Головна Новини Бізнес економіка Законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати: наскільки своєчасне рішення для нашої країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати: наскільки своєчасне рішення для нашої країни

«Коментарі» разом з експертами розбиралися в плюсах і мінусах можливого підвищення мінімальної зарплати в Україні

6 серпня 2020, 20:16 comments2226
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт №3963 про підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня з нинішніх 4723 грн до 5 тис. грн. Законопроєкт може бути розглянутий ВР під час позачергової сесії у серпні. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, наскільки своєчасно підвищення мінімальної заробітної плати, а також, чи зможе це поліпшити соціально-економічну ситуацію в країні.

Законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати: наскільки своєчасне рішення для нашої країни

Підвищення мінімалки і фінансування бюджету

Фінансовий експерт Павло Вернівский передбачає, що мінімалку підвищують у зв'язку з необхідністю збільшити фінансування бюджету. Адже зараз там — катастрофічний недобір по доходах.

"Відповідно, хочуть підняти мінімалку. Це дозволить підвищити базу оподаткування. Фактично виставляються певні вимоги бізнесу, — каже Павло Вернівский. — Подібні ситуативні заходи фактично не змінюють ситуацію в економіці в цілому. Вона сильно постраждала під час карантину. Багато бізнесів збанкрутували, відбулися великі скорочення ".

При цьому звільнення тривають, як і кризові явища, які не дають економіці відновитися, відзначає фінансовий експерт.

"Нагадаю, що на початку липня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував, що до кінця 2021 року мінімальна зарплата зросте до 6500 грн, у 2022 році вона складе 6700 грн, а у 2023-му — 7200 грн. Так що, думаю, ми бачимо пробне підвищення, щоб подивитися, яка буде реакція бізнесу, якому доведеться більше платити податків ", — каже Павло Вернівский.

Дві сторони законопроєкту про підвищення мінімальної зарплати

Економіст, кандидат наук з держуправління, співорганізатор всеукраїнського руху #saveФОП Сергій Доротич звертає увагу, що дане підвищення, як медаль, має дві сторони.

"Звичайно, наша мінімальна зарплата не відповідає існуючим реаліям. І я б вітав підвищення мінімалки, якби її відкріпили від системи оподаткування, — говорить Сергій Доротич. — Але у нас податкова модель побудована таким чином, що підвищення мінімальної зарплати збільшує податковий прес на мікробізнес і бізнес в цілому. І це негатив ".

До того ж, зазначає економіст, при підвищенні рівня доходів населення потрібно уважно відстежувати макрофінансову ситуацію, щоб не розігнати інфляцію.

"Практично всі дії влади не прораховані, носять більш популістський характер (зараз ще й впливає фактор майбутніх місцевих виборів) і не відповідність сьогоднішнім реаліям", — резюмує експерт.

Негатив від підвищення мінімальних зарплат

Координатор проєкту ГУУ (Громадський Уряд України) Павло Себастьянович вважає, що підвищення мінімальної зарплати — дуже шкідливе заняття для України.

"Воно не підкріплене зростанням економіки, а значить, буде йти в ногу з інфляцією, — пояснює експерт. — Для бізнесу, який показує реальні зарплати, нічого не зміниться. Хто економив на податках на фонд оплати праці (ФОП), той оптимізує витрати під нові правила. Для фізосіб-підприємців зросте ЄСВ ".

Все це плюс введення касових апаратів підштовхне до відходу в тінь ще якусь кількість підприємців, впевнений Павло Себастьянович.

"Загалом — сумно спостерігати, як влада судорожно намагається поповнити бюджет замість того, щоб запустити економіку", — каже координатор проєкту Гуру.

Раніше "Коментарі" писали, що восени медики в Україні будуть отримувати більшу заробітну плату — суми виплат виростуть на 1-3 тис. грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини