Головна Новини Бізнес фінанси Депутат Холодов може лобіювати свій тютюновий бізнес і це нашкодить інвестиційному клімату - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Депутат Холодов може лобіювати свій тютюновий бізнес і це нашкодить інвестиційному клімату - ЗМІ

Через законодавчі ініціативи Холодова українських бюджет недоотримує мільярди гривень, - ЗМІ

4 серпня 2020, 13:13 comments1761
Поділіться публікацією:

Народного депутата від президентської партії "Слуга Народу" Андрія Холодова звинувачують у законодавчій і піар-війні проти чотирьох міжнародних тютюнових компаній. Про це йдеться в статті, опублікованій виданням Delo.ua. Журналістські розслідування довели причетність Холодова до роздрібної торгівлі сигаретами, а його проекти законів і поправки, на думку деяких колег по фракції, завдають істотної шкоди бюджету України. Така ситуація може нашкодити інвестиційному клімату і звести нанівець зусилля президента Володимира Зеленського по залученню інвестицій.

Депутат Холодов може лобіювати свій тютюновий бізнес і це нашкодить інвестиційному клімату - ЗМІ

Народный депутат Андрей Холодов

Після виходу журналістського розслідування в грудні 2019 року НАБУ відкрило кримінальні провадження. Холодова підозрюють в перевищенні владних повноважень. Зокрема, йдеться про закон №1049. Він був прийнятий восени 2019 року. З подачі Холодова "слуга народу" Дубінський вніс поправку, згідно з якою на законодавчому рівні встановлюється маржа оптових торговців сигаретами на рівні 7%, роздрібних — 13%. Задум цієї поправки полягав у тому, щоб за рахунок виробників збільшити маржу мереж самого Холодова, впевнений автор статті. Він зазначає, що ця поправка до закону №1049, хоч і була в підсумку ветована президентом, привела до недоотримання від тютюнових компаній близько 7 млрд грн.

Втім, на цьому Холодов не зупинився і подав поправку до законопроекту № 1209-1, яка передбачала, що в 2020-2025 роках торговцям сигаретами дадуть право "... перевищувати при реалізації тютюнових виробів максимальні роздрібні ціни, встановлені на ці вироби відповідно до законодавством, не більше ніж на 15%".

В кінці 2019 року Холодов до всього ініціював 4-кратне підвищення акцизу на тютюн для нагрівання для систем IQOS і GLO.

У липні цього року депутат Холодов запропонував "націоналізувати великих міжнародних виробників тютюнових виробів", звинувативши їх в картельній змові, несплаті податків і "виведенні мільярдів гривень з України". У той час як саме тютюнові компанії незмінно перебувають в списку найбільших платників податків України. Згідно з нещодавно опублікованим дослідженням, в 2019 році загальні податкові надходження до держбюджету (в тому числі від імпорту) склали 777,1 млрд грн, з них ці чотири тютюнові компанії сплатили 50,7 млрд грн або 6,5%.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що в Туреччині заборонили імпорт електронних сигарет.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини