Головна Статті Бізнес економіка Віскі для птахів, автомобілі зі сміття і жінка на Місяці: чим запам'ятався минулий тиждень (Частина 2)
commentss Cтатті Всі новини

Віскі для птахів, автомобілі зі сміття і жінка на Місяці: чим запам'ятався минулий тиждень (Частина 2)

Світ економіки змушений підлаштовуватися під Коронавірусние реалії. Як це відбувалося минулого тижня - в огляді «Коментарів»

7 грудня 2020, 16:00
Поділіться публікацією:

Незважаючи на яскраві суперечки про карантинні обмеження, переговори з бізнесом і варіанти з компенсаціями, діловий світ все ж вирішує зробити собі канікули і запускати лижні курорти. Що ще відбувалося в період з 3 по 6 грудня — в огляді порталу "Коментарі".

Віскі для птахів, автомобілі зі сміття і жінка на Місяці: чим запам'ятався минулий тиждень (Частина 2)

Світова економіка

Четвер, 3 грудня

Болгарія збільшує безвідсоткові кредити

Міністерство економіки і Болгарський банк розвитку збільшить ліміт можливих безвідсоткових позичок для фізичних осіб, який може досягти 6900 левів. Про це в четвер заявив міністр економіки Лачезар Борисов в передачі "Здрастуй, Болгарія" на телеканалі Nova TV.

"Умови будуть скорочені, ліміт збільшений, і позики будуть надаватися через наші 12 комерційних банків-партнерів. Можливістю безвідсоткового кредиту можуть скористатися і люди, зарплати яких були знижені в результаті пандемії ", — пояснив він.

На "Apple" посипалися судові позови

Європа слідом за США вимагає компенсацію за "старіння" телефонів. Європейська асоціація по захисту прав споживачів вимагає від американської компанії "Apple" виплатити близько 180 млн євро за "умисне уповільнення роботи старих моделей айфонів".

Два члена асоціації — Іспанія і Бельгія — вже подали відповідні позови, в процесі підготовки скарги від Італії та Португалії. Претензії стосуються більш 3 млн апаратів 6-ї моделі, проданих в цих країнах з 2014 по 2020 рік ".

Раніше, в березні компанія "Еппл" погодилася виплатити 500 млн доларів для врегулювання аналогічних претензій в США, але при цьому не визнала своєї провини.

У лютому наглядовий орган Франції оштрафував "Еппл" на 25 млн за введення споживачів в оману. Раніше антимонопольний орган Італії оштрафував корпорацію на 10 млн після того, як з'ясувалося, що оновлення програмного забезпечення викликає "серйозні збої і значно знижує продуктивність" смартфонів.

Інтерпол попереджає про поделке вакцини

У четвер Інтерпол розіслав попередження правоохоронців в 194 країнах світу про можливі спроби злочинних організацій продавати підробки вакцин від коронавируса і грипу, а також спроби крадіжки справжньої вакцини.

"Зараз, коли все більше вакцин від коронавируса наближаються до стадії затвердження і глобального поширення, головне завдання — забезпечити безпеку ланцюжка поставок ... У той час, коли уряди готуються до кампаній вакцинації, злочинні організації готуються втрутитися або зірвати поставки", — йдеться в повідомленні Інтерполу.

Автомобілі зі сміття

Компанія UBQ з кібуца Цеелім буде поставляти японо-індійському концерну Motherson інноваційне сировину, яке замінить пластик, який використовується при виробництві запчастин для автомашин. Джерело сировини — побутові відходи ізраїльтян.

Motherson — найбільший виробник запасних частин в Індії. Обсяги продажів концерну перевищують 9 млрд доларів на рік. Компанії належать підприємства в 41 країні. Заводи Motherson випускають різноманітні запчастини для автомобілів, а також арматуру для дзеркал і електричних кабелів.

У UBQ розробили єдину в своєму роді технологію, яка дозволяє перетворювати всі види побутового сміття, в тому числі харчові відходи, картонні коробки і навіть брудні підгузки в корисну сировину для створення піддонів, сміттєвих баків, візків для покупок, труб та багатьох інших виробів. Раніше в цьому році UBQ підписала договір про постачання сировини з компанією Daimler, навмисної використовувати продукцію ізраїльської компанії при виробництві легкових автомобілів і вантажівок Mercedes-Benz.

5 євро в день

Багато німців у 2020 році працювали в основному будинку, але надії на великі податкові пільги зараз не виправдалися.

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц підтвердив плани великої коаліції за фіксованою ставкою для домашнього офісу. Це 1,5 євро в день для співробітників в домашньому офісі протягом 100 днів.

У той же час, що працюють з дому зможуть відняти від своїх загальних податків до 5 євро в день або 600 євро в рік. Федеральне міністерство фінансів повідомило, що введення даної податкової пільги для жителів країни становить один мільярд євро. Політик ХСС Себастьян Брем підкреслив, що затверджена фіксована податкова пільга — це гнучкий відповідь на що стала настільки необхідної практику роботи з домашнього офісу.

Deutsche Bank закриває ще 200 відділень по всьому світу

Головний виконавчий директор найбільший комерційного банку ФРН Джон край в четвер розповсюдив лист серед співробітників, в якому попередив про необхідність ще більш жорстких заходів економії. За його словами, для банку "погіршилися зовнішні умови".

Deutsche Bank AG збирається скоротити 9 тис. Робочих місць, в тому числі 4 тис. В Німеччині, і закрити до 700 філій, а також припинити свою діяльність в Мексиці.

Попит на сухий лід зростає

Щеплення від коронавируса, що вимагають сверххолодних температур, в поєднанні зі святковими поставками їжі, запускають божевільну сутичку між виробниками і постачальниками вуглекислого газу.

Заморожений вуглекислий газ або сухий лід — це частина великої ланцюжка поставок, яку збирають компанії, від авіакомпаній до продуктових магазинів, щоб доставити вакцини. Бред Данн, віце-президент Cee Kay Supply Inc., що виробляє сухий лід на трьох заводах в Міссурі, сказав, що він відповідав на дзвінки від департаментів охорони здоров'я, медичних і логістичних компаній, які планують взяти участь у вакцинації від Pfizer Inc.

Кухонний жир — в дизельне паливо

Відпрацьоване кулінарне масло є одним з інгредієнтів поновлюваного дизельного палива, яке генерує набагато менше викидів, ніж звичайне дизельне паливо, і дозволяє нафтопереробним заводам скористатися федеральними та державними пільгами.

Phillips 66, Marathon, HollyFrontier і кілька інших нафтопереробних заводів витратять приблизно 2 млрд доларів на переобладнання заводів для виробництва палива протягом наступних чотирьох років.

Деякі нафтопереробні компанії вважають, що поновлюване дизельне паливо може допомогти їм залишатися прибутковими, оскільки уряди прагнуть значно скоротити використання викопного палива для вирішення проблеми зміни клімату — процес, який вже йде повним ходом в Європі і може прискоритися в Сполучених Штатах.

Warner Bros. переходить на потоковий режим

Голлівудська кінокомпанія Warner Bros. випустить всі свої фільми 2021 року одночасно в потоковому режимі і в кінотеатрах.

Кожен фільм в календарі випуску Warner Bros. на 2021 рік, включаючи високобюджетні феєрії, такі як "Загін самогубців-2", "Годзилла проти Конга", "Дюна" та "Матриця-4", буде одночасно з'являтися в кінотеатрах і на каналі HBO Max — стрімінговом сервісі в США.

Передплатники HBO Max отримають миттєвий доступ в цілому до 17 фільмів, вартістю виробництва більше 1 мільярда доларів.

Крім високобюджетних фільмів, в список Warner 2021 року увійшли трилер "Маленькі справи" з Дензелом Вашингтоном в головній ролі; "На висотах", мюзикл Лін-Мануеля Міранди; "Людина, що кричить мачо" Клінта Іствуда; "Закляття"; і приквел "Сопрано" під назвою "Багато святих Ньюарка".

4-денний робочий тиждень за 5 днів оплати

Unilever New Zealand, яка імпортує і поширює чай Lipton, мило Dove, вазелін і морозиво Ben & Jerry's, стала останньою, хто експериментував з давно обговорюваної чотириденного робочого тижнем.

Мета — виконати такий же обсяг роботи за меншу кількість годин при тій же оплаті.

Контракт повинен полягати в узгодженому рівні продуктивності.

НБУ вимагає інформацію про доходи наглядових рад

Національний банк України зобов'язав банки публікувати на своєму сайті положення і звіти про винагороду членів наглядової ради і правління фінустанови, повідомила прес-служба банку в четвер.

Відповідні зміни прийняті постановою правління НБУ №153 від 30 листопада, яке оприлюднено на сайті регулятора і вступає в силу з 4 грудня.

Вказується, що в річному звіті банк повинен буде відзначати інформацію про суми винагороди членам органів управління (окремо по раді та правлінню), виплачених протягом звітного фінансового року.

продаж слонів

Намібія, яка страждає від посухи, виставила на продаж 170 слонів, щоб обмежити їх чисельність на своїй території — почасти через наростаючих конфліктів і зіткнень між людьми і цими тваринами. Рекламне оголошення було опубліковано Міністерством охорони навколишнього середовища, лісового господарства і туризму.

Тварини будуть продані з аукціону покупцям як всередині країни, так і за її межами. Учасники торгів повинні будуть представити документальні гарантії щодо належних умов утримання слонів і наявності необхідних коштів для підтримки їх нормального існування. Іноземні покупці також зобов'язані будуть пред'явити митні документи, які дозволяють ввезення слонів в зазначені країни.

Страйк італійських електриків і тепловиків

З вечора понеділка 14 грудня і до ранку четверга 17 грудня паливорозподільні станції, як у звичайній мережі, так і в мережі автомагістралей, будуть закриті через страйк. Про це повідомили в спільному прес-релізі торгові організації, Faib Confesercenti, Fegica Cisl і Figisc / Anisa Confcommercio.

Рішення, йдеться в записці, випущеної профспілками, було прийнято в результаті "нез'ясовного небажання уряду включати невеликі і дуже маленькі керуючі компанії, яким довірені заводи, в категорії, які користуються заходами підтримки". Торгові організації нагадують, що "розподіл палива класифікується як важлива суспільна послуга, яка повинна гарантувати, навіть в нинішніх, а також в минулих надзвичайних обставин, безперервність і регулярність діяльності в інтересах суспільства, щоб забезпечити пересування людей і перевезення всіх видів вантажів.

П'ятниця, 4 грудня

Преференції іноземним інвесторам

Іноземним інвесторам вперше буде дозволено входити до складу рад директорів торгових палат Саудівської Аравії.

Цей крок спрямований на підвищення конкурентоспроможності та ділової активності в Королівстві, йдеться в заяві міністерства торгівлі Саудівської Аравії в п'ятницю.

Нова система також буде означати, що в одному і тому ж регіоні може бути створено кілька торгових палат.

Реформи бізнес-палат країни є частиною більш широкого поштовху, спрямованого на модернізацію економіки, скорочення бюрократії і створення робочих місць для саудівців.

Рибний ринок в Софії

Рибний ринок був відкритий в Софії до Дня Святого Миколая. Свіжу річкову і морську рибу і морепродукти жителі Софії і гості столиці змогли купити на спеціалізованому рибному ринку. Він пройшов 5 і 6 грудня на вулиці Оборіще на ділянці між Олександро-Невським собором і бульваром Василя Левского.

Рибний ринок є частиною рекламної кампанії "Рибний свято — смачно і корисно", організованої Міністерством сільського господарства, продовольства та лісового господарства Болгарії.

Також, Влада Болгарії ігнорують заборони ЄС і відкривають свої гірськолижні курорти. У Банско — в зимовій перлині Балкан — не було ні урочистостей, ні туристів через пандемію і обмежувальних заходів.

Проте, курорт був відкритий при щоденній ціною талонів по 28 лв. Всі бажаючі можуть відправитися на прогулянку в гори. Треки будуть поступово запускатися протягом тижня. В даний час гармати працюють на повну потужність і виробляють штучний сніг для схилів.

Заборони в Швейцарії

Уряд Швейцарії заявило в п'ятницю, що Різдвяне катання на лижах буде можливо, але пропускна здатність закритих транспортних засобів, таких як поїзда і канатні дороги, буде обмежена, заявив уряд в п'ятницю під тиском Парижа, Рима і Берліна. Тільки дві третини сидінь можуть бути зайняті в поїздах і на канатних дорогах.

Носіння маски також обов'язково на всіх підйомниках, включаючи підйомники і крісельні підйомники. На думку уряду, необхідно прийняти ці заходи, щоб уникнути повторного зараження під час курортного сезону.

IBM ще раз попереджає

Аналітики з кібербезпеки в четвер заявили, що розкрили схему електронного фішингу, націлену на глобальні ланцюжки поставок вакцин проти коронавируса. У підроблених електронних листах, датованих вереснем, хакери видавали себе за китайського керівника в надійної компанії-постачальника холодового ланцюга. IBM заявила, що "метою цієї кампанії міг бути збір облікових даних для отримання несанкціонованого доступу в майбутньому".

Пільги для топ-менеджерів

Уряд Великобританії розширило список професій, для представників яких вводяться виключення з обов'язкового двотижневого карантину після прибуття до Сполученого Королівства. Згідно з рішенням міністра транспорту Гранта Шаппса, топ-менеджери та інші високопоставлені співробітники міжнародних компаній можуть уникнути карантину, якщо приїжджають укладати угоди, що створюють від 50 робочих місць або приносять не менше 100 тисяч фунтів інвестицій.

При проходженні прикордонного контролю топ-менеджерам доведеться приготувати відповідний лист, в якому підтверджуються їх плани. Тільки в цьому випадку вони зможуть уникнути карантину.

Виняток зроблено для представників декількох професій, в тому числі для дипломатичних співробітників, водіїв фур, пілотів і тих, кому по роботі необхідно постійно їздити до Великобританії. Також дозволяється не проходити карантин артистам, спортсменам, які прибувають до Великобританії на роботу, журналістам і членам знімальних груп.

Какао простоює через нафту

Тонни какао-бобів накопичуються в портах Нігерії. Країна є п'ятим в світі виробником какао-бобів — ключового інгредієнта шоколаду.

Всього близько 100 тис. Тонн какао-бобів затримуються в портах, а ще 100 000 тонн різних сільськогосподарських товарів знаходяться на складах по всій країні. Тепер отримання дозволів на відправку в середньому становить 40 днів замість семи.

Так сталося після того, як центральний банк Нігерії почав наполягати на додатковій документації для забезпечення повернення експортної виручки в країну.

Справа в тому, що падіння цін на нафту посилило нестачу доларів у найбільшого в Африці виробника викопного палива. Хоча сира нафта становить менше 10% валового внутрішнього продукту Нігерії, на неї припадає близько 90% валютних надходжень і половина державних доходів. Брак твердої валюти також збільшує розрив між офіційним обмінним курсом і курсом на паралельному ринку. Ця різниця, яка зараз перевищує 20%, спонукав експортерів направляти доларові доходи за неофіційними каналами, замість довгого офіційного отримання дозволів на вивезення експорту.

Жінка Безоса на Місяці

Космічна компанія Джеффа Безоса Blue Origin доставить першу жінку на поверхню Місяця до 2024 року.

"BE-7 — двигун, який доставить першу жінку на поверхню Місяця", — сказав Безос в повідомленні в Instagram з відео випробування двигуна на цьому тижні в Центрі космічних польотів НАСА імені Маршалла в Хантсвіллі, штат Алабама.

Двигун BE-7, який Blue Origin розробляла протягом багатьох років, показав час випробувань в 1245 секунд і буде використовуватися для посадкового модуля National Team Human Landing System.

Субота, 5 грудня

Українцям відкрили в'їзд на Кіпр, з 1 березня

Рада міністрів Кіпру затвердив план дій по відновленню авіасполучення з іншими країнами в 2021 році, згідно з ним громадяни України зможуть відвідувати острів з 1 березня.

Згідно з планом, Кіпр змінює класифікацію країн по епідеміологічну обстановку з літерних позначень (категорії А, В, С) на загальноєвропейську — червоний, оранжевий, зелений і сірий.

У "червоний" список увійшли Ліван, Єгипет, Білорусь, Україна, Росія, Ізраїль, ОАЕ, Йорданія і Саудівська Аравія. Громадянам цих країн з 1 березня буде дозволено прилітати до Ларнаки і Пафос, але мандрівники повинні здати два ПЛР-тесту на коронавірус.

Перший з них потрібно зробити не раніше ніж за 72 години до прибуття на Кіпр, а другий в аеропорту прильоту. Вартість таких тестів буде складати близько 30-40 євро.

У той же час влада Кіпру з 1 березня дозволять відвідувати країну без проходження тестування на наявність інфекції тим туристам, які пройшли вакцинацію проти коронавируса COVID-19.

Віскі для птахів

Ірландський виробник віскі Redbreast оголосив про новий глобальне партнерство з Bird Life International (організація по збереженню птахів) і в рамках проекту випустив лімітовану серію напою в футлярах-годівницях.

Відзначається, що таким чином бренд має намір підтримати птахів в зимовий час. Також 15 євро c кожної проданої пляшки обмеженого випуску будуть пожертвувані на користь Bird Life International.

Віскі Redbreast 12 Year Old доступно для покупки на веб-сайті Redbreast за 60 євро (71 долар США). Футляр з пляшки можна зняти, наповнити кормом для птахів і повісити на вулиці.

Данія припинить нафтовидобуток в Північному морі

Данія повністю зупинить розвідку і видобуток нафти і газу в Північному морі до 2050 року, і нові ліцензії на цю діяльність видавати вже припинили. Мова йде про поступове згортання роботи 55 платформ на 20 родовищах. Втрати бюджету Копенгаген оцінює майже в два мільярди євро. Розвідка в самій Данії може тривати, але там обсяги видобутку не можна порівнювати з морськими.

Данія — найбільший в ЄС добувач вуглеводнів, хоча і поступається не входить до Союзу Норвегії і виходить з нього Великобританії. У Копенгагені сподіваються, що їх крок стане прикладом для інших великих виробників.

Представники галузі вважають, що можна було б обійтися і менш радикальними заходами — тим більше що численні вітряні електростанції будуються не в останню чергу саме на "нафтові" гроші.

Інновації в алкогольному виробництві

Англійська бренд алкогольного чаю Noveltea привернув 1,4 мільйона фунтів стерлінгів (1,8 млн дол.) На глобальне розширення і розробку нових продуктів.

Фінансування дозволить компанії вийти на нові ринки, розширити асортимент продукції і створити 20 нових робочих місць на базі фірми в Ньюкаслі.

Асортимент включає The Tale of Earl Grey, комбінацію чаю Earl Grey з джином London Dry; "Казка про марокканському монетному дворі", приготований з білого рому і свіжого м'ятного чаю; і "Казка про улун", приготована з шотландського віскі і китайського чаю улун.

Засновники компанії, які обидва родом з Німеччини, черпали натхнення в своїх поїздках в Марокко, Китай і Великобританію, щоб створити асортимент.

Лінія Noveltea веганські, без глютену і без штучних добавок. Фортеця цього асортименту також становить 11%.

У 2019 Noveltea отримала інвестиції від німецького політика Дагмар Вёрль, яка продає цей асортимент у всій своїй мережі своїх готелів.

Bloomberg представив список головних людей 2020 року

У розділі Фінанси — це Крісталіна Георгієва, директор Міжнародного валютного фонду; Байжа Бхатт і Володимир тіньових, співзасновники фінансової компанії Robinhood; Джейн Фрейзер, з 2021 року стане керівником Citigroup — першою жінкою — керівником великого американського банку.

Великобританія першою в Європі заборонить експорт живих тварин

Великобританія стане першою країною в Європі, яка заборонила експорт живих тварин для подальшого забою або відгодівлі. Про це повідомив міністр навколишнього середовища Великобританії Джордж Юстіс.

"Живим тваринам зазвичай доводиться переносити надмірно тривалі поїздки під час експорту, страждаючи і травмуючись.

Раніше правила ЄС не допускали ніяких змін в цих перевезеннях, але вихід з ЄС дозволив уряду Великобританії реалізувати свої плани ", — відзначили в профільному міністерстві.

Можлива заборона буде розцінюватися як один з успіхів Brexit, оскільки Великобританія стане першою країною в Європі, яка припинила подібну практику.

Однак, експорт живих тварин, схоже, триватиме з Північної Ірландії, яка деякий час буде дотримуватися законодавства ЄС.

Неділя, 6 грудня

14 мільйонів доларів на переробку кукурудзи

У Вінницькій області компанія "Дакс Бунге Україна" інвестує 14 мільйонів доларів у агропроект по переробці кукурудзи. Про це у Неділю повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Відзначається, що це підприємство зі 100% іноземними інвестиціями, засновниками якого є лідер по переробці кукурудзи в Європі — Дакса Груп і один з найбільших світових трейдерів — американська компанія Бунге.

80% готової продукції планується реалізовувати на експорт. Планується створити 50 нових робочих місць.

Ryanair відкриває сполучення Київ-Венеція

Авіакомпанія Ryanair відкрив продажу квитків на маршрут Київ-Венеція з 30 березня 2021 року.

Згідно з даними системи бронювання лоукост, польоти будуть виконуватися два рази на тиждень по вівторках і суботах дочірнім підрозділом Malta Air, передає avianews.com.

Виліт з Венеції о 07:15 з прибуттям до Києва о 10:40. Зворотний виліт з Києва запланований на 11:15 з прибуттям до Венеції о 12:40.

Рейс з Українсько столиці Ryanair буде виконувати в віддалений аеропорт Тревізо для лоу-костів, який розташований в 30 км від Венеції.

Новий маршрут в Україну з'явиться після відкриття бази Ryanair в Тревізо з двома літаками 30 березня 2021 року. Це дозволить авіакомпанія розширить свою мережу з цього італійського аеропорту на 18 маршрутів — до 45 напрямків.

На даний момент Італія закрита для туристів з України.

Заявлена Ryanair маршрутна мережа з України в Італію включає 19 маршрутів, в тому числі шість з Києва — в Болонью, Катанію, Бергамо, Неаполь, Рим і Венецію. Однак виконання італійських рейсів відстрочено до весни 2021 року.

Протестуючи в Лондоні проти сільськогосподарських реформ в Індії

Натовп демонстрантів зібралася біля посольства Індії, розташованого на Олдвіч, головної артерії в центрі британської столиці, і групи марширували навколо Трафальгарській площі.

Одночасно десятки тисяч фермерів протестували в Індії проти трьох законів, які, за словами уряду, покликані переглянути застарілі процедури закупівель і надати виробникам більше можливостей для продажу своєї продукції.

Фермери побоюються, що закон, прийнятий в вересні, в кінцевому підсумку зруйнує регульовані ринки Індії і не дозволить уряду купувати пшеницю і рис за гарантованими цінами, залишивши їх на милість приватних покупців.

У Британії проживає велика індійська діаспора, і багато британців, чиї сімейні корені сягають до Індії, дуже захоплені новинами з країни.

Volkswagen очікує безпілотники до 2025-2030 років

Генеральний директор Volkswagen, найбільшого в світі виробника автомобілів за обсягами продажів, очікує, що безпілотні автомобілі будуть готові до продажу в період з 2025 по 2030 рік, сказав він журналу.

Герберт Дисс послався на підвищення продуктивності комп'ютерних чіпів, необхідних в автономних автомобілях, в той час як розробки в галузі штучного інтелекту також прискорюють цей процес.

"Можна передбачити, що системи скоро зможуть впоратися навіть зі складними ситуаціями автономного водіння", — сказав Дисс щотижневому журналу Wirtschaftswoche.

Дисс дезертирував з BMW в 2015 році і допоміг Volkswagen реформуватися після скандалу з дизельним двигуном, вклавши в нього 73 мільярдів євро (87 мільярдів доларів).

Нагадаємо, про події в період з 29 листопада по 2 грудня "Коментарі" писали в першій частині економічного огляду минулого недел і.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини