Головна Новини Бізнес економіка Україна через підвищення акцизу на стіки для нагрівання тютюну недоотримає 9 млрд грн - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна через підвищення акцизу на стіки для нагрівання тютюну недоотримає 9 млрд грн - експерти

Дослідження показало, що в Євросоюзі акцизи на альтернативні тютюнові вироби в 4 рази нижче, ніж на звичайні

13 жовтня 2020, 15:46
Поділіться публікацією:

Різниця в акцизах дозволяє європейським курцям споживати потенційно більш безпечну тютюнову продукцію. А в Україні навпаки — депутати підвищили акциз на стіки для нагрівання тютюну відразу в 4 рази, що може коштувати держбюджету 9 млрд грн. недоотриманого акцизу і знову збільшити рівень куріння звичайних сигарет (часто нелегального походження), передають "Факти".

Україна через підвищення акцизу на стіки для нагрівання тютюну недоотримає 9 млрд грн - експерти

Так, в країнах Європейського Союзу акцизи на стіки для нагрівання тютюну приблизно в 4 рази нижче, ніж на традиційні сигарети, як повідомляється в дослідженні Науково-дослідного інституту фіскальної політики Університету Державної фіскальної служби України.

Середній розмір акцизу від 1000 традиційних сигарет в ЄС становить 135,6 євро. А від 1000 стіків для систем нагрівання тютюну — 35,3 євро. Найменший розрив в розмірі акцизів фіксується в Болгарії (майже в 2,5 рази), найбільший — в Нідерландах і Данії (більш, ніж в 5 разів).

На думку експертів, різниця в акцизах допомагає Євросоюзу більш активно знижувати рівень споживання звичайних сигарет, дозволяючи тим курцям, які не можуть кинути палити, переходити на потенційно менш небезпечні системи нагрівання тютюну.

Поки в країнах Європи активніше використовуються електронні сигарети. Тут лідерами стали Великобританія (3,6 млн вейперів при 12 млн курців) і Італія (2 млн вейперів при 12,6 млн курців). Також більше 1 млн італійців перейшли з сигарет на системи нагрівання тютюну. Приблизно по 750 тис. користувачів систем нагрівання тютюну в Німеччині і Польщі.

За даними дослідження, Польща набагато активніше заохочує перехід курців зі звичайних сигарет на альтернативну продукцію, ніж Україна. Там на електронні сигарети і системи нагрівання тютюну перейшло в два рази більше курців, ніж в Україні.

Хоча в Україні продовжує палити 9,6 млн чоловік, проте, приблизно 670 тис. курців вже перейшли з звичайних сигарет на електронні та ще 380 тис. вважають за краще системи нагрівання тютюну.

Цей природний процес зміни споживчих переваг спостерігався б і далі, як і в країнах Євросоюзу, але Верховна Рада України вже зробила крок назад в цьому напрямку, різко збільшивши акциз на стіки для нагрівання тютюну — відразу в 4,2 рази.

Експерти НДІ фіскальної політики оцінюють негативний ефект для держбюджету від такого різкого підвищення акцизу на рівні 9 млрд грн. недоотриманого акцизу. На їхню думку, є ризик того, що через різке підвищення акцизу і ціни крім контрабандних сигарет в Україну почнуть надходити контрабандні стіки для нагрівання тютюну. Оскільки навіть зараз ціна на них в Україні вже трохи вище, ніж в Молдові й Білорусі, а після такого істотного підвищення акцизу, стане набагато вище, ніж в сусідніх країнах. Також не виключають контрабанду більш дешевих і низьких за якістю стіків з Китаю.

Крім того, є ризик, що через подорожчання частина споживачів переключиться на інші тютюнові вироби і нікотиновмісну продукцію — в т.ч. на електронні сигарети, де акциз буде нижче, або повернеться до паління традиційних сигарет.

Експерти також нагадали, що в 2019 році через підвищення акцизу на сигарети і пов'язаних з ним небажаних трансформацій тютюнового ринку держбюджет недоотримав понад 13 млрд грн. Щоб не повторити подібну ситуацію експерти НДІ фіскальної політики Університету ДФС радять прийняти план поступового підвищення акцизу на стіки для нагрівання тютюну — не більше ніж на 35% в рік.

Нагадаємо, Україна увійшла в топову п'ятірку з постачання контрафактних сигарет в країни Європи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини