Головна Новини Бізнес економіка У Європі визнали неефективність органів, створених в Україні за ініціативи Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

У Європі визнали неефективність органів, створених в Україні за ініціативи Заходу

Експерти, політики і представники з ЄС, Ізраїлю та США обговорили судову систему в Україні

4 вересня 2020, 12:00
Поділіться публікацією:

Залучення іноземців до процесу реформування судової системи України — не найкраща ідея, оскільки попередні спроби проводити реформи під керівництвом закордонних структур не привели до бажаного результату. Так вважає колишній депутат Європарламенту, а нині політичний аналітик і стратег Франк Швальба-Хот. Про це він заявив під час міжнародної конференції "Діалог про правосуддя-2", яка відбулася в середу в Києві.

У Європі визнали неефективність органів, створених в Україні за ініціативи Заходу

"Як демонструють дані соціологічних досліджень, довіра громадян до інститутів, створених за іноземної участі, є низькою", — визнав Швальба-Хот.

Так, на конференції профільні експерти, політики та представники з ЄС, Ізраїлю та США обговорювали судову систему в Україні та світові практики. Експерт звернув увагу на те, що українці не довіряють судовій реформі, зокрема 43% не бачать змін на краще.

"Дані опитувань свідчать про те, що пересічний українець знає про судову реформу 2014-2017 років дуже мало, або не відчув її взагалі у своєму повсякденному житті", — зазначив Швальбах-Хот.

Він також підкреслив, що "відсутність чіткої моделі судової реформи тягне за собою недовіру до судових органів, хаос в судових структурах і корупцію".

Неефективною експерт вважає і створену в Україні систему оцінки суддів, яка знову потребує реформування, на що звернула увагу ОБСЄ.

"Ми бачимо, що невирішених проблем багато. Але, сподіваюсь, спільними зусиллями, ми зможемо змінити ситуацію до кращого", — резюмував Франк Швальба-Хот.

У зв'язку з карантинними обмеженнями через пандемію Covid-19, європейські учасники конференції брали участь в ній в онлайн-форматі.

Варто зазначити, що обмін думками між українськими та міжнародними експертами намагалися зірвати. Під час виступу голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрія Костіна анонім повідомив про замінування приміщення КВЦ "Парковий", де зібралися київські учасники зустрічі. В результаті будівлю було евакуйовано і конференцію довелося перервати приблизно на годину.

Крім того, напередодні конференції ряд українських громадських організацій намагалися провести кампанію з дезінформації її європейських учасників.

Попри це, спілкування все ж відбулося. Цей факт, як вважають організатори заходу, свідчить про бажання європейських фахівців у сфері права вести діалог з Україною.

Додамо, що перша частина конференції відбулась 22 жовтня 2019 року в Європарламенті в Страсбурзі. У ній теж взяли участь фахівці у судовій сфері з ЄС і міжнародних організацій, експерти, а також ряд народних депутатів і представників судової системи України.

Раніше повідомлялося, що міжнародні експерти оцінили судову реформу в Україні часів Порошенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини