Різке падіння біткоїна: що чекає на криптовалюти №1 у найближчі місяці

5 серпня ціна біткоїна знизилась майже на 3% до $50,700

За перші кілька днів серпня, ціна найпопулярнішої криптовалюти світу, біткоїна, впала нижче 55 000 доларів, вперше з лютого поточного року. Про те, як буде поводитися криптовалюта №1 у світі в найближчі місяці, і чи варто очікувати подальшого її подорожчання, піде мова у нашій статті.

Криптовалютний ринок втратив понад 170 мільярдів доларів сукупної ринкової капіталізації

За даними Coin Metrics, ціна біткоїна у понеділок, 5 серпня, знизилась майже на 3% до $50,700. Раніше, в п’ятницю, 2 серпня, найбільша криптовалюта світу впала до $53 513,55, вперше з 27 лютого опустившись нижче рівня $55 000.

Конкурентний токен Ethereum, тим часом, просів приблизно на 5% до $2,971.68.

За даними CoinGecko, в якийсь момент часу весь криптовалютний ринок втратив понад 170 мільярдів доларів сукупної ринкової капіталізації за 24-годинний період.

У п'ятницю арбітражний керуючий криптобіржею Mt. Gox Нобуакі Кобаяші заявив, що компанія почала здійснювати виплати деяким кредиторам у біткоїнах і біткоїн-готівці через низку визначених криптовалютних бірж.

Довірена особа Mt. Gox не уточнив, скільки грошей було переведено на ці біржі. Він зазначив, що решта коштів буде повернута кредиторам після виконання низки умов, включаючи підтвердження дійсності зареєстрованих рахунків і завершення переговорів між довіреною особою і призначеними криптовалютними біржами.

Керуючий все ще працює над тим, щоб виплати могли бути здійснені безпечно і надійно, написав Кобаяші, закликаючи кредиторів, які мають право на відшкодування, зачекати деякий час.

Допис фінансиста з’явився після того, як з гаманців, пов'язаних з Mt. Gox, було виведено невелику суму біткоїнів, згідно з даними аналітичної фірми Arkham Intelligence, що займається блокчейн-аналітикою.

Новини про те, що біржа Mt. Gox, яка збанкрутувала, готується роздати користувачам монети на суму близько 9 мільярдів доларів, сильно вплинули на світовий ринок криптовалют. Очікується, що цей демпінг монет на ринку призведе до значних продажів.

Згідно з даними криптографічної компанії Coinglass, падіння цін на криптовалюти призвело до значного закриття угод на ринках деривативів. Тільки за 24 години 5 серпня 229 755 трейдерів ліквідували свої позиції на загальну суму $639,58 млн. З цієї суми 540,46 мільйона доларів представляли собою тривалі угоди - фінансові позиції, які приймаються, коли інвестор очікує, що ціна активу зросте в довгостроковій перспективі.

Також, в четвер, 1 серпня, уряд Німеччини продав приблизно 3 000 біткоїнів - на суму близько 175 мільйонів доларів з 50 000 біткоїнів, конфіскованих у зв'язку з операцією проти кінопіратського вебсайту Movie2k, згідно з даними Arkham Intelligence. Це так само серйозно вплинуло на крипторинки, збільшуючи пропозицію монет.

Компанія Arkham, яка відстежує біткоїн-гаманець Німеччини, зазначила, що уряд все ще утримує понад 40 000 біткоїнів на суму понад 2 мільярди доларів.

Аналітики прогнозують зростання біткоїна до нового історичного максимуму

Інсайдери галузі все ще очікують, що ціна біткоїна знову зросте ближче до кінця року, як тільки зникне короткостроковий вплив на продаж, пов'язаний з погашенням боргів на біржі Mt Gox.

Аналітики криптовалютної дослідницької компанії CCData заявили у вівторок, що біткойн ще не досяг вершини свого поточного циклу зростання і, швидше за все, досягне нового історичного максимуму.

Історичні ринкові цикли показують, що так звана подія халвінгу біткоїна, яка скорочує пропозицію нових біткоїнів на ринку, завжди передувала періоду зростання цін, який може тривати від 12 до 18 місяців до досягнення вершини циклу, - йдеться у звіті CCData.

Останнє скорочення біткоїна вдвічі відбулося 19 квітня цього року, тож ці історичні часові рамки ще не пройдені.

"Більше того, ми спостерігали зниження торгової активності на централізованих біржах протягом майже 2 місяців після скорочення біткоїна вдвічі в попередніх циклах, що, схоже, є віддзеркаленням цього циклу. Це свідчить про те, що поточний цикл може продовжитися до 2025 року", - зазначає CCData.

Том Лі, співзасновник і керівник відділу досліджень Fundstrat Global Advisors, в понеділок в програмі "Squawk Box" на CNBC заявив, що він як і раніше вважає, що біткойн досягне позначки в 150 000 доларів, незважаючи на фактор тиску від майбутньої виплати токенів кредиторам на біржі Mt Gox.

"Якби я інвестував у криптовалюту, знаючи, що одна з найбільших перешкод зникне в липні, я б подумав, що це привід очікувати досить різкого відскоку в другій половині року", - зазначив Лі.

На думку популярного відеоблогера Cilinix Crypto, біткоїн пережив короткий бичачий імпульс, але зараз стикається з ідеальним ведмежим штормом. Попередні сигнали попереджали про поточний спад ринку, мінімізуючи втрати для тих, хто за ними слідував.

Побоювання рецесії та напруженість на Близькому Сході сприяють слабкості ринку, тому нових позицій не було відкрито.

Але, незважаючи на поточне падіння, довгостроковий прогноз залишається бичачим, якщо напруженість на Близькому Сході не переросте в більш масштабний конфлікт.

У майбутньому, кращі умови для криптовалют і зниження процентних ставок, можуть призвести до формування бичачого ринку. Але через поточну невизначеність на ринку, краще залишатися в стороні і уникати нових позицій, резюмує блогер.

Майкл Сейлор, американський фінансист та автор відеоблогу, прогнозує , що у довгострокові перспективі ціна біткоїна може зрости з $68 000 до $3 млн, а при оптимістичному сценарію досягти $13 млн до 2045 року, при щорічному зростанні від 20% до 50%.

Сейлор підкреслює недоліки покладання на недосконалі фізичні активи та системи зберігання капіталу, виступаючи за біткоїн як кращу альтернативу.

Зараз 900 трильйонів доларів сукупного світового багатства зберігається у фізичних і фінансових активах. Фінансист бачить зрушення в бік біткоїна, вважаючи, що його частка може досягти 7% сукупного світового багатства до 2045 року.

Сейлор очікує, що темпи зростання біткоїна з часом сповільняться, але він все одно випереджатиме традиційні активи, такі як індекс S&P.