Головна Новини Бізнес фінанси Курс долара в Україні: що буде з гривнею найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс долара в Україні: що буде з гривнею найближчим часом

Експерти вважають, що курс гривні поки тримається в закладених у бюджеті-2020 рамках і поки немає підстав турбуватися про те, що гривня може сильно втратити позиції

20 липня 2020, 17:49 comments2615
Поділіться публікацією:

Курс гривні в Україні в останні дні стрімко знижується на тлі долара. Так, тільки за останній банківський день офіційний долар в нашій країні подорожчав на 24 копійки – Національний банк України (НБУ) встановив курс на 21 липня на рівні 27,60 грн за долар.

Курс долара в Україні: що буде з гривнею найближчим часом

"Коментарі" разом з експертами розбиралися, як стрімке подорожчання долара в Україні пов'язане зі зміною глави Нацбанку і що буде з курсом найближчим часом.

Курс долара в Україні: роль глави НБУ

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач вважає, що зміна голови НБУ (замість Якова Смолія головним банкіром України минулого тижня став Кирило Шевченко) не мала під собою жодних об'єктивних підстав.

"Макрофінансова стабільність, чистота банківської системи – все це достатні підстави для старту економічного зростання. Що дійсно необхідно країні, – так це узгоджена президентом, Верховною Радою і Кабінетом міністрів Національна стратегія економічного прориву. Тоді і у НБУ з'являться нові орієнтири крім таргетування інфляції, – пояснює Андрій Длігач. – А в умовах відсутності економічної стратегії країни НБУ діяв правильно".

На думку експерта, використання НБУ в популістських цілях – наприклад, для "друку" грошей, які б видавали пенсіонерам і бюджетникам – було б великою помилкою.

"Я думаю, що президент це розуміє і не буде ставити таке завдання перед новим главою НБУ. Тим більше, що Кирило Шевченко є професіоналом найвищого рівня і напевно дорожить своєю репутацією. А приховати дії керівництва НБУ в сучасних умовах неможливо, – підкреслює Андрій Длігач. – Отже, я очікую, що в цілому політика НБУ буде продовжена. Можливо, відбудеться певне контрольоване пом'якшення. Але в цілому курс буде утримано в межах 29 грн/дол., а інфляція в межах 5% в річному вимірі".

Але головне, підкреслює експерт, важливість усвідомлення українською владою необхідності якнайшвидше ініціювати процес створення Національної стратегії розвитку.

Курс долара в Україні: що впливає на девальвацію гривні

Економічний експерт, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Віктор Скаршевський не вважає, що варто безпосередньо пов'язувати зміну глави НБУ з невеликою девальвацією гривні. Тим більше, що НБУ сьогодні вийшов з продажем 27,67 грн за долар, що частково зіб'є девальваційний тренд.

"Просто є бажання спекулянтів пограти, – пояснює експерт. – До того ж, експортери притримали виручку, щоб скористатися невеликим ажіотажем щодо зміни голови НБУ. Нагадаю, що коли Яків Смолій заявив, що залишає посаду, гривня просіла на 40 коп, але потім відіграла назад".

Віктор Скаршевський також звертає увагу, що минулого тижня вперше за два роки НБУ не проводив інтервенцій на валютному ринку. Не купував, не продавав. Тобто, міжбанківським ринком керували виключно попит і пропозицію. У результаті гривня трохи девальвувала, так як попит перевищував пропозицію.

"Нагадаю, що коли була різка девальвація в березні, на тлі карантину, нацвалюта стрибнула до 28 грн за долар. Але я ще тоді попереджав, що подальшої девальвації протягом найближчих місяців не буде і курс буде перебувати в межах 27,5-28,5 грн за долар. У цьому коридорі зараз гривня і знаходиться, – підкреслює експерт. – Факторів для різкої девальвації зараз немає. У населення, яке проїдає заощадження на тлі карантину і різкого збільшення безробіття, вкрай низький платоспроможний по попит. І якщо ми теоретично побачимо чергу в валютообмінник – це буде черга на те, щоб продати валюту, а не купити... Нових робочих місць, високої зарплати ми найближчим часом не побачимо. Так що в українців просто немає грошей на участь у валютній паніці".

До того ж, зазначає Віктор Скаршевський, наразі зовнішні чинники сприятливі для України: руда – за високими цінами (а це – експорт), імпортовані енергоносії – за низькими. Йде економія в кілька мільярдів доларів на рік.

Плюс, виїзного туризму стало в рази менше. А це теж кілька мільярдів доларів, які залишилися в Україні.

"Ситуація може змінитися восени, якщо почнуть дорожчати імпортні енергоносії, а світові ціни на метал і руду знизяться (адже світову економічну кризу ніхто не скасував), – говорить експерт. – Під питанням залишається і фінансування дефіциту бюджет-2020 – 298 млрд грн, відповідно до переглянутого закону про держбюджет. Але вище 30 грн за долар, закладених у держбюджеті-2020, до кінця року гривня не девальвує".

Курс долара в Україні: спекуляції НБУ

Політичний та економічний експерт Валерій Клочок нагадує: тиждень тому президент Володимир Зеленський заявив, що підтримує незалежність НБУ, але як жити, якщо у бюджет закладено курс 30 грн за долар, він не знає.

"На думку президента, через курс гривні, який зберігався в країні останнім часом, українські підприємства "недоотримали мільйони й закрилися". Тільки минулого року експортери через "штучне" заниження курсу долара (різниця в обмінниках і в тому, що було прописано в бюджеті-2019, сягала майже 5 грн). втратили близько 70 млрд грн. А тому важко не погодитися з Зеленським (а я це роблю досить рідко), – зазначає Валерій Клочок. – Між тим, політики вже активно почали "катати" цю тему. Адже політична спекуляція у нас часто важливіше, ніж розуміння законів економіки".

За словами експерта, іншого роду спекуляцією – фінансовою – активно займався в попередні роки Нацбанк.

"Через ручне заниження рівня інфляції (що ніяк не позначилося на споживчих цінах), заниження курсу долара, "вимивання" цього ж долару у населення, деякі забезпечили собі шикарні умови для фінансових спекуляцій на облігації внутрішньої держпозики (ОВДП). Новопризначений глава НБУ Кирило Шевченко досить стримано висловився щодо можливості зміни політики Нацбанку. Навіть заперечував таку можливість і визначав інфляцію як основний інструмент його роботи", – зазначає Валерій Клочок.

Втім, продовжує він, думки влади дещо відрізняються.

"Приміром, місяць тому міністр економіки сказав наступне: "Макропрогноз, який став основою бюджету, передбачає інфляцію в районі 11%. Інфляція НБУ передбачалася в районі 5-8-6%. У нас зараз склалася катастрофічна ситуація з інфляцією – це дуже погана тенденція". Бо дійсно близька до нуля інфляція або дефляція пригнічують попит: споживачі відкладають покупку товарів і послуг, чекаючи збереження або навіть зниження цін", – пояснює експерт.

Валерій Клочок підкреслює, що у світі є чимало прикладів, коли в гонитві за дефляцією уряди країн стикалися з проблемою розвитку економіки. Тому, вважає він, розумний контроль курсу долара, що безпосередньо пов'язано з інфляційними процесами, суттєво збільшить грошову масу населення, стимулюватиме попит та створить більш сприятливі умови для розвитку економіки.

"Ніякої катастрофи в нинішній девальвації гривні немає. Не варто шукати "зраду" там, де очевидні природні економічні ринкові процеси", – резюмує експерт.

Нагадаємо, фінансові чиновники з групи 20 найбільших економік пообіцяли продовжувати використовувати всі доступні інструменти політики для боротьби з пандемією коронавірусу і зміцнення глобальної економіки. В G20 також попередили, що подальші перспективи глобальної економіки залишаються вкрай невизначеними.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини