Головна Новини Бізнес економіка Зовнішнє управління або єдиний вихід: наскільки необхідний Україні МВФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Зовнішнє управління або єдиний вихід: наскільки необхідний Україні МВФ

Експерти розповіли, чи є в українців підстави говорити про зовнішнє управління Україною з боку МВФ

29 вересня 2020, 18:28
Поділіться публікацією:

Згідно з оприлюдненими сьогодні даними соцопитування, з тезою про "зовнішнє управління" Україною з боку Міжнародного валютного фонду згодні 45% українців. Чи справді проглядається таке управління? Чи можемо ми обійтися без МВФ? Який вибір слід зробити влада? На ці та інші питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Зовнішнє управління або єдиний вихід: наскільки необхідний Україні МВФ

"В інтересах нашої країни вийти з-під зовнішнього управління"

Голова громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко зазначає, що з кінця 2019 року Україна балансує між суверенними і технічним дефолтом і без міжнародної макрофінансової допомоги не може вирішити ні одну економічну проблему.

"Ілюстрацією цього служить той факт, що останній транш МВФ пішов на латання діри в бюджеті. Але поряд з економічними вимогами Захід, використовуючи МВФ як інструмент, постійно висуває вимоги політичні: від прийняття тих чи інших законів — до призначення узгоджених з ним чиновників і управлінців. Це порушує один з базових принципів суверенітету — законодавчий, а також говорить про наявність зовнішнього управління", — вважає Оксана Чепіжко.

Вона підкреслює, що в інтересах нашої країни вийти з-під зовнішнього управління. Інакше ми так і залишимося слабким економічно, сировинним придатком зовнішніх гравців

"Кредити МВФ, хоч вони і відносно дешеві, не дозволяють нам реалізувати програму зростання"

вуст політиків так часто звучить інформація про вимушену міру підвищення ціни на газ для населення, щоб МВФ надав черговий транш нашій економіці. Що ми повинні переглянути в бік підвищення вік виходу на пенсію українців і ще багато всього, що зачіпає гаманець звичайних громадян України для отримання чергових 500 млн. І що все цеелемент виконання угоди про надання фінансової допомоги країні, яка знаходиться в кризі. Тут же і "контролери" — іноземці в наглядових радах державних компаніях. Звідси і такий результат", — говорить керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих.

Так, країні потрібні позикові фінанси для розвитку своєї економіки. Але тут ключове слово — розвитку, підкреслює експерт.

Олег Вострих пояснює: "Кредити МВФ, хоч вони і відносно дешеві, не дозволяють нам реалізувати програму зростання. Ці кредити дозволяють тільки вирішувати поточні питання з накопиченими раніше боргами. І в реальності — тільки відтягують справжню кризу. Адже на догоду цим крихтам ми приймаємо чергові закони, які ускладнюють систему оподаткування, створюють додаткові перепони і погіршують підприємницьке середовище в країні. Видавлюючи молодих і активних людей виїжджати з України в пошуку роботи, а нам залишаючи армію пенсіонерів з порожнім Пенсійним фондом".

У країні є внутрішні ресурси, впевнений експерт. Але для їх мобілізації і запуску в економіку необхідні прозорість і довіра бізнесу (товариства) до влади. Потрібні однакові правила гри для всіх. Законність для всіх. А цього немає.

"І, судячи з корупційних скандалів в команді "Слуг", до цього нам ще далеко, — підкреслює Олег Вострих. — Тому і бачимо недовіру до органів влади, які хочуть більше податків на зростаючі особисті апетити. А на таких полярностях завжди є шанс грати політикам, які розгойдують човен геополітичного вибору".

"Ми поки не можемо повністю від цього відмовитися, але і нести цей тягар все важче"

Співпраця з МВФ — схожа на наркотичну залежність. Так вважає аналітик, фахівець з політичних і корпоративних комунікацій Андрій Попов.

"Ми поки не можемо повністю від цього відмовитися, але і нести цей тягар все важче, — каже експерт. — Особливо на тлі "рекомендацій" Заходу робити ставку на імпорт замість нашого експорту, що майже гарантовано сповільнить наш вихід з кризи. Хоча самі західні партнери якраз підтримують свій експорт".

На думку аналітика, гроші МВФ потрібні нам не для того, щоб вижити, а щоб рефінансувати старі борги — в тому числі й для самого ж Фонду.

"Плюс — до цієї програми "прив'язані" інші кредитні програми від ЄС і США. Без МВФ не буде і цих програм, а там ми теж повинні борги виплачувати, — пояснює Андрій Попов. — Влада це усвідомлює. Якщо не помиляюся, в Мінфіні недавно заявляли, що планують відмовитися від співпраці з МВФ до 2023 року. Але це тільки при успішному виході України з кризи і стабільному зростанні ВВП".

В іншому випадку нам нести цей "чемодан без ручки" доведеться ще довго, підкреслює аналітик.

Раніше повідомлялося, на які умови повинна піти Україна, щоб отримати новий кредит МВФ в 2020 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини