Головна Новини Бізнес економіка У пошуках глави НБУ: як вибір може вплинути на співробітництво МВФ і України
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив У пошуках глави НБУ: як вибір може вплинути на співробітництво МВФ і України

Експерти розповіли, чи є ймовірність припинення співпраці МВФ і України, про яку заявила колишня глава НБУ Валерія Гонтарєва

9 липня 2020, 11:31 comments1134
Поділіться публікацією:

В інтерв'ю британському виданню Central Banking колишня голова НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що МВФ повинен припинити виплату коштів в Україні в рамках програми stand-by у разі, якщо на посаду голови НБУ не призначать незалежного фахівця. Експерти оцінили для видання "Коментарі" цю заяву, а також ймовірність припинення співпраці МВФ і України.

У пошуках глави НБУ: як вибір може вплинути на співробітництво МВФ і України

"НБУ повинен почати працювати на інтереси України"

Міжнародний експерт, економіст в Економічному дискусійному клубі Ігор Гарбарук вважає важливим зрозуміти критерій незалежності НБУ.

"Що це, в поданні пані Гонтарєвої? Її особиста оцінка? Думка тих фінансових структур, з якими вона співпрацює? Тому що може виявитися, що головний критерій "незалежності" – подобається та чи інша людина Гонтарєвої іже з нею – чи ні... Тому питання незалежності у такому ракурсі досить умовне, – вважає експерт. – Нехай Гонтарєва згадає, як вона приходила в кабінет до свого патрона, п'ятого президента Порошенка, і разом вирішували питання, пов'язані з банківською системою України".

На думку Ігоря Гарбарука, НБУ повинен бути передбачуваний як для міжнародних партнерів, так і для національної економіки, українського бізнесу, Кабміну.

"І якщо він і повинен бути незалежним – а він повинен – то це, насамперед, від зовнішніх впливів. Не важливо – це наші внутрішні олігархи чи великі міжнародні корпорації. НБУ повинен почати працювати на інтереси України. У цьому, як мені здається, полягає суть незалежності національного фінансового регулятора", – підкреслює економіст.

Гонтарєвій же експерт радить замість того, щоб розповідати із Лондона, як будувати краще майбутнє в Україні, повертатися і будувати його тут. І не вносити розлад у стосунки України з міжнародними партнерами.

"Що стосується нашої співпраці з МВФ. Впевнений, що ми як добропорядні позичальники повинні виконувати умови отримання кредитів. В МВФ сидять прагматики. Вони вміють рахувати гроші, в тому числі, які вже влили в Україну. І вони, безумовно, хочуть отримати їх назад – з виконанням із нашого боку певних умов. Не думаю, що вони будуть звертати увагу на деструктивні заяви колишніх українських чиновників", – резюмує Ігор Гарбарук.

"Всі кредитори, по суті, заробляють на Україні гроші"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній називає позицію Гонтарєвої "огидною" і спрямованою проти України.

"Це – відверта диверсія проти країни. І не тільки Гонтарєвої, але і всієї цієї гоп-компанії, яка окупувала НБУ за останні п'ять років, – вважає експерт. – Йде гра проти України заради задоволення своїх амбіцій. А "віддана" людина в розумінні цієї тусовки – це той, хто буде продовжувати максимально послаблювати українську економіку, кредитування якої зробили фактично неможливим".

Рішення Зеленського про зміну глави НБУ Якова Смолія є, на думку Тараса Загороднього, правильним.

"Смолій продовжував політику Гонтарєвої, спрямованої на що завгодно, але точно не на реальну підтримку української економіки, – підкреслює експерт. – Потрібно послабити вимоги щодо кредитування. За тим, що впровадили Гонтарева і Ко, кредит можуть отримати хіба що торговці зброєю, наркотиками та іншими надприбутковим різновидами кримінального бізнесу... Що стосується МВФ, то ніхто з нами співпрацювати не припинить. Адже всі кредитори, по суті, заробляють на Україні гроші. Навіщо ж втрачати цього виду джерела доходу?"

"Незалежність означає рівновіддаленість від усіх політичних сил та олігархів"

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько нагадує, що фінанси люблять тишу. Про що, схоже, забули наші політики, економісти, фінансисти і так далі.

"Останні події навколо Національного банку України можуть призвести до порушення фінансової стабільності та втрати досягнень у цій сфері, – впевнений експерт. – За останні кілька років в Україні знижено рівень інфляції до рекордних декількох відсотків, що дало можливість знизити облікову ставку НБУ до 6%. Це рекордно низька ставка, яка відповідно знижує відсоток за кредитами комерційних банків. Бізнес має можливість кредитуватися".

Це, підкреслює Володимир Манько, є великим досягненням Нацбанку, який починаючи з 2014 року проводив політику таргетування інфляції, тобто застосовував інструменти для поступового зниження інфляції. На сьогодні це завдання можна вважати виконаним, вважає експерт: інфляція зведена до мінімальних показників, що сприяє економічному розвитку.

"Але історія з відставкою глави НБУ і заяви, зроблені останнім часом з цього приводу, можуть порушити досягнуту стабільність. Всі сторони конфлікту повинні розуміти це та утриматися від різких дій, – зазначає Володимир Манько. – Новим головою НБУ, дійсно, повинна бути призначена незалежна і професійна людина, авторитетна у фінансових колах України й світу. Незалежність означає рівновіддаленість від всіх політичних сил та олігархів від влади й уряду".

Бо як тільки головою Нацбанку стане висуванець від влади, він не зможе діяти самостійно, упевнений експерт. В результаті почне задовольняти ті ж урядові "хотілки" щодо друку грошей для наповнення ними економіки.

"Це може спричинити ситуацію, коли уряд буде звітувати про припинення економічного падіння, а НБУ доведеться констатувати зростання інфляції, – пояснює Володимир Манько. – Окремо слід зазначити, що главою Нацбанку має стати людина дуже далека від олігарха Коломойського. В іншому випадку нас чекає порушення домовленостей з МВФ щодо ПриватБанку  і розрив відносин з цією міжнародною фінансовою інституцією".

Як повідомлялося, Україна виконала ще одну умову МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини