Головна Новини Бізнес економіка В Україні подорожчають хліб, молоко і крупи: експерт назвав ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні подорожчають хліб, молоко і крупи: експерт назвав ціни

Експерт пояснив, від чого залежать ціни на продукти в Україні

17 жовтня 2020, 04:45 comments1307
Поділіться публікацією:

В Україні незабаром можуть подорожчати борошно, крупи, хліб, а от картопля в цьому році буде залишатися відносно дешевою. Про це "Коментарям" сказав екскерівник Держспоживслужби, радник зі стратегічного розвитку президента "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

В Україні подорожчають хліб, молоко і крупи: експерт назвав ціни

Ціни на зерно і субпродукти виросли вже у вересні. Розраховувати на серйозне зменшення цін також не варто — в зв'язку з тим, що аграрії втратили значну частину врожаю через посуху. Відповідно, слід очікувати поступового зростання цін на борошно, крупи, хліб орієнтовно на 10% в горизонті 4-6 місяців.

А ось ціни на картоплю в дрібному опті істотно нижче торішніх. У міру того, як буде вичерпуватися обсяги пропозиції від дрібнотоварних неорганізованих виробників, товарні виробники спробують дещо підняти ціни. Однак, до торішніх 15 грн за кг для споживача якщо справа і дійде, то точно не в поточному календарному році. У більшій чи меншій мірі це стосується більшості товарних позицій так званого борщового набору.

Що стосується цін на молоко і молокопродукти, ринок уже звик до конкуренції з боку імпорту, переважно з ЄС. Там середні ціни на молоко дещо зросли, але знаходяться нижче рівня перших місяців поточного календарного року. Тому сезонне зростання цін (через зменшення надоїв) можливе в межах 5-10% до січня, але потім ціни традиційно можуть розгорнутися в іншу сторону.

Ціни на м'ясо в ЄС перебувають на рівні, відповідному або нижче, ніж в попередні роки. Радикальна зміна малоймовірна. Тому і на українському ринку можна очікувати відносно стабільних цін. Але з поправкою на курс долара. При серйозній залежності від експорту й імпорту, внутрішні ціни на продовольство будуть в значній мірі залежати від курсової динаміки.

Нагадаємо, статистика показала, як змінилися ціни на продукти у вересні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини