Головна Новини Бізнес фінанси Держвидатки покривають тільки 12% усього фармринку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Держвидатки покривають тільки 12% усього фармринку України

Стало відомо, на що йдуть державні видатки в сфері охорони здоров'я України

22 серпня 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

Основна частина державних видатків у сфері охорони здоров'я спрямована на заробітну плату персоналу і підтримку інфраструктури лікарень. Тоді як лише 12% всього фармацевтичного ринку України покривають держвидатки. Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

Держвидатки покривають тільки 12% усього фармринку України

За даними видання, в Україні в минулому році державне фінансування охорони здоров'я перебувало практично на рівні 1991 року. Так, в 1991-му видатки на охорону здоров'я державного і місцевих бюджетів становили 3,3% ВВП, а в 2019-м — 3,6%. Такий показник нижче референтного значення ВООЗ і втричі менше, ніж в середньому по ЄС. Додамо, що в кінці 90-х і початку 2000-х були стрибки до 6,7%, але показник не був утриманий.

Повідомляється, що загальні витрати (з урахуванням приватних витрат громадян) на охорону здоров'я в Україні можна порівняти з середніми по ЄС: складають 8,6% від ВВП. При цьому 58% всіх витрат на охорону здоров'я в нашій країні становлять приватні витрати домогосподарств. Дані Світового банку свідчать, що це один з найвищих показників у світі, що знаходиться на рівні з Іраком, Єгиптом і Киргизстаном. Відзначається, що непрозора система неофіційних платежів за медичні послуги продовжує існувати в Україні протягом усіх 29 років незалежності. А низька ефективність як державних, так і приватних витрат — одна з найбільших проблем української системи охорони здоров'я.

Так, навіть невеликі держвидатки на ліки до 2015 року були неефективними і корумпованими, йдеться в статті. За даними Центру протидії корупції, закупівельні ціни МОЗ на ліки за окремими напрямами (наприклад, доросла і дитяча онкологія) були завищені на 30-50%. Тоді як економії вдалося досягти за рахунок організації закупівель через міжнародні організації в 2015-2018 роках і створення незалежного закупівельника ДП "Медичні закупівлі України". Однак, зазначає видання, останнім часом МОЗ намагається повернутися до практики централізації закупівель, що не відповідає концепції реформи охорони здоров'я.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що регіони забезпечені ліками за всіма програмами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини