Головна Новини Бізнес фінанси Які монети і банкноти виводяться з обігу з 1 жовтня в Україні: весь список
commentss НОВИНИ Всі новини

Які монети і банкноти виводяться з обігу з 1 жовтня в Україні: весь список

Старі купюри перестануть бути платіжним засобом в Україні

29 вересня 2020, 15:43 comments9244
Поділіться публікацією:

З 1 жовтня Національний банк України скорочує банкнотно-монетний ряд гривні з 17 номіналів до 12. Про це повідомляють "Факти".

Які монети і банкноти виводяться з обігу з 1 жовтня в Україні: весь список

"Ми продовжуємо наводити порядок в готівковому обігу і приводити його до світових стандартів, — заявив заступник голови Національного банку України Олексій Шабан. — Головна мета наших рішень — спростити розрахунки готівкою і підвищити їх зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність і підвищенні якості готівки в обігу. В результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться з 17 номіналів до 12. Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет і 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці. Він стане впорядкованим і зручним ".

Зокрема, з 1 жовтня монети номіналом 25 копійок і все старі банкноти, введені в обіг до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні. З цієї дати їх не братимуть при розрахунках готівкою за товари і послуги, а НБУ буде вилучати їх з готівкового обігу. Тобто з 1 жовтня всі магазини, ресторани і сфера побуту повинні припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот — до 16 жовтня здати в каси банків для зарахування на рахунки. Однак українці зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок і старі банкноти, введені в обіг до 2003 року, на монети і банкноти інших номіналів і зразків протягом наступних трьох років.

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Нацбанку показали, як виглядатиме нова колекційна монета.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини