Головна Статті Бізнес економіка Штрафи і судові позови проти Google, Facebook, Mastercard і Amazon: ділові підсумки тижня (Частина 2)
commentss Cтатті Всі новини

Штрафи і судові позови проти Google, Facebook, Mastercard і Amazon: ділові підсумки тижня (Частина 2)

Головні події у світі економіки очима журналістів порталу "Коментарі"

13 грудня 2020, 23:34
Поділіться публікацією:

Пошуки можливих способів поповнення бюджетів спантеличують багатьох керівників країн і мерів великих міст. Економічно вдало закрити рік, що минає також є пріоритетом ділових кіл світу. Результат — додаткові податки для середнього класу і вдалі угоди для великого бізнесу. Ці та інші події тижня, що минає проаналізували журналісти порталу "Коментарі".

Штрафи і судові позови проти Google, Facebook, Mastercard і Amazon: ділові підсумки тижня (Частина 2)

Четвер, 10 грудня

У США розпочато розслідування щодо сина Джо Байдена

Прокуратура штату Делавер в США веде розслідування відносно Хантера Байдена, сина переможця президентських виборів в США Джо Байдена. Як повідомляють ЗМІ в четвер, розслідування пов'язане зі сплаченими Хантером Байденом податками.

Генпрокурор "завернув" Роттердам+

Антикорупційні органи безрезультатно просили Офіс генерального прокурора замінити керівника групи прокурорів з розслідування справи "Роттердам+". Про це в четвер заявив директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник в ефірі одного з телеканалів.

Говорячи про ситуацію навколо закриття справи прокурором, він зазначив: "Було розуміння, що ми рухаємося в напрямку суду, а тут вночі детектив заходить до реєстру і бачить, що справа вже закрита".

За словами Ситника, в даний час розслідування справи зупинено.

Hyundai купує роботів

Hyundai Motor Co. купує американського виробника роботів Boston Dynamics Inc. у японській SoftBank Group. Сума операції складе трохи менше 1 трлн вон (921 млн дол.).

Boston Dynamics відома видатними розробками в області робототехніки, однак залишається збитковою. Компанія, заснована групою інженерів Массачусетського технологічного інституту (MIT), була куплена Google в 2014 році, а в 2017 році продана SoftBank Group.

Boston Dynamics випускає, зокрема, чотириногого робота Spot, а також робота-гуманоїда Atlas і робота-птицю Handle.

Hyundai Motor, яка має намір зробити робототехніку одним з основних двигунів зростання бізнесу поряд з розробкою електромобілів і машин на водневих паливних елементах, раніше пообіцяла інвестувати в цей сектор до 1,5 трлн вон до 2025 року.

Лондон буде в Сінгапурі

У четвер Великобританія підписала угоду про вільну торгівлю з Сінгапуром, що дало їй ключовий плацдарм в Азії. Лондон шукає свій шлях після виходу з Європейського союзу, в той час як переговори по угоді після Брексіта застопорилися.

Угода значною мірою повторює існуючий пакт між ЄС і Сінгапуром, при цьому місто-держава заявляє, що воно буде охоплювати більше 22 млрд дол. Торгівлі.

Він скасовує тарифи, дає обом країнам доступ до ринків одне одного в сфері послуг і знижує нетарифні бар'єри в електроніці, автомобілях і запчастинах для них, фармацевтичних продуктах, медичних пристроях і виробництві поновлюваної енергії.

Мита будуть скасовані до листопада 2024 роки, до того ж терміну, що і угода між ЄС і Сінгапуром, колишньої британської колонією, яка підтримує тісні зв'язки з Лондоном.

Підписання в четвер стався після того, як прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен прийняли рішення до неділі визначитися з майбутнім переговорів після Брексіта після тригодинного вечері, в результаті якого сторони залишилися "кожен при своєму".

У Великобританії і ЄС не вистачає часу, щоб досягти угоди про майбутніх торговельних відносинах до того, як в кінці року закінчиться перехідний період після Брексіта.

Страйк в Total

Співробітники французької НПЗ Total в Грандпюітс (Сена і Марна) почали 48-годинний страйк у четвер, 10 грудня, о 6 годині ранку в знак протесту проти проекту реконструкції заводу, запущеного нафтовою групою. Зокрема, передбачається ліквідація 150 прямих робочих місць.

В кінці вересня Total оголосила про свій намір припинити переробку нафти на своєму історичному місці з початку 2021 року і про свій план інвестувати 500 мільйонів євро, щоб перетворити його до 2024 року в "платформу з нульовим вмістом нафти", призначену для виробництво агротопліва.

Також буде побудований завод з виробництва "биопластика", вироблений з биоразлагаемого і переробляється цукру, а також завод з переробки пластику і дві фотоелектричні електростанції. Сьогодні в рамках проекту планується зберегти 250 з 400 робочих місць в Grandpuits. В Total запевнили, що не буде ніяких звільнень, а тільки достроковий вихід на пенсію і внутрішня мобільність на інші об'єкти.

США вводять санкції проти Туреччини

Сполучені Штати готові накласти санкції на Туреччину в зв'язку з придбанням у минулому році російських систем ППО С-400, повідомили Reuters в четвер.

Росія поставила С-400 класу "земля-повітря" в минулому році, а Туреччина зазнала їх зовсім недавно, в жовтні. Анкара заявила, що вони не будуть інтегровані в системи НАТО, не будуть представляти загрози, і закликала до створення спільної робочої групи з цього питання.

Але Сполучені Штати підкреслили, що С-400 становить загрозу в будь-якому випадку, і дійшли до того, що в минулому році оголосили, що виключають Туреччину з програми винищувачів F-35 через рішення Анкари.

Стелс-винищувач F-35 компанії Lockheed Martin — найдосконаліший літак в арсеналі США, який використовується членами НАТО та іншими союзниками США.

Чотири джерела, включаючи двох офіційних осіб США, заявили, що це може погіршити і без того проблемні відносини між двома країнами і союзниками по НАТО.

Санкції будуть націлені на оборонну промисловість і її главу Ісмаїла Демір.

Турецька ліра ослабла після цієї новини. Санкції США можуть завдати шкоди економіці Туреччини, яка вже бореться з уповільненням зростання, викликаним коронавірусів, двозначною інфляцією і сильно виснаженими іноземними резервами.

Найбільший бюджет ЄС

Європейський парламент і Рада Євросоюзу досягли угоди за наступним бюджету ЄС — багаторічної фінансової структурі на 2021-2027 роки. Політичний пакет, узгоджений з парламентом, включає додаткові 15 млрд євро на деякі з найвідоміших програм ЄС: HORIZON EU отримує додатково 4 млрд євро, ERASMUS PLUS — 2,2 млрд євро додаткових і бюджет EU4Health збільшиться на додаткові 3,4 млрд євро.

Ключова частка всіх цих програми — підтримка економіки в період постпандеміческого світу.

Угода має на увазі вступ в силу семирічного бюджету в січні майбутнього року і в ЄС сподіваються, що він прокладе шлях до відновлення економіки.

Пакет на загальну суму в 1,8 трильйона стане найбільшим пакетом, коли-небудь фінансувалися з бюджету ЄС. Це допоможе відновити Європу після COVID-19 і зробити її більш екологічної, більш стійкою і краще пристосованою до поточних і майбутніх викликів сучасності.

Польща і Угорщина домоглися свого

Угорщини та Польщі вдалося внести в текст додаткові вказівки, які суттєво обмежують застосування санкцій. Обом країнам були надані гарантії, що санкції не застосовуватимуться до тих пір, поки суд ЄС не прийме рішення, чи відповідають вони закону ЄС.

На прийняття такого рішення можуть піти роки. Іншими словами, механізм верховенства закону не може бути застосований до парламентських виборів 2022 року.

Це був дуже важливий запит прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, хоча публічно він ніколи не обговорювалося.

Точно так же Угорщині і Польщі не доведеться побоюватися капітального ремонту судової системи, оскільки компромісну угоду дозволить фінансові санкції тільки в тому випадку, якщо суди були замішані, наприклад, в конкретному розкраданні грошей ЄС.

Це була важлива поступка Брюсселя. Ще один важливий елемент компромісної угоди — посилення "гальм безпеки" на випадок, якщо країні загрожують фінансові санкції. Європейська Рада в такому випадку постарається сформулювати спільну позицію. У законопроекті йдеться, що припинення виплат не потребують одностайності лідерів ЄС.

Новини про компромісну угоду підняли ціни на акції на Будапештській фондовій біржі. Контрольний індекс BUX виріс на 2,57%, що зробило Будапештської біржу однією з найприбутковіших бірж Європи.

Акції OTP, провідного банку ЦСЄ, виросли на 4,39% до сесійної максимуму в 12 840 форинтів при обороті в 14,3 млрд форинтів. Нафтогазовий гігант MOL також додав 3,4% до своєї вартості і до кінця дня склав 2066 форинтів. Дві інші блакитні фішки, МТелеком і Ріхтер, знизилися. Угода також призвело до ралі форинта, який торгувався вище рівня 361 по відношенню до євро. У середу ввечері валютна пара котирувалася на рівні 357.

Росія заборонила ввезення товарів з Азербайджану

Москва раптово заборонила ввезення в Росію яблук і томатів з Азербайджану і знайшла вірус мозаїки пепіно в Армавірського вірменських помідорах. Тому починаючи з четверга, 10 грудня, забороняється ввезення в Росію томатів і яблук з Азербайджану.

Регулятор відзначив, що раніше неодноразово в імпортованої з Азербайджану продукції знаходили шкідливі мікроорганізми, про що ставилося до відома Агентство продовольчої безпеки Азербайджану.

Азербайджан — великий постачальник рослинної продукції в Росію. Агентство дає статистику, згідно з якою імпорт азербайджанських свіжих і охолоджених томатів в 2019 році склав 172,359 тисячі тонн (30,9 відсотка в загальному обсязі імпорту цієї продукції) — Азербайджан займав перше місце по постачаннях цього виду продукції в Росії.

Одночасно Москва ввела тимчасові обмеження на поставки томатів і перців з Вірменії на територію Російської Федерації. Санкції стосуються продукції, виробленої тільки в одному регіоні.

Jysk розширює мережу до 72 магазинів в Україні

ТОВ "Юск Україна" (Київ), що розвиває в Україні мережу магазинів меблів і товарів для дому JYSK групи компаній Jysk Group (Данія) 10 грудня відкрило другий магазин в Житомирі, таким чином розширивши мережу в нашій країні до 72 об'єктів.

Згідно з повідомленням, площа нового магазина становить 1,2 тис. Кв. м.

Мережа JYSK почала розвиватися в Україні в 2004 році. Станом на 11 грудня 2020 року мережа представлена 72 магазинами, а також інтернет-магазином.

На міжнародному ринку мережу JYSK налічує понад 2,9 тис. Магазинів в 51 країні, переважно в Європі.

"Укразлізниця" піднімає тарифи

"Укрзалізниця" в 2021р планує збільшити тарифи на пассперевозкі, збільшити чистий прибуток до 3,5 млрд грн, в порівнянні з плановим показником в 0,07 млн грн в 2020 році при скороченні виручки на 3,2% — до 86,504 млрд грн.

Відповідно до фінплану, EBITDA "Укрзалізниці" в 2021 році в порівнянні з планом 2020 року має зрости на 5,4% — до 19,175 млрд грн, а капітальні інвестиції більш ніж в 2,1 рази — до 27,238 млрд грн.

Так, на капітальне будівництво в наступному році планується направити 7,252 млрд грн, на купівлю / виготовлення основних засобів — 8,484 млрд грн, на модернізацію основних засобів — 5,785 млрд грн і на капремонт — 5,189 млрд грн.

Згідно з проектом фінансового плану УЗ, доходи від вантажних перевезень скоротяться на 5,2% в порівнянні з планом на 2020 рік і збільшаться на 11,8% в порівнянні з прогнозом на 2020 рік — до 72,088 млрд грн.

Доходи від перевезення пасажирів прогнозуються в розмірі 7,762 млрд грн, що на 43,6% вище плану-2020 і майже в 2 рази більше очікуваного результату поточного року.

"У 2021 року передбачено індексація тарифів на перевезення пасажирів у внутрішньому сполученні, з 1 березня на 2% щомісяця. Додаткові доходи складуть 557,9 млн грн ", — наголошується в фінплані компанії.

П'ятниця, 11 грудня

Exxon Mobil і BP вже не перші

Виробники альтернативної енергії NextEra, Iberdrola і Enel випередили за вартістю великі нафтові компанії, такі як Exxon Mobil Corp. і BP PLC.

Ці вітряні і сонячні компанії, про які багато в професійному середовищі навіть не чули, показали перевершує вартість на торгах у четвер.

Disney збирається наздогнати Netflix протягом року

Приголомшена успіхом Disney, провідна світова комунікаційна група, запрограмувала випуск десятків фільмів, в яких присутня безліч героїв всесвітів Marvel і "Зоряних воєн", з метою привернути до 350 мільйонів передплатників на свої послуги відео — до 2024 року.

Через тринадцять місяців після запуску Disney гігант з Бербанка (Каліфорнія) домігся 86,8 мільйона передплатників. Це той рівень, якого в листопаді 2019 року Боб Чапек, бос групи, розраховував досягти тільки в 2024 році.

У зв'язку з обмеженням і закриттям більшості кінотеатрів з березня, Disney готується надолужити згаяне. Netflix, піонер цього формату поширення, в даний час має майже 200 мільйонів передплатників по всьому світу.

Протягом чотирьох років Disney планує витрачати від 14 до 16 мільярдів доларів на рік на створення нового контенту. Це сума, яку Netflix витрачає сьогодні, коли умови зйомок не дуже порушені пандемією.

Контент буде забезпечений такими студіями як як Disney Studios, Disney Animation, Pixar, Lucasfilm, Marvel, 20th Century, Searchlight або Blue Sky.

Disney прискорює перехід на режим потокового відео, випереджаючи кінотеатри і ТБ.

Венеціанська комісія оприлюднила рішення про реформу КСУ

Венеціанська комісія рекомендує зобов'язати Конституційний суд України (КСУ) вказати конкретні причини визнання неконституційним кожного окремого положення закону. Дисциплінарна процедура повинна регулюватися законом про КСУ з більш докладними деталями, викладеними в Правилах процедури.

Можливість відновлення справ у КСУ повинна бути встановлена тільки тоді, коли встановлено кримінальну відповідальність судді в зв'язку з цим рішенням (наприклад, одержання хабара).

Слід дати більш чітке і докладний визначення "конфлікту інтересів", наприклад: коли певний фінансовий конфлікт інтересів, особливо коли це випливає з встановлених НАПКА протоколів, або ж НАБУ початок розслідування.

Влада Франції оштрафували Google і Amazon на 130 мільйонів євро

Влада Франції оштрафували американські компанії Google і Amazon на 100 млн євро і 30 млн євро відповідно за порушення законодавства про захист приватної сфери користувачів. Про це повідомило французьке відомство по захисту приватних даних CNIL.

Відомство звинуватило сайти Google.fr і Amazon.fr в тому, що їх користувачі автоматично отримують на свої комп'ютери куки, багато з яких мають рекламні цілі.

Штраф на суму в 35 млн євро призначений компанії Amazon Europe Core. У випадку зі штрафом для Google 60 млн євро припадає на компанію Google LLC, а 40 млн євро — на Google Ireland Ltd.

Сировинні товари піднялися в ціні до максимуму за 6 років

Індекс цін на сировинні товари Bloomberg Commodity Spot Index піднявся на 1,3% — до максимального рівня з 2014 року.

Зростають ціни на мідь і на нафту, яка відновлюється після удару, викликаного локдаунамі.

Погодні катаклізми і високий попит в Китаї сприяють зростанню цін на продукцію рослинництва.

Поточна динаміка свідчить про кардинальну зміну ситуації в порівнянні з піком пандемії, коли ціна на нафту WTI впала нижче нуля в зв'язку з переповненням нафтосховищ, а вартість базових металів опустилася до мінімуму за багато років.

Аналітики Goldman Sachs відзначають, що недавнє зростання цін на сировину є лише початком "більш тривалого структурного бичачого" тренда на сировинних ринках.

Експерти Bank of America, в свою чергу, прогнозують "помірний" підйом цін в 2021 році на тлі відновлення світової економіки.

Мідь подорожчала на 70% в порівнянні з березневим рівнем — до максимуму за більш ніж сім років. Цьому сприяли зростання використання металів для виробництва електроніки і обладнання для альтернативної енергетики.

Соєві боби і кукурудза недавно підскочили в ціні після посухи в Південній Америці і Європі, в той час як Китай закупив великий обсяг американської сільськогосподарської продукції. Ціни на пшеницю зросли в зв'язку з побоюваннями, що Росія може обмежити експорт, щоб стримати зростання цін на продукти харчування.

Винятком із загальної тенденції є золото, яке в останні місяці дешевшало як актив "тихої гавані" на тлі новин про вакцину і початку процесу передачі влади в США Джо Байдена. Однак річне зростання цін на золото може стати максимальним за останнє десятиліття.

Джек Дорсі замість Санта Клауса

Вісконсін роздасть 500 тис. Доларів в рамках програми "гарантованого доходу". У той час як Конгрес ламає голову над тим, чи відправляти американцям ще одну партію чеків на допомогу у зв'язку з коронавірусів, що фінансуються за рахунок боргу, — місто Медісон може почати вкладати частину грошей генерального директора Twitter Джека Дорсі, прямо в кишені обраної групи медісонцев — в рамках пілотного проекту "гарантований дохід".

Офіс мера Сатьі Родс-Конвей оголосив на цьому тижні, що місто Медісон отримає до 500 тис. Дол. З 15 млн. Дол., Які Джек Дорсі зовсім недавно передав мерам як гарантованого доходу.

Група фінансової підтримки була заснована в червні для пілотних програм гарантованого доходу, з метою лобіювання таких програм на національному рівні.

Ідея забезпечення американських домашніх господарств прямими державними платежами для використання на свій розсуд існує вже кілька десятиліть. Мартін Лютер Кінг-молодший бачив в цьому спосіб зменшити бідність. Зовсім недавно це було ключовою опорою в платформі кандидата в президенти від демократів Ендрю Яна.

Ukrainian Startup Fund профінансує ще 8 стартапів

Наглядова рада Ukrainian Startup Fund за результатами сімнадцятого Pitch Day вирішив профінансувати ще вісім стартапів на 25 тис. Дол., Повідомляє прес-служба фонду в п'ятницю.

Всього в пітчингу брали участь 12 проектів. Але в перелік стартапів-переможців увійшли:

— Supplio — автоматизована платформа поповнення запасів для постачальників косметики, яка інтегрує їх зі своїми клієнтами (салони краси, аптеки, магазини), забезпечуючи автоматичне керування замовленнями;

— iCardy — сервіс, що дозволяє з 99% вірогідністю в режимі реального часу діагностувати ризик виникнення проблем серця;

— AssayMe — персональний Wellness & Health assistant, що дозволяє користувачам контролювати стан свого здоров'я за допомогою медичних експрес-тестів в домашніх умовах;

— Recoshelf — за допомогою розумних IoT камер спостерігає за полками в магазинах, перевіряє наявність товару, асортимент і ціни, допомагає підняти продажі на 5-6%;

— Reelly — digital платформа, яка допомагає знайти відповідального експерта з нерухомості в потрібному сегменті і локації;

— BloggerMall — платформа для співпраці з блогерами, що дозволяє рекламодавцям замовляти рекламу у блогерів швидко, безпечно і ефективно завдяки таким вбудованим інструментам, як аналітика сторінок блогерів в соцмережах, фільтри для пошуку блогерів з необхідною ЦА, функції "Безпечна угода" і рейтингова система;

— Chargeback Optimizer — платформа автоматизованої обробки проблемних операцій з платіжними картками для банків, платіжних провайдерів, підприємств торгівлі і сервісу, дозволяє зменшити вартість і скоротити час розгляду претензій та повернення коштів клієнтам;

— Advisera — рішення для отримання підприємцями бізнес-консультацій від міжнародних спеціалізованих експертів за допомогою Machine Learning алгоритму;

— Український фонд стартапів — державний фонд, створений з ініціативи Кабінету міністрів. Його метою є надання фінансування технологічним компаніям на початкових стадіях розвитку (pre-seed і seed).

Обидві палати Конгресу США затвердили нові санкції проти "Північного потоку-2"

Сенат Конгресу США в п'ятницю проголосував за законопроект про оборонний бюджет на фінансовий 2021 рік, який включає нові санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".

На підтримку законопроекту висловилася переважна більшість сенаторів.

Раніше на цьому тижні закон також підтримала Палата представників США, і таким чином, в п'ятницю після голосування Сенату законопроект отримав схвалення всього Конгресу США.

Тепер проект надходить на підписання до президента США Дональда Трампа, який раніше погрожував застосувати проти нього право вето, а також закликав республіканців голосувати проти нього.

промисловий безвіз

Віце-прем'єр-міністр — міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявила, що вдалося домовитися про підписання угоди АССА, так званого промислового безвіза, за деякими видами продукції з доданою вартістю.

За її словами, з 1 січня 2021 року відкривається можливість переглянути умови торгівлі з ЄС в напрямку їх подальшої лібералізації.

Це означає, що вироблена в Україні продукція, яка буде підпадати під ці категорії, в разі отримання сертифікату українського органу ринкового нагляду, буде мати безперешкодний доступ на ринок ЄС.

Субота, 12 грудня

Всесвітній банк підтримає бідних в Україні

Світовий банк ухвалив рішення виділити Україні кошти за проектом модернізації системи соціальної підтримки населення. Кредит буде складати 300 мільйонів доларів. Таке рішення було прийнято в зв'язку з тим, що через пандемію коронавируса за межею бідності в нашій країні можуть виявитися більше мільйона чоловік. На думку регіонального директора Світового банку Арупа Банерджі, фінансові програми можуть запобігти бідність близько одного мільйона чоловік.

"Нафтогаз" купує компанію для видобутку сланцевого газу

Антимонопольний комітетУкраіни почав розгляд справи про концентрацію у вигляді отримання НАК "Нафтогаз України" у власність частки в статутному капіталі ТОВ "Надра Юзівська", що забезпечує перевищення 50% голосів в управлінні компанії.

Зараз ТОВ "Надра Юзівська" на 100% належить державному ПАТ "НАК" Надра України ", компанія має спеціальний дозвіл на розвідку і видобуток газу на Юзівській площі до 2063 року.

Юзівський ділянку площею 7,886 тис. Кв. км розташований в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей.

За оцінками "Надра України", потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб. м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток в 10 млрд куб. м, оптимістичний — в 20 млрд куб. м.

Позов проти Mastercard на суму 18,5 млрд доларів

У п'ятницю Верховний суд Великобританії дозволив порушити груповий позов в розмірі 14 млрд фунтів стерлінгів (18,5 мільярдів доларів) проти Mastercard, за нібито завищення плати більш ніж 46 млн чоловік у Великобританії протягом 15-річного періоду.

Результат може повернути дорослим в Великобританії право на 300 фунтів стерлінгів кожному.

Суд відхилив апеляцію Mastercard, заклавши основу для першого позову масових споживачів у Великобританії, поданого відповідно до нового правовим режимом, і встановивши стандарт для ряду інших, застопорилися групових позовів.

"Mastercard ... стягувала надмірну плату за транзакції за картками протягом тривалого періоду часу, і, мабуть, знала, що це призведе до невидимих податків для британських споживачів", — сказав Уолтер Меррікс, юрист, який очолює справу.

скупка фармацевітікі

Британська компанія AstraZeneca купує американського виробника ліків Alexion Pharmaceuticals за 39 млрд дол. Готівкою і акціями, щоб зміцнити свої позиції в області імунології та рідкісних захворювань.

AstraZeneca, один з лідерів фармацевтичної галузі в пошуках вакцини COVID-19, заявила в суботу, що акціонери Alexion отримають 60 доларів готівкою і 2,1243 американських депозитарних акцій AstraZeneca (АДА) за кожну акцію Alexion.

Британська компанія заявила, що ради директорів обох компаній схвалили угоду, яка, за умови схвалення регулюючими органами і акціонерами, повинна бути закрита в третьому кварталі 2021 року.

Швейцарія заморозила активи Лукашенко

Швейцарія заморозила фінансові активи президента Білорусі Олександра Лукашенка після жорстоких виборів в цій східноєвропейській країні.

Уряд заявив, що Лукашенко і син Віктор є одними з 15 осіб, яким заборонений в'їзд або поїздка по Швейцарії.

Бенксі піднімає ціни на нерухомість

Сім'я, що володіє будинком в Брістолі на вулиці Парк-роуд, вирішила відмовитися від планів продажу нерухомості після того, як вуличний художник Бенксі намалював на його стіні чхати стареньку.

Будинок, на якому з'явилося графіті, був виставлений на продаж, угода повинна була відбутися вже наступного тижня, але тепер власники нерухомості від неї відмовилися. Швидше за все, вартість будинку виросте багаторазово: житло на цій вулиці в Брістолі коштує близько 300 тисяч фунтів, а роботи Бенксі продаються на аукціонах за мільйони фунтів.

Найближчим часом власники будинку планують встановити захисний екран, щоб запобігти руйнуванню роботи.

У Великий Лондон — тільки за гроші

Мер Лондона Садок Хан запропонував організації Transport for London розглянути можливість введення платного в'їзду в британську столицю для розв'язання кризи з фінансуванням. Згідно з пропозицією Хана, в'їзд в Большой город тепер буде коштувати додаткових 3,50 фунтів стерлінгів, такий захід допоможе зібрати близько 500 млн фунтів на рік.

Лондон вступив у відкритий конфлікт з урядом Великобританії через небажання останнього надати кошти на функціонування лондонського міського транспорту. На одному із засідань парламенту глава уряду Борис Джонсон навіть безпосередньо звинуватив Садика Хана в тому, що той довів TfL до банкрутства, хоча в дійсності лондонський транспорт набрав кредитів на великі суми в той час, коли мером був Борис Джонсон.

У Лондоні вже діє платний в'їзд до центру міста, так званий congestion charge, вартість якого становить 15 фунтів.

Штраф за контент в ЄС

Великі технологічні компанії, такі як Google і Facebook, зіткнуться зі штрафами в розмірі до 6% від обороту, якщо вони не зроблять більше для боротьби з незаконним контентом і не будуть розкривати більше про рекламу на своїх платформах відповідно до проекту правил Європейського Союзу.

Жорстка політика ЄС, про яку має бути оголошено наступного тижня, відбувається на тлі зростаючого нагляду з боку регулюючих органів щодо технологічних гігантів і їх контролю над даними і доступом до своїх платформ.

Директор ЄС з цифрових технологій Тьєррі Бретон, який підкреслив, що великі компанії повинні нести більшу відповідальність, представить проект правил, відомих як Закон про цифрових послугах (DSA), 15 грудня.

Компанії повинні будуть публікувати відомості про свої онлайн-рекламодавців і показувати параметри, які використовуються їх алгоритмами для пропозиції і ранжирування інформації. Незалежні аудитори будуть контролювати дотримання правил, а країни ЄС забезпечують дотримання правил.

Facebook відмовився від коментарів перед публікацією документа ЄС. Google сказав, що на даному етапі нічого додати.

Раніше "Коментарі" писали про головних ділових події першої половини тижня, що минає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини