

Вартість виробництва продовжує зростати. Зростаюча заборгованість перед неформальними лихварями або офіційними банками трагічно змусила тисячі людей позбавити себе життя за останні два десятиліття. Недостатні державні інвестиції в дороги, іригацію та холодильні камери, а також погані кредитні можливості серйозно обмежили продуктивність індійського сільського господарства. Систематична реформа давно назріла.

За повідомленнями Національного бюро даних про злочинності Індії, більше половини фермерів в Індії мають борги, при цьому в 2018 і 2019 роках 20 638 фермерів покінчили життя самогубством. За оцінками FAO, майже 40% врожаю щорічно втрачається або викидається даремно через неефективні ланцюжків поставок.

Тисячі фермерів, що оточують столицю, наполягають, що залишаться там до тих пір, поки їх вимоги не будуть виконані.

BlueNalu — нова продовольча безпека

Принц Халед бін Аль-Валід бере участь у фінансуванні стартапу BlueNalu в сфері харчових технологій на 60 млн дол.

Мета — виробляти морепродукти безпосередньо з клітинного рибного м'яса, а не брати участь у загальних вилові риб, креветок і крабів.

Таку програму вже запустили в області клітинного молока і клітинного м'яса білкового походження.

Принц Халед, відомий у всьому світі як веган і активний прихильник харчових технологій майбутнього, сказав Entrepreneur Middle East, що компанії, орієнтовані на сталий розвиток, такі як BlueNalu, мають більше значення в світі, який все ще бореться з наслідками пандемії COVID-19, вибухнула в 2020 році.

"Майбутнє продуктів харчування, рухоме технологіями і дослідженнями, зараз стоїть на порядку денному уряду, що обумовлено необхідністю вирішити проблему продовольчої безпеки і навіть вирішити проблеми широко поширеного імунітету до антибіотиків, харчових продуктів з хімічними добавками і, останнім часом, до мікропластікам. Кліматична криза і усвідомлення того, яких збитків завдає промислове сільське господарство, також виросли в геометричній прогресії через пандемію. Всі ці елементи сприяли новому усвідомленню і все більш теплому відношенню до технологій харчових продуктів і рішень, які вони надають ", — сказав принц Халед.

Новий раунд фінансування BlueNalu, який слідує за серією A в 20 мільйонів доларів в 2020 році і серією Seed на 4,5 млн дол. В 2018 році, є найбільшим в історії фінансуванням, забезпеченим клітинними морепродуктами.

Казарми для вина

Військові казарми французького міста лібурни будуть переобладнані в винні виробничі потужності. Казарми занедбані з 2009 року.

50 000 кв. м торговельних вулиць, структурованих навколо вина, з наявністю 150 торговців, прикрашені з 5-зірковий палацом. 6000 до 8000 кв. м музею, присвяченого старовинним автомобілям і сучасного мистецтва, або конференц-центр, і, навіть, дитячий парк відпочинок ", — так бачить ситуацію пан Охайон, що купив франшизу Galeries Lafayette і купив бренд Camaïeu в серпні 2020 року.

Цей фараонівському проект спрямований на прийом від 6 до 8 мільйонів відвідувачів на рік. "Перший прорив повинен відбутися в кінці 2022 — початку 2023 року", — зазначив пан Охайон.

Білл Гейтс прикриє Сонце

"Не можна прикрити сонце пальцем", але, може бути, за допомогою науки і техніки — так. Білл Гейтс фінансує проект, який дозволить затемнити сонячне світло, щоб "остудити" Землю.

Дослідження під назвою "Експеримент контрольованих стратосферних збурень" (SCoPEx для його абревіатури англійською мовою) проводиться вченими з Гарвардського університету і має на меті домогтися того, щоб сонячне світло відбивався за межами атмосфери нашої планети.

Це рішення може бути досягнуто шляхом розпилення в атмосферу тонн нетоксичного карбонату кальцію (CaCO3). "SCoPEx — це науковий експеримент, спрямований на поглиблення розуміння стратосферних аерозолів, які можуть мати значення для сонячної геоінженерії", — йдеться на сторінці проекту.

В рамках проекту почнуться випробування, які поки полягають у випуску аеростата з науковим обладнанням, який не буде розпорошувати CaCO3, але буде використовуватися для перевірки маневрування і вивчення комунікаційних і операційних систем.

"Ми плануємо використовувати висотний аеростат. Опинившись на місці, буде випущено дуже невелика кількість матеріалу (100 г 2 кг), щоб створити обурену повітряну масу довжиною приблизно один кілометр і діаметром сто метрів. Потім ми будемо використовувати той же повітряна куля для вимірювання результуючих змін до обуреної повітряній масі, включаючи зміни щільності аерозолю, хімічного складу атмосфери і розсіювання світла "- пояснюють вони.

Наукові противники цього проекту вважають, що сонячна геоінженерія може привести до неминучих ризиків і екстремальним змінам в погодних умовах, які не відрізнятимуться від поточних тенденцій потепління. Захисники навколишнього середовища побоюються, що "різке" зміна в стратегії пом'якшення наслідків стане "зеленим світлом" для продовження викидів парникових газів без будь-яких змін в нинішніх моделях споживання.

Франція і суперетанол

Споживання біопалива, яке містить від 60 до 85% біоетанолу, отриманого в результаті ферментації буряка або зернових, у Франції в 2020 році збільшилася, незважаючи на скорочення автомобільного руху, пов'язане з обмеженнями локдаунов. Споживання палива збільшилася до більш ніж 350 млн л, в той час як обсяг інших видів дорожнього палива впав на 15%, за даними Collective du bioéthanol (Association de la beet et et al. Союз виробників сільськогосподарської алкогольної продукції).

Ціна на E85 також продовжує подобатися автомобілістам. Менш неоподатковуваний, оскільки він виділяє менше CO2, ніж викопне паливо, коштує в середньому 0,66 цента за літр на насосі. Це половина ціни на SP95-E10, "він економить понад 500 євро в рік на 13 000 км пробігу в порівнянні з іншими бензинами", — запевняють в Союзі с \ г виробників.

Вівторок, 26 січня

Геноід Софія клонується

Гонконгська компанія Hanson Robotics планує в першій половині 2021 року розпочати масовий випуск чотирьох моделей роботів, в тому числі людиноподібного робота Софії.

Гіноід на ім'я Софія — людиноподібний робот у вигляді жінки, розроблений гонконгської компанією Hanson Robotics. Її спроектували так, щоб вчитися і адаптуватися до поведінки людей, а також для роботи з ними. З Софією проводили безліч зустрічей з усього світу. У жовтні 2017 року його стала підданою Саудівської Аравії і першим роботом в історії, який отримав громадянство будь-якої країни.

"Миру на тлі COVID-19 буде потрібно все більше автоматизації для захисту людей", — вважає засновник і гендиректор компанії Девід Хенсон. Засновник компанії підкреслив, що має намір продати "тисячі" роботів в 2021 році — як великих, так і маленьких. Але конкретної цифри не назвав.

Крім того, в цьому році Hanson Robotics випустить робота Грейс, розробленого для сектора охорони здоров'я.

Девід Хенсон, засновник і та виконавчий директор "Hanson ROBOTICS": "Ми приступили до масового виробництва андроїда" Софія ". Ось ця, наприклад, вже номер 24. Багато з моделей, створених мною раніше, збиралися тільки вручну. Але тепер ми освоїли широкомасштабне виробництво. Тепер ми в змозі випустити сотні, навіть тисячі таких Софій. Причому ця модель послужить базою для розробки інших видів андроїдів ".

Протест аргентинських водіїв

Вже четвертий день поспіль незалежні водії блокують дороги в Аргентині в рамках протесту проти цін на паливо, непомірні податки і дорожніх зборів. Блокування загрожує експорту зернових і олійних культур, повідомила промислова палата CIARA-CEC.

Погоничі, які об'єдналися в неформальну асоціацію TUDA (Transportistas Unidos de Argentina), почали блокувати шосе на вихідних, через що зерну було важко дістатися до портових терміналів. Акція протесту додає невизначеності в сектор, який в минулому місяці потрясли кілька страйків аргентинських портових робітників.

Зростання світових цін на зерно і олійні насіння викликав побоювання з приводу інфляції цін на продукти харчування і вже призвів до обмеження експорту зерна від основних постачальників, таких як Аргентина і Росія.

Згідно з даними зернової біржі Росаріо, кількість вантажних автомобілів для перевезення зерна на портових об'єктах головного експортного вузла Аргентини — Росаріо на річці Парана — різко скоротилося.

Водії вимагають перегляду своїх витрат, включаючи дорожні збори, страхові ставки, податки і ціни на паливо, повідомили місцевим ЗМІ водії вантажівок TUDA.

"Дія.Бізнес" розширюється

Міністерство цифровий трансформації України планує в цьому році відкрити від 7 до 15 центрів підтримки підприємців "Дія.Бізнес" в різних містах України.

Про це повідомила заступниця міністра цифровий трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іона під час публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії-2030.

"Ми вже зараз спілкуємося з такими містами, як Черкаси, Вінниця, Ужгород, Одеса, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Кременчук та іншими", — сказала Іона.

Вона зазначила, що в 2020 році в Україні було відкрито 3 таких центри: в Харкові, Миколаєві та в КНУ ім. Шевченко.

Іона нагадала, що центри "Дія.Бізнес" — це частина масштабного національного проекту Мінціфри з розвитку підприємництва в Україні.

Друга частина проекту — онлайн-платформа "Дія.Бізнес", на якій можна отримати послуги з безкоштовного консалтингу і пройти безкоштовне навчання в онлайн-школі. Також на платформі доступні: інтерактивний довідник, кейси, новини, каталог виставок і подій для підприємців і багато іншої інформації, яка може знадобитися і цікавою для бізнес-спільноти.

Джанет Йеллен обрано головним фінансистом Америки

Переважною більшістю голосів в понеділок Сенат Сполучених Штатів проголосував за утвердження Джанет Йеллен 78-м міністром фінансів. 74-річна Йеллен. Це перша жінка, що зайняла посаду в Міністерстві фінансів за 231 рік, і тільки друга людина, коли-небудь займав посади голови Федеральної резервної системи і міністра фінансів одночасно.

Основною проблемою буде підтримка економіки США, оскільки вакцинація від COVID-19 продовжує поширюватися по всій території США. Статистика підкреслює глибину кризи, з яким Йеллен спробує справитися: приблизно на десять мільйонів чоловік менше безробітних у порівнянні з рівнем до пандемії, а рівень безробіття серед працівників перевищує 20%.

Новий міністр фінансів сказав Конгресу, що наведення мостів між підприємствами та безробітними в постпандеміческій світ є її головним пріоритетом.

"Ні обраний президент, ні я не пропонуємо цей пакет допомоги без урахування боргового тягаря країни", — сказала Йеллен Фінансовому комітету Сенату на слуханнях у вівторок. — Прямо зараз, коли процентні ставки знаходяться на найнижчому рівні, найрозумніше, що ми можемо зробити, — це діяти по-крупному ".

Оскільки випадки COVID-19 все ще вирують, незважаючи на розгортання вакцини, Йеллен доведеться якомога швидше надати Конгресу пакет адміністрації Байдена на 1,9 трильйона доларів. Відповідно до пропозиції, закон, крім іншого, включатиме додаткові стимулюючі чеки на суму 1400 доларів США та додаткові 400 доларів США в тиждень у вигляді допомоги по безробіттю.

Республіканці майже не заперечували проти її затвердження, і тільки 15 сенаторів від Республіканської партії проголосували проти при остаточному голосуванні в понеділок. У своєму голосуванні по підтвердженню кандидатури голови ФРС сім років тому Йеллен отримала 11 голосів Республіканської партії "за" при голосуванні 56-26 (18 сенаторів пропустили голосування через снігову бурю в січні 2014 року).

Нацбанк попередив банки про ризики при роботі з нардепом Дубинським через санкції США

Національний банк України попередив банки про ризики при співпраці з особами, які перебувають під санкціями США, в тому числи з депутатом Олександром Дубинським ( "Слуга народу").

Відповідний лист НБУ опублікувала LIGA.net.

У списку санкцій потрапили сім громадян України: депутат від Слуги народу Олександр Дубинський, екс-прокурор Костянтин Кулик, колишній депутат Олександр Онищенко, бізнесмени Антон Симоненко, Андрій Теліженко, Петро Журавель.

Раніше Дубинський повідомив, що monobank запропонував йому закрити свій рахунок

Паби Британії без підтримки

Більшість пабів у Великій Британії, яким довелося закритися через коронавірусних органичений в грудні, не отримали обіцяну урядом допомогу в розмірі одноразової гранту на одну тисячу фунтів. В середньому лише 1 з 4 пабів зміг отримати цю суму.

"Час минає, а тисячі пабів все ще чекають обіцяні гранти. З огляду на, що ми зараз в третьому локдауне, це скандал. Власники пабів по всій країні щодня перевіряють свій рахунок в очікуванні цих грошей. Вся наша індустрія висить на волосині. Для багатьох пабів ці гроші — це питання виживання ", — каже Емма Маккларкін, представник Британської асоціації пабів і виробників пива.

До середини грудня 2020 року у Великобританії діяла триступенева система коронавірусних обмежень. Друга стадія обмежень передбачала закриття пабів, в яких не подають їжу, і тільки наливають алкоголь. Для допомоги цим закладам Борис Джонсон пообіцяв виділити по одній тисячі фунтів на додаток до багатьох інших заходів підтримки, в тому числі програму оплачуваних державою відпусток і пільгових кредитів. З 4 січня в Англії діє локдаун, що має на увазі повне закриття всіх питних закладів, магазинів з одягом і інших бізнесів ща винятком життєво важливих.

Середа, 27 січня

Регулятори тиснуть на Deutsche Bank

Крістіан Сьюінг, генеральний директор Deutsche Bank, взяв участь в засіданні 50-х щорічних зборів Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) в Давосі, Швейцарія. Уже в середу представники Європейського центрального банку провели бесіди з менеджерами Deutsche Bank, включаючи Sewing, в яких вони заявили, що генеральний директор повинен передати прямий контроль над підрозділом іншому члену правління.

За їх словами, регулюючі органи побоюються, що у Крістіана Сьюінга занадто багато справ, він розпорошується і упускає інвестиційні ризики банку. За словами джерел, вони хочуть, щоб Sewing передав повсякденний контроль іншому менеджеру, але він збереже за собою основну відповідальність в якості генерального директора групи відповідно до їх пропозиціями.

Deutsche Bank відмовився коментувати роль Сьюінга або будь-які розмови з ЄЦБ з приводу відмови генерального директора від прямого контролю над інвестиційно-банківських підрозділом.

Найбільший банк Німеччини — один з небагатьох великих банків в світі, який поклав повсякденний нагляд за інвестиційними банками на свого генерального директора. У більшості банків це підрозділ контролюють інші члени правління.

Проблема клімату як оборонна програма

У середу міністр оборони президента Джо Байдена Ллойд Остін виступив із заявою, в якому підтримав прагнення Байдена вирішити проблему зміни клімату, і сказав, що Пентагон "вживе відповідних заходів політики, щоб приділити пріоритетну увагу міркувань зміни клімату в нашій діяльності і оцінки ризиків".

Для оподаткування особливо багатих росіян створять спеціальну інспекцію

Федеральна податкова служба (ФПС) Росії створює спеціальну інспекцію для VIP-клієнтів. Таким чином, вважати податки дуже багатих росіян будуть окремо, повідомляє видання VTimes.

Як зазначається, інспекція буде займатися податками росіян, чиї доходи перевищують 500 мільйонів рублів на рік. В даний час підрозділи в регіонах РФ (за місцем реєстрації платників податків) займаються перевіркою даних про їх доходи, активи і складних операціях. Однак, органам на місцях не вистачає інформації.

У публікації з посиланням на неназваного співробітника податкових служб, відзначається, що навіть коли дані про фінансові рахунки російських податкових резидентів, які знаходяться за кордоном, потрапляють в регіональні інспекції, місцеві службовці ФНС не завжди знають, що з ними робити.

"Якість перевірок податкових органів в регіонах не завжди висока. Перед новою інспекцією буде стояти завдання: збирати досьє на багатьох росіян для більш точної оцінки їх податків ", — пише агентство.

В Україні закінчився вугілля для опалення країни

Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій скоротилися до історичного мінімуму (455 тисяч тонн), що не дає гарантій для енергобезпеки країни.

Про це заявив головний диспетчер компанії "Укренерго" Віталій Зайченко на засіданні Національної комісії з держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг.

"Хочу звернути увагу, що половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тисяч тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тисяч тонн на Слов'янській ТЕС, яка, як ви знаєте, не працює", — сказав він.

За словами Зайченко, протягом минулої морозної тижні енергосистему України вдалося збалансувати завдяки збільшенню імпорту електроенергії з Білорусії.

Іпотека під 7%

Кабінет міністрів на засіданні в середу, 27 січня, затвердив постанову про запуск програми компенсації відсотків за іпотечними кредитами за рахунок коштів Фонду розвитку підприємництва.

Постанова прийнята з доопрацюванням протягом двох днів і буде представлено на підпис прем'єр-міністру в п'ятницю, 29 січня, повідомляє прес-служба Офісу президента.

Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва буде компенсувати процентну ставку до рівня 7% річних по іпотечних кредитах, наданих позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості. Компенсацію відсотків Фонд юудет надавати по кредитах, виданим через уповноважені банки.

Як уточнив міністр фінансів Сергій Марченко, нова програма "Доступна іпотека" буде впроваджується через Фонд розвитку підприємництва шляхом внесення змін до постанови №28 та №29 від 24 січня 2020 року, згідно з якими фінансується державна програма "Доступні кредити" 5-7- 9% ".

Угорщина представить Україну кредит на суму 50 млн євро на будівництво доріг на Закарпатті

Про це міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомив на прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в середу.

Міністр підкреслив, що Угорщина підготувала проект модернізації моста через річку Тиса в Загоні і хотіла б реалізувати цей проект.

"Ми хотіли б відкрити новий прикордонний пункт між Великим Ходаса і Великий Паладій. Ми готові дати кредит на 50 млн євро на будівництво доріг на Закарпатті. І до цього моменту ми надали гранти на суму 16 млрд форинтів, мова йде про 34 тис. Проектів. І в рамках цього ще 22 млрд — гранти для Закарпаття ", — зазначив Сийярто.

При цьому він зазначив, що підтвердив керівника Закарпатської облдержадміністрації ідею про те, що Угорщина готова продовжити автостради M3 і M31 до кордону з Україною і готова взяти участь у розвитку структур з української сторони.

Пріоритетні проекти, які будуть фінансуватися в рамках договору: будівництво об'їзної автомобільної дороги Берегового і с.Астей; капітальний ремонт дороги Петрове — КПП "Паладь", поточний середній ремонт дороги M24 Мукачево — Берегово.

тільки американське

Президент США Джо Байден підпише новий наказ з девізом "купувати все американське", що підкреслює істотну спадкоємність в торговельній політиці США, незважаючи на радикальну зміну тону по відношенню до адміністрації Дональда Трампа.

За даними Wall Street Journal, наказ буде містити в собі жорсткість правил державних закупівель, щоб федеральним агентствам було складніше купувати імпортні товари, а також перегляд визначення продуктів американського виробництва з підвищенням вимог до місцевого виробництва.

"Федеральний закон вимагає, щоб державні органи надавали преференції американським фірмам, проте ці преференції не завжди реалізовувалися послідовно і ефективно", — зазначено в документі.

Щорічно федеральний уряд розподіляє близько $ 600 млрд на контракти для приватних компаній. З прийняттям нового указу, планується збільшення урядових замовлень для малого бізнесу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини