Головна Новини Бізнес фінанси Доходи ДТЕК Ахметова з початку року зросли в три рази
commentss НОВИНИ Всі новини

Доходи ДТЕК Ахметова з початку року зросли в три рази

Грошей на рахунках енергетичного холдингу Ріната Ахметова стало у чотири рази більше

11 червня 2020, 11:51 comments2133
Поділіться публікацією:

Доходи ДТЕК Ріната Ахметова за перші три місяці 2020 року зросли в три рази. А грошей на рахунках енергетичного холдингу стало у чотири рази більше. Про це, посилаючись на повідомлення Dragon Capital, пишуть "Наші гроші".

Доходи ДТЕК Ахметова з початку року зросли в три рази

Операційний прибуток без урахування сплати відсотків, податків і амортизації (EBITDA) у першому кварталі склав 2 млрд грн. А рентабельність EBITDA дорівнювала 14,6%. Якщо порівняти цей показник з останнім кварталом 2019 року, то він виріс відразу на третину.

Станом на 1 квітня 2020 року, на рахунках холдингу ДТЕК був у залишку 1,1 мільярд гривень. І це на 276% більше, ніж було на початку січня.

При цьому, повідомляють аналітики, рівень видобутку вугілля на шахтах ДТЕК майже не виріс. За три місяці 2020 року було видобуто 5,7 тонн. Ще 64 тисячі тонн компанія імпортувала.

Нагадаємо, що в минулому році компанія ДТЕК ВДЕ, яка управляє активами холдингу в сфері відновлюваної енергетики, збільшила чистий дохід на 119% — до 2,85 млрд грн, показник EBITDA виріс на 111% — до 3,88 млрд грн. А ДТЕК, в результаті, став найбільшим гравцем на ринку "зеленої" енергетики. Компанії належить 26% всього ринку.

До речі, Денис Шмигаль, який у березні очолив уряд, у 2017-2019 роках був заступником гендиректора з соціальних питань ПАТ "ДТЕК Західенерго", директора Бурштинської ТЕС. Компанія працює в Бурштинському енергоострові і продає електроенергію споживачам за більш високими цінами, ніж сусідні держави.

Вже через два тижні після призначення Шмигаля уряд заборонив імпортувати російську електроенергію, яка конкурувала на ринку електроенергії ДТЕК. А ціна на електрику в Україні в березні стала найдорожчою в Європі і виросла на 9-22%.

В кінці травня НКРЭКУ звинуватила холдинг ДТЕК у зловживанні монопольним становищем і штучному обвал цін. До речі, ДТЕК є одночасно одним з найбільших споживачів та виробників електроенергії в Україні.

Після купівлі в 2019 році "Київобленерго" і "Одесаобленерго" ДТЕК Ахметова отримала контроль над передачею і збутом 48% всієї електроенергії в країні. Також холдинг контролює 90% видобутку вугілля і 70% всіх ТЕС.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що Кабмін може підняти тариф на електроенергію для населення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини