Головна Новини Бізнес економіка Україна і МВФ: коли і за яких умов буде новий транш
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна і МВФ: коли і за яких умов буде новий транш

Експерти розповіли, які шанси України отримати транш МВФ до кінця року

18 листопада 2020, 14:01
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. У тому числі — про транші й виконання Україною своїх зобов'язань. Чи допоможе це, а також недавній візит глави НБУ Кирила Шевченка в США — отримати довгоочікуваний транш цього року? Якщо не цього — то коли та за яких умов? Відповідь дали "Коментарям" експерти.

Україна і МВФ: коли і за яких умов буде новий транш

"Для більшої частини українців нічого хорошого цей транш не обіцяє"

Політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ Микита Трачук зазначає, що в релізі Офісу президента за підсумками переговорів з МВФ повідомляється наступне: обговорювалися податкова, судова реформи, питання з Конституційним судом України, з е-декларуванням.

"Зеленський висловився за подальше зміцнення незалежності НБУ. Що особливо смішно, тому що НБУ якщо від кого і незалежний — так це від самої України, — підкреслює Микита Трачук. — Особисто мені неприємний підлесливий тон релізу ОП. Відразу згадується травень 2019-го. Хіба Зеленського вибирали за тим, щоб він "структурні маяки" від МВФ браво виконував, щоб ми обговорювали з Фондом рішення нашого КСУ? Мені здавалося, що ми вибирали його за тим, щоб він максимально доклав зусиль до погашення наших боргів, до неприпустимості влізання в нову кредитну кабалу. Щоб було планомірне зниження впливу міжнародних кредитних інституцій, в тому числі спекулятивних, на нашу країну".

Політолог не виключає, що ми отримаємо транш від МВФ або "під ялинку", або в кінці зими. Але задається питанням — а чи потрібен нам цей транш?

"Для більшої частини українців нічого хорошого цей транш не обіцяє, крім фінансової (а з нею і політичної) залежності від міжнародних кредитних структур, які диктують нам свою волю... Думаю, що гроші МВФ ми отримаємо рано чи пізно. Але в МВФ знають, що ми — не найбільш благонадійний партнер. Тому такі зволікання з кредитом", — зазначає Микита Трачук.

При цьому, підкреслює експерт, самому Фонду не вигідно не давати нам грошей.

"Який сенс дозволяти Україні планомірно виходити з-під їхнього впливу? Швидше вони й далі будуть підтримувати нас цими подачками, які глобально нас ніяк не врятують, — міркує політолог. — Наша боргова залежність буде лише збільшуватися. За що "спасибі" новій владі, яка не захотіла шукати шляхи фінансового, економічного суверенітету. За яким однозначно було б відновлення політичного, зовнішньополітичного суверенітету. Але наша нова влада пішла стопами попередників, так само улесливо розмовляючи з міжнародними кредиторами і займаючи у них гроші. А тому, швидше за все, закінчить як і попередня влада".

"У цьому році грошей МВФ для України точно не буде"

Політтехнолог Олександр Кондратенко вважає, що в цьому році грошей МВФ для України точно не буде.

"Все, про що заявляють і Зеленський і Шевченко, на сьогодні не має конкретики. Крім того, немає і конкретних домовленостей щодо візиту місії в Україну в цьому році, — зазначає експерт. — Можна скільки завгодно говорити про те, що ми не втрачаємо оптимізму, що шанс отримати транш до Нового року все ще є. Але, по факту, зараз МВФ цікавиться КСУ і антикорупційною діяльністю в Україні, бюджетом, а також роботою НБУ. А у світлі останніх подій з першими двома пунктами у нас — ну дуже великі проблеми".

Крім невирішеної конституційної кризи, досі не прийнятий бюджет на 2021 рік, нагадує Олександр Кондратенко. Раніше квітня наступного року, швидше за все, грошей ми не побачимо.

"У деяких ЗМІ раз у раз говорять про зовнішнє управління. Мовляв, злісні кредитори хочуть нами зовні управляти і викачують з нас останнє. Частка правди в цьому, звичайно, є, і кредитні гроші просто так не дають. Але важливо розуміти, що, наприклад, гроші від МВФ потрібні більше як сигнал для інших європейських партнерів, а не як сума на рахунку", — резюмує експерт.

Раніше експерти оцінили економічні перспективи України: що буде з траншем МВФ і курсом долара.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини