Головна Новини Бізнес економіка Співпраця України та МВФ: програма на 5 млрд доларів під питанням
commentss НОВИНИ Всі новини

Співпраця України та МВФ: програма на 5 млрд доларів під питанням

У Міжнародному валютному фонді не змогли однозначно відповісти на питання про те, чи буде продовжена програма на 5 млрд дол. для України

29 липня 2020, 18:10 comments1101
Поділіться публікацією:

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман відмовився підтвердити, що діюча програма Фонду в Україні йде за планом (on track). Про це пише "Новий час".

Співпраця України та МВФ: програма на 5 млрд доларів під питанням

Так, під час організованого Київською школою економіки онлайн-форуму "Корпоративне управління: втрата суверенітету або антидот корупції?" блогер і фінансист Сергій Фурса запитав Люнгмана про те, чи може він підтвердити, що програма МВФ для України йде за раніше узгодженим планом. Люнгман не зміг відповісти на це питання ствердно, хоча офіційно програма ще діє. "Я утримаюся від відповіді на це питання", — сказав він.

Обізнані джерела "НВ Бізнес" також підтвердили, що МВФ "заморозив" для України програму. "МВФ обіцяв приїхати в липні, але так і не приїхав...", — сказав співрозмовник.

Україна підписала з МВФ меморандум, після чого МВФ 9 червня затвердив для країни нову програму stand-by на 18 місяців у розмірі 5 млрд доларів, з яких вже отримано 2,1 млрд дол. Всього від МВФ в цьому році Україна планувала отримати 3,5 млрд дол. Відразу ж після цього посилилися атаки на НБУ депутатами, наближеними до колишнього власника ПриватБанку Ігорю Коломойському. І вже 1 липня Яків Смолій подав заяву про відставку через політичний тиск.

Водночас, як розповів в інтерв'ю LIGA.net Йоста Люнгман, в центрі програми співробітництва України та МВФ в рамках програми Stand by знаходяться незалежність НБУ, поточна модель управління центральним банком, продовження економічної політики інфляційного таргетування, плаваючого валютного курсу, накопичення міжнародних резервів і зміцнення фінансового сектора.

Новий глава НБУ Кирило Шевченко, призначений замість Смолія 16 липня, запевнив, що незалежність центробанку буде збережена.

Раніше "Коментарі" писали, що Кирило Шевченко вперше зустрівсяз представниками МВФ. Новий глава Нацбанку в першу чергу заявив, що регулятор буде дотримуватися раніше погодженого курсу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини