Головна Новини Бізнес економіка Залучення туристів: що повинна зробити влада, щоб зробити Україну привабливою
commentss НОВИНИ Всі новини

Залучення туристів: що повинна зробити влада, щоб зробити Україну привабливою

Експерти оцінили ініціативи уряду щодо залучення туристів в Україну

10 липня 2020, 13:52 comments1640
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у рамках боротьби за туристів повідомив, що скоро Україна лібералізує візовий режим для іноземних туристів (зокрема – з Китаю та Індії). Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили цю ініціативу, а також розповіли, що ще потрібно зробити для залучення туристів в Україну.

Залучення туристів: що повинна зробити влада, щоб зробити Україну привабливою

Залучення туристів в Україну: потрібні гроші інвесторів

Голова Всеукраїнської Асоціації туроператорів Ігор Голубаха звертає увагу, що відповідні пропозиції були висловлені ще в червні під час зустрічі президента з представниками туристичної галузі в Кам'янці-Подільському. А днями глава держави підтвердив, що запропонує МЗС провести візову лібералізацію, причому не тільки для Китаю з Індією (на 8 місяців), але і для Австралії з Новою Зеландією – назавжди.

"Це безумовний плюс для галузі, адже ті ж Китай і Індія проєктують великі туристичні потоки, – каже Ігор Голубаха. – А чим простіше процедура перетину кордону для туристів, тим більше шансів, що ці потоки будуть збільшуватися".

Експерт підкреслює: щоб це мало постійну динаміку, щоб стан української туристичної галузі поліпшувалося, було озвучено багато пропозицій.

"Починаючи від ініціювання процесів детінізації галузі, легалізації всіх учасників закінчуючи створенням умови для залучення інвестицій у туристичну індустрію. Тому що не з держбюджету слід витрачати гроші на інфраструктурні поліпшення і зміни. При розумної податкової, юридичної політики, це можна робити на кошти інвесторів. Просто слід створити максимально комфортні умови для інвестування", – резюмує Ігор Голубаха.

Залучення туристів в Україну: чим зацікавити

Президент Української асоціації туристичних агентств Антон Рудич згоден з тим, що потрібно полегшувати можливість іноземцям потрапити в Україну. При цьому підкреслює, що візові послаблення (або їх скасування) – необхідне, але недостатня умова.

"Безумовно, візи – це перешкода, яка заважає в'їзду. Але потрібно ще власне переконати туристів відвідувати Україну. Зрозуміти, яким чином ми можемо їх залучити, – говорить Антон Рудич. – В різні країни їдуть за медичним туризмом, івент туризмом (подієвий), подивитися на певні пам'ятка, спробувати особливу кухню і так далі. На що саме буде робити ставку Україна – поки не ясно. Біда в тому, що у нас немає стратегії розвитку туризму, немає чіткого плану".

І, звичайно, підкреслює президент УАТА, важливо, щоб туристу було комфортно. А з інфраструктури у нас поки це забезпечити на гідному рівні можуть хіба що ресторани, зазначає Антон Рудич. Що стосується доріг, різного рівня сервісів, цікавих розваг – над цим ще працювати та працювати.

Залучення туристів в Україну: запізніла реакція

Експерт Українського інституту політики, магістр державного управління, соціолог Володимир Воля вважає ініціативу щодо лібералізації віз правильною, навіть дещо запізнілою.

"Багато держави спрощують візовий режим, перш за все, для численних китайських туристів, – зазначає експерт. – За них борються, особливо в тих країнах, де туризм становить істотну частину бюджету. Україна в цьому сенсі поки на початку шляху. А спрощення візового режиму – лише частина комплексу заходів, які слід вжити, якщо ми реально зацікавлені в притоці гостей з КНР".

По-перше, підкреслює Володимир Воля, слід налагодити систему грошових операцій, у тому числі з картами китайських банків. Плюс – ряд країн вводить систему розрахунків, коли в банкоматах, терміналах є меню китайською мовою.

По-друге, гостро стоїть питання якості готельного (і не тільки) сервісу.

"Китайські туристи, можливо, виглядають не надто вибагливими. Але оскільки вони їздять різними країнами, важливо надати такий сервіс, який привертав би їх саме в Україну, – пояснює експерт. – Туризм – це ж порівняльне оцінювання клієнтами рівня сервісу в різних державах. А тому важливо, щоб український сервіс (сфера харчування, проживання, послуг, інфраструктура, туристичні об'єкти та маршрути) виглядав не гірше, ніж в інших країнах. Це – питання конкуренції за туристів і їх гроші".

Також Володимир Воля звертає увагу на важливість присутності на туристичних маршрутах та об'єктах поліцейських сил з належним рівнем поведінки і знання мови. В деяких країнах, які частину відвідують туристи з КНР, навіть ввели практику співпраці з китайськими поліцейськими, які (у порядку обміну) знаходяться на топоб'єктах.

"Важливий комплексний підхід, не тільки лібералізація візового режиму, – підкреслює експерт. – Турист повинен відчувати себе комфортно з точки зору проведення розрахунків, мовної доступності тих чи інших послуг, культури обслуговування. Потрібні інвестиції не тільки власне

Раніше "Коментарі" писали, що скандальні портрети лідерів світового пролетаріату Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, які розташовані на водонапірній башті в Новгород-Сіверському Чернігівської області готові публічно заґратувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини