Головна Новини Бізнес фінанси Перекоси енергореформи: стали відомі розміри зарплат керівників державних енергопідприємств
commentss НОВИНИ Всі новини

Перекоси енергореформи: стали відомі розміри зарплат керівників державних енергопідприємств

Учасники ринку неодноразово повідомляли про "бездіяльність" Оператора ринку "під час маніпуляцій на його торговій платформі"

25 серпня 2020, 16:38
Поділіться публікацією:

За результатами роботи першого року ринку електроенергії держпідприємства "Гарантований покупець" і "Оператор ринку" постійно потрапляли в епіцентр скандалів і стали центром проблем функціонування ринку електричної енергії. Про це йдеться в публікації NW "Реформований ринок електроенергії: чи стало краще?".

Перекоси енергореформи: стали відомі розміри зарплат керівників державних енергопідприємств

Відзначається, що учасники ринку неодноразово повідомляли про бездіяльність "Оператора ринку" під час маніпуляцій на його торговій платформі, а для "Гарантованого покупця" невиконання та / або неналежне виконання договірних зобов'язань перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) вже стало звичайною практикою.

"В обґрунтуванні необхідності прийняття підвищення тарифів ДП "Оператор ринку" поінформував Регулятора, що, починаючи з квітня 2020 року відбувається значне зменшення обсягів купівлі-продажу на ринку "на добу вперед" (РСВ) і внутрісуточних ринку (ВСР), в зв'язку з чим підприємство недоотримує прибуток, запланований на покриття його економічно обґрунтованих витрат, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності щодо здійснення функцій оператора ринку", — говориться в статті.

Вказується, що дуже цікавим є визначення економічно обґрунтованих витрат: "Ймовірно, мова йде про витрати на оплату праці, адже згідно з інформацією, наведеною в звіті про фінансовий стан ДП "ОПЕРАТОР РИНКУ" на 30 червня 2020 року середня чисельність працівників даного підприємства складає 96 людина. Якщо до цього додати щомісячну заробітну плату керівного складу цього підприємства, розміщеної в частині поданих декларацій, то отримаємо надійне обгрунтування витрат підприємства і підставу для підвищення тарифу для учасників ринку електроенергії".

У статті нагадується також, що рішенням НКРЕКУ, прийнятим 29.07.2020 р., були внесені зміни в кошторис ДП "Гарантований покупець" на поточний рік, викладені в новій редакції.

"Внаслідок зазначених змін, кошторис ДП "Гарантований покупець" у 2020 роцi становитиме близько 241,5 млн грн. Цікавим в новій редакції кошторису є виділення на статтю витрат на оплату праці 60% від запланованих доходів підприємства, в цілому, як і в ДП "Оператор ринку", цілком обгрунтованим, враховуючи рівень заробітної плати керівного складу ДП "Гарантований покупець". За даними, розміщеними в відкритих ресурсах в частині поданих декларацій, серед всього керівного складу ДП "Гарантований покупець", мінімальну зарплату отримує саме керівник цього підприємства, що є досить цікавим і незвичним явищем", — сказано в статті.

"У будь-якому випадку захмарні зарплати в двох ДП безпосередньо впливають на процес формування цін на електроенергію, що не дозволяє їх знизити, адже заробітна плата є дуже жорсткою і постійної статтею витрат", — резюмується в публікації.

Перекоси енергореформи: стали відомі розміри зарплат керівників державних енергопідприємств - фото 2
Перекоси енергореформи: стали відомі розміри зарплат керівників державних енергопідприємств - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини