Головна Новини Бізнес економіка Зелені тарифи загрожують національній безпеці – Арахамія
commentss НОВИНИ Всі новини

Зелені тарифи загрожують національній безпеці – Арахамія

Нардеп Давид Арахамія заявив, що кожен українець із своєї кишені сплачує зелений тариф

14 липня 2020, 15:49 comments1434
Поділіться публікацією:








Зелені тарифи для електроенергії стають загрозою для національної безпеки, при цьому українці оплачують їх з власних кишень. Про це заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

Зелені тарифи загрожують національній безпеці – Арахамія

"Зелені тарифи були прийняті ще за часів Януковича, а потім поступово всі туди вкладали включно з великими інституціональними інвесторами зі Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку. І всі називають себе інвесторами", – сказав нардеп.

Арахамія зазначив, що собівартість сонячних панелей кожні три роки майже вдвічі зменшується, але тариф залишається той же.

"Купуєте сонячні панелі в Китаї, встановлюєте їх десь в полі, підключаєтесь до мережі і кожен українець зі своєї кишені сплачує вам підвищений тариф, бо це зелена енергетика", – заявив він.

Нардеп бачить вихід у радикальному зниженні зелених тарифів. Якщо це не зробити, каже він, Україна втратить енергетичний сектор економіки.

"Нині є багато лобі – ДТЕК, який дуже багато контролює сонячної енергії, та є вітрова генерація, в які повкладалися великі міжнародні компанії. І звичайно вони зараз гальмують цей процес і лякають міжнародними судами. Мені здається, що тут треба проявляти волю і ніхто, крім парламенту, її не може проявити, — розповів Арахамія. — Нам треба об’єднатися на цій платформі і просто врешті вирішити це питання. Бо кожен українець з своєї кишені сплачує підвищений тариф".


Зазначимо, що в Україні одні з найвищих тарифів на зелену енергетику, тож промислові споживачі та домогосподарства субсидіюють олігархів зі своєї кишені. Не дивлячись на проблему з надмірно високим зеленим тарифом і тарифами на електроенергію, уряд пропонує лише трохи зменшити його розмір – на 10%, тобто до 3,80 грн/кВт-год.

Слід додати, що Служба безпеки України просить Верховну Раду запровадити модель проведення зелених аукціонів. Сподіваються, що це дасть змогу виправити баланс в об’єднаній енергосистемі України через велику кількість виробників зеленої енергетики. Адже за рік їх частка зросла удвічі, що призвело до значного збільшення витрат на виплату виробникам за зеленим тарифом. А неконтрольований розвиток відновлюваної енергії за відсутності регулюючих потужностей може призводити до дисбалансу об’єднаної енергосистеми.

Раніше "Коментарі" з’ясували, чому електроенергія подорожчає і хто в Україні відчує зростання тарифів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини