Головна Новини Бізнес економіка Тарифи і ціни на продукти: як вони можуть змінитися у другому півріччі
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифи і ціни на продукти: як вони можуть змінитися у другому півріччі

Експерти розповіли, чи чекати підвищення тарифів та цін на продукти в Україні

7 липня 2020, 12:39 comments2393
Поділіться публікацією:

Експерти спрогнозували для видання "Коментарі", як і чому можуть змінитися тарифи й ціни на харчові продукти в Україні у другому півріччі.

Тарифи і ціни на продукти: як вони можуть змінитися у другому півріччі

"Можливе припинення тренду здешевлення нафти, а за нею – і газу"

Передбачається, що світова економіка у другому півріччі буде демонструвати ознаки пожвавлення. Як правило, це супроводжується зростанням цін на базові товари, зазначає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

"Тому можливе припинення тренду здешевлення нафти, а за нею – і газу (хоча значного зростання чекати не доводиться, оскільки глобальна мобільність залишається обмеженою). Це може вплинути на тарифи та ціну палива. Як наслідок – на ціни багатьох товарів, – пояснює експерт. – З іншого боку, низька купівельна спроможність буде утримувати ціни від істотного зростання".

Новим інфляційним поштовхом, на думку Ярослава Жаліло, може також стати формування цін на новий урожай.

"Агробізнес буде продавати його з урахуванням своїх сподівань на піврічну перспективу. І якщо пожвавлення економіки не буде помітним, аграрії будуть закладати підвищені девальваційні ризики й дещо завищувати ціну", – вважає експерт.

Ярослав Жаліло вважає, що поки що  не визначено вплив монетарного чинника.

"У випадку некоректного застосування монетарних стимуляторів, про які у контексті зміни голови НБУ не говорить тільки лінивий, надмірне "накачування" економіки грошима може прискорити споживчу інфляцію, позаяк розблокує обмежувач низької платоспроможності, – говорить заступник директора НІСД. – Втім, поки це лише застереження, яке треба враховувати при змінах в грошово-кредитній політиці".

"У нас фактично весь ринок (і постачання електроенергії, і постачання газу) монополізований"

Голова Національної Ради економічного розвитку й Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко впевнений, що об'єктивних причин для зростання житлово-комунальних тарифів в Україні немає. А ось суб'єктивні, на жаль, є.

"Якщо говорити про економічно обґрунтовані тарифи, порівнюючи що і скільки коштує в Україні та в сусідніх країнах, яка там і у нас зарплата, яка собівартість послуг, то ми, по факту, платимо як європейці. І коли кажуть, що українці не платять повний обсяг комунальних послуг, потрібно розуміти умови ринку, – підкреслює Олексій Дорошенко. – Якщо ви штучно підвищили ціну, прибираючи конкуренцію, споживач просто не може платити стільки, скільки хочуть постачальники послуг. А у нас фактично весь цей ринок (та постачання електроенергії, і постачання газу) монополізований. Постачальники закладають у тарифи великі втрати, які за фактом доводиться платити споживачеві. Тієї ж води, як відомо, втрачається 20-30%".

Окремий момент – питання несплати за комунальні послуги. За словами експерта, йдеться про близько 10-20% обсягів ЖКП, які роками не сплачує ряд споживачів. У підсумку все перекладається на плечі доброчесно платника податків.

"Якщо прибрати монополістів і знайти механізм стягнення боргів за ЖКП, ми вийдемо на нормальну собівартість, – впевнений Олексій Дорошенко. – А поки все буде, як є, суб'єктивно підвищувати тарифи будуть знову і знову. При відсутності об'єктивних факторів для цього. Світ побачив грандіозніше падіння цін на енергоресурси. Газ, електрика. Але у нас – свої ігри з божевільними диспропорціями між дешевою атомною енергетикою і дуже дорогою альтернативною "зеленою". Суть в тому, що держава гарантувала інвесторам такий роздутий тариф на 15 років. І як би через меморандуми не намагалися тепер його знизити, через суд інвестори можуть домогтися свого. І платити все одно доведеться. З держбюджету, тобто з наших з вами податків".

Президент, на думку експерта, намагається якось впливати (в тому числі через своїх людей в НКРЕКП) на те, щоб тарифи не підійматися. Бо їх зростання однозначно вдарить по його рейтингу. Але через те, що вигодонабувачами від зростання тарифів є люди, близькі до президента, він дає їм на відкуп різні сфери економіки. У тому числі енергетику.

"Підкреслюю, причин для підвищення комунальних тарифів немає. Але цілком можливо – підвищення відбудеться, – говорить Олексій Дорошенко. – Тому що джерел отримання грошей у наших олігархів стає все менше, їх можливості обмежені. Ну, а тарифи на комуналку – невичерпний ресурс отримання доходів".

Не бачить експерт і причин для зростання цін на харчі.

"Фактично, у нас була неконтрольована інфляція в березні. Вона змінилася трендом на пониження у квітні. У травні ми не дійшли до традиційно низької позначки на сезонні овочі та фрукти (як буває з травня по вересень), але і сильного підвищення цін немає, – підкреслює економіст. – Тож не думаю, що буде зростання інфляції (і відповідно – цін на харчові продукти) в другому півріччі. Адже світові ціни стабілізувалися, і врожай ми отримаємо, схоже, все ж хороший".

До того ж, зазначає Олексій Дорошенко, позначається обмеження купівельної спроможності.

"Вона сильно впала, приблизно як було у 2015-му, коли ми побачили, як серйозно люди стали економити, як просіла економіка, як розкрутилася, інфляція. Зростання доходів і зараз упав, що обмежує і зростання цін. Так що друге півріччя я бачу досить позитивним – з точки зору відсутність передумов для зростання цін. І негативним – з точки зору зростання доходів", – резюмує експерт.

"Овочі та фрукти, швидше за все, будуть дорожчими, аніж минулого року"

Експерт з питань політики та економіки Всеволод Степанюк вважає, що комунальні тарифи можуть зрости.

"Все через не правильний розрахунок їх собівартості, – пояснює експерт. – Туди хочуть включати всі капітальні витрати за рік, що методично не вірно. Але такі побажання МВФ, вітчизняних олігархів і влади, що контролюють постачання цих послуг".

Щодо цін на харчові продукти, то вони, за словами Всеволода Степанюка, в Україні сильно залежать від зовнішньої кон'юнктури – і можуть рухатися різноспрямовано.

"Овочі (хіба що крім картоплі) та фрукти, швидше за все, будуть дорожче минулого року. А ось, приміром, крупи можуть бути навіть дешевше, – вважає експерт. – Це пов'язано як з погодними умовами, так і з зовнішніми цінами на ці товари".

Нагадаємо, ціни на нафту почали різко знижуватися: названі причини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини